Bábovka cukrářská

moje hodnocení:

4,4

hodnotilo: 14
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks vejce
    • 200
      g sádlo
    • 200
      g moučkový cukr
    • 0,5
      citronová kůra Strouhaná
    • 0,3
      l mléko
    • 100
      g rozinky
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s dobrým sádlem a cukrem do pěny. Přidáme kůru, rozinky, mléko, mouku s kypř. práškem a lehce zamícháme tuhý sníh z bílků. Formu dobře vymažeme a vysypeme moukou a pečeme při teplotě cca 160-170 °C přibližně hodinu. Necháme chvíli vychladnout, pak vyklopíme a štědře nacukrujeme. Bábovka má výbornou chuť!
2
Myslím, že by bylo možné ji po upečení upravit jako štolu, tzn. ještě teplou potřít rozpuštěným máslem a pak pořádně nacukrovat, nebo by určitě byla výborná citronová poleva. Patří mezi velmi staré recepty.
Zařazení: Moučníky Bábovky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Světluše
    Světluše |

    15. 4. 2012 12:24

    Bábovka je naprosto úžasná. :-)

  • Anděla Notaková
    Anděla Notaková |

    5. 3. 2010 12:30

    Doporucuji jen doma vyskvarene sadlo. Babovka je pak vonava a dobra. Neni to zazrak, ale je to jako od babicky:-) Mne osobne pripomina casy kdyz jsem byla mala a litala po vesnici s kouskem babovky v ruce. Dnes delam babovku s likerem, se slehackou, s kys,smetanou, s rumem... davam tam piniove a pekanove orechy, tropicke ovoce...ale jen ta s tim sadlem me donutila vzpominat:-) Urcite ji budu delat znovu.

  • K. Lašáková
    K. Lašáková |

    5. 3. 2010 10:36

    Včera jsem ji upekla, je sice pěkně vláčná, ale pořád v ní cítím to sádlo. Jaké sádlo používáte?? Já je vůbec nekupuji, takže se v nich nevyznám- použila jsem vepřové sádlo Brick.

  • eeefffffffffffffffff fefs
    eeefffffffffffffffff fefs |

    3. 4. 2008 17:19

    ddswdsdssdsdsdsdsdssssssssssssssssssssssssssddsdsdsssdssdsssssssssssssssdsdsddssdsdsdsdsdsdsddssdsdsdsdsdsdsdsddssdsdsdsddssdsdssddssddsddsdsdsdsdsdsddsdsdsdsdsddsdddsdsdsdsdsfsdsdsdsddssrfsdsddfdfffdfdfdfdfdfdfddfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdfdffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffdddfddddddddddddfffffffffffffddddddddddddffffffffffffffdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbdeeeeeeeeeeeyygygccccccccccccttttttttttttttttffffggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggf

  • Mirka Sochova
    Mirka Sochova |

    30. 3. 2008 15:42

    Hledala jsem recept na klasickou třenou bábovku a tak jsem vyzkoušela tuto,rozhodně mně nezklamala a že je ze sadla nikdonepoznal,takže 1.

  • iva nemcova
    iva nemcova |

    30. 3. 2008 10:07

    Babovku jsem soupla do trouby na 110°C,protoze se mi celou dobu pripravy motal pod nohama muj synek,ale nastesti po ctvrthodine jsem si toho vsimla a babovku zachranila. Vyborne testo,pouziti sadla doda babovce jemnost a je takova "sametova" v puse :-) nenapada me jak jinak to popsat. Super recept a jelikoz pecu casto a rada,zopakuji i s obmenami( cokolada,orisky,kava atd.) Hodnotim za 1.

  • Jitka M.
    Jitka M. |

    19. 10. 2007 00:46

    tak tohle určitě též vyzkouším, ale musím koupit sadlo , zdá se mi to velice zajímavé už si píšu dám vědět jak se povedla

  • Jiťa
    Jiťa |

    11. 9. 2007 09:17

    Tak jsem se chtěla pochlubit touto bábovkou s lákavým názvem a zklamala mě. Přestože jsem ji vylepšila potřením máslem a cukrem, byla chuťově naprosto obyčejná. Jak píše Ema - žádný zázrak, normální "snídaňová".

  • magdaléna
    magdaléna |

    10. 11. 2005 12:21

    Paní Tichá, jak tak pročítám Vaše recepty a reakce na ně, tak nabývám pocitu, že jste nedotknutelná. Inu, kritiku se musí každný naučit brát. Myslím, že si zbytečně kazíte pověst, neboť Vaše recepty zkouším a jsou téměř všechny vynikající.Nebuďte prosím malicherná a posílejte další dobré nápady.

