Léčivý med malé vyděračky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 8
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: airan

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      l voda
    • 1,3
      kg cukr
    • kyselina citronová
    • 20
      ks borové šišky o velikosti 2-3 cm

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Šišky omyjeme a vaříme půl hodiny, poté vodu přecedíme, přidáme cukr a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí - zkouším kapku na talíři, neměla by se rozlévat.
2
My med používáme na slazení čaje, ale vřele doporučuji při dráždivém kašli, má příjemnou chuť a okamžitý účinek.
3
Moje babička údajně vyléčila tímto medem záhadný kašel mého dědečka a požadovala velmi skromnou odměnu, musel si ji za to jen vzít :-))
Zařazení: Pokrmy Sladké

Komentáře k receptu

  • Nina
    Nina |

    8. 5. 2016 20:56

    Přesně tak... ono se říká MED z pampelišek atd., není je to buď SIRUP nebo v případě např. PAMPELIŠEK jde o MARMELÁDU..."jenom" místo OVOCE jsou to BYLINKY. máme doma včeličky a pampeliškový med umí SKVĚLE jenom ho stačit vytočit, krásně vonní po pampeliškách a s tím co uvaří lidi NEMÁ VŮBEC NIC SPOLEČNÉHO

  • eli
    eli |

    24. 10. 2013 20:10

    a kolik se tý kyseliny citronový dává :-\ ? děkuju za odpověď :-) 8-)

  • Jiří Svačina
    Jiří Svačina |

    8. 9. 2011 12:54

    Sirup není med. Hodně lidí si myslí, že slova med a sirup jsou synonyma. Nejsou. Med je výrobek včel a to, co si vaříte doma by se nemohlo nyzývat medem, ani kdybyste to zkrmili včelám a pak z plástů vytočili. Med je pouze to, co vyrobí včely z nektaru nebo z medovice.

  • recepty73
    recepty73 |

    9. 4. 2011 18:06

    :-D :-D :-D nepatří - borovicové šišky ;-)

  • Islapakova
    Islapakova |

    9. 4. 2011 18:00

    Sem to patří...... Bramborový med????? :-)

  • Věra
    Věra |

    22. 2. 2007 12:26

    Milý pane Slavíku spisovatel E.T. Seton se dožil 86 let. Nevím nevím nic o tom, že by zemřel zrovna po šiškovém medu??? Už se těším na letošní úrodu šišek. Dožít se 86 let to je bomba ne ?

  • Lenka
    Lenka |

    20. 7. 2006 08:20

    Chtěla bych to taky zkusit.Ty šišky mají být ještě zelené?Prosím o odpověď.

  • Jindra Slavík
    Jindra Slavík |

    19. 7. 2006 13:49

    Žhavé nežhavé, já bych to nejedl. Jedovatost spočívá v tom, že to poškozuje ledviny. Postupně.

  • Marsí
    Marsí |

    10. 7. 2006 11:23

    Pane Slavík ona "Retsina"..(řecké víno) také obsahuje pryskyřici - je proto specifická svou chutí...a jak je vidno ještě žiju...:o)))a také si pamatuji, že jako děti jsme s místními "gorolami" z Beskyd pryskyřici žvýkali místo žvýkačky, takže to s tou jedovatostí nebude tak žhavé asi....

  • Airan
    Airan |