  • Anonym
    Anonym |

    18. 10. 2005 15:27

    Taky jsem ji vyzkoušela,je skvělá.My ale nemáme moc rádi rozinky,takže jsem je nahradila kandovanou citr.kůrou a ořechy.Co z té bábovky dělá královnu je to polití máslem před pocukrováním,byla u nás návštěva a říkali,že tak dobrou bábovku ještě nejedli.

  • Ema
    Ema |

    30. 9. 2005 13:37

    Paní Tichá, moc mě mrzí že se zlobíte, já jsem vás přece nechtěla v žádném případě nijak urazit! Zas ale na druhou stranu nemůžu za to, že se mi ta bábovka opravdu nezdá být žádný zázrak - jak je prezentováno ne přímo vámi, ale reakcemi ostatních na recept. Možná je chyba právě v tom, že po všech těch komentářích člověk čeká nevídané neslýchané. Tak už se nezlobte. Přece jsem přiznala, že se bábovka dělala velmi dobře a rychle a pekla se bez probémů - a to se také počítá! Prostě bábovka.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    30. 9. 2005 11:28

    Emo, jak tak koukám, jste tu prakticky jako anonym a ani jste nevložila jediný recept. Dejte jich sem pár a pak budeme soudit, co je zázrak a co se "jen dá jíst"

  • Ema
    Ema |

    30. 9. 2005 10:24

    Lidi, přestávám pomalu chápat: ne že by se tahle bábovka nedala jíst, ale když jsem jí konečně udělala, zjistila jsem, že je to prostě bábovka na snídani, docela dobře se dělá - ale rozhodně žádný zázrak jak tady píšete. Na druhou stranu se tady na těch stránkách najde tolik opravdu dobrých věcí - a pes po nich neštěkne. Proč? Tuhle bábovku bych taky nazvala cukrářskou, opravdu chutná jak ta kupovaná (a to jsem měla sádlo i vejce domácí).

  • jitka cermakova
    jitka cermakova |

    28. 9. 2005 17:23

    vynikající...velmi jemná..voňavá....

  • nikac
    nikac |

    27. 9. 2005 22:59

    Dekuji za tento recept, zrovna mam doma sadlo a hledam presne tento recept, nahodou jsem se na nej dostala. Maminka ma tuto babovku doma ve svych receptech, uz jsem premyslela, ze ji zitra zavolam. Takze diky moc

  • Martina S.
    Martina S. |

    24. 9. 2005 12:38

    Dnes jsem ji pekla a je opravdu výtečná, myslím, že už nebudu dnes obědvat, protože ji pořád žďobu.Akorát radím, nepečte ji ve formě, která je skládací, myslím tím takové, která se může použít jak na dort, tak na bábovku. Sádlo mi při dlouhémpečení trochu vytékalo a v troubě se připalovalo a bylo nakouřeno v celém domě. Jinak je opravdu výborná.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    20. 9. 2005 12:33

    Naši prarodiče měli jenom a jenom sádlo a byli určitě zdravější. Manželkova maminka taky používá i na potírání buchet a ovocných knedlíků pouze sádlo a já poslední dobou taky. Je pravda, že máme domácí, ale i to kupované není špatné, protože je vyrábějí soukromníci a je kvalitnější.

  • Di
    Di |

    20. 9. 2005 09:49

    Sádlo má méně cholesterolu nž máslo, pokud vím.

  • Jana z Kanady
    Jana z Kanady |

    20. 9. 2005 05:12

    Tolik sadla a jeste pokapat maslem?Co tomu rekne cholesterol?

  • Fleur
    Fleur |

    19. 9. 2005 18:52

    Výborná

  • Michaela Bernatová
    Michaela Bernatová |

    13. 9. 2005 14:01

    hmmmm, super..

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    12. 9. 2005 18:58

    Tuhle babovku jsem delala s uspechem...manzel tvrdi, ze diky sadlu nedostal po ni paleni zahy...jen jsem prvne rozslehala vejce s cukrem a pak pridala rozmekle sadlo o 50g min, nez je v receptu. Taky jsem pridala sparene orechy a vanilkovy cukr. Pozor, babovka je velka, podle mne se do normalni formy nevejde, ja ji pekla ve stare forme, dvakrat tak velkou. Vyborna chut! Druhy den byla jeste lepsi! Budu ji delat i nadale.

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    5. 9. 2005 12:11

    Díky moc všem za pochvalu :-)))

  • jarmila
    jarmila |

    5. 9. 2005 09:22

    O víkendu jsem ji upekla.Podle rady p.Tiché jsem ji ještě horkou potřela rozpuštěným máslem, přidala jsem do něho i rum a pak pocukrovala.Je výborná.Asi to sádlo dělá to, že se jakoby na jazyku rozdrolí do křehka a rozpustí .Mám zkušenost, že i sádlové cukroví je křehké a lahodné.To máslo ani Hera v bábovce neudělá (i když bábovka je určitě taky dobrá).Dopuručuji.Je to zase nový chuťový zážitek.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 9. 2005 07:47

    A dodávám - chvály jsou pěkné, ale kdo bude hodnotit? Nebuďte líní !!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 9. 2005 07:46

    Bábovku jsem skutečně po upečení natřela rozpuštěným máslem a hojně pocukrovala !! Voněla po celém bytě přímo nádherně. Ikdyž je dost veliká, dneska je z ní pouze kousíček. Rozinek dám příště ještě víc a namočila jsem je do rumu.Díky za vynikající recept !!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    2. 9. 2005 13:13

    I já se konečně chystám na tuto bábovku. Kolegyně už ji dělala a moc jim chutnala. Já budu mít příležitost teď o víkendu. Opět se podělím o zážitky ...Jenom nechápu, že když někomu něco chutná, proč to neohodnotí???? Spousta výborných receptů zůstává mimo soutěž a to je škoda, ne?

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    2. 9. 2005 12:45

    Tak to vám držím palce :-))) Hned bych ji dělala znova. A tentokrát bych ji natřela rozpuštěným máslem a pak až pocukrovala. Určitě dejte vědět :-)

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    2. 9. 2005 09:41

    Pani Ticha, poridila jsem si sadlo specialne kvuli te vasi babovce:-)) Odpoledne jdu na to:-))

  • Marcela Hübnerová
    Marcela Hübnerová |

    31. 8. 2005 22:37

    Buchtu jsem zkusila a je vynikající..Díky za recept!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    26. 8. 2005 15:52

    V tomhle vám neporadím. Pekla jsem ji pouze se sádlem. To bych musela vyzkoušet, ale protože mi se sádlem moc chutná, nemám důvod. Proto vám můžu jen doporučit vyzkoušet ji s máslem. Snad se povede a bude stejně dobrá, i když samozřejmě charakteristickou vůni mít už nebude.

  • Anonym
    Anonym |

    26. 8. 2005 15:31

    Dobrý den, já bych chtěla také Vaši bábovku vyzkoušet,líbí se mi ten název "cukrářská", ale je třeba také myslet na vegetariány - takže mohu použít máslo? Děkuji a doufám, že na nás vegetariány nezanevřete. Je to jen jiný postoj, ale curkoví máme přece rádi všichni stejně!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    25. 8. 2005 23:02

    A já zase znám od dětství ze škvarků slovenské pagáčiky. A taky pracny.

  • marie krejzarova
    marie krejzarova |

    25. 8. 2005 16:45

    Moje maminka tuto bábovku pekla též a pamatuji si,že se poní vždy jen zaprášilo.Já zase ráda peči škvarkový koláč.

  • leika
    leika |

    25. 8. 2005 14:21

    já chudá děvčica z dědiny na sádlo nedám dopustit..dokonce si vzpomínám že jako děti jsme měly rády chleba se sádlem a posypat hrubým krystalem :-) no teď bych to už nepožila ale ty řízky můžu :-)))

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    25. 8. 2005 09:44

    Tak, na tuto bábovečku se opravdu, ale opravdu těším! Plně souhlasím s Vámi, Jano, že není nad domácí sádlo !!! Takový dobrý řízek, smažený na sádle !! Starší lidé na vesnici nejsou vůbec zvyklí na máslo, tam se pořád mastí sádlem i kynuté a jiné ovocné knedlíky a musím říct, že je to opravdu výborné !! Jsem na tuto bábovku strašně zvědavá!!!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    25. 8. 2005 09:36

    Opravdu sádlo!Myslím, že je i proto tak chutná. Vzpomeňte si třeba na vánoční cukroví - sádlové koláčky (mouřeníny) - pečené kakaové kuličky s důlkem uprostřed kam se dává marmeláda. Bez sádla nemožné!Jen použijte opravdu voňavé sádlo. Ne každé je chutné. Není přes domácí.

  • Anonym
    Anonym |

    25. 8. 2005 09:24

    Opravdu sadlo?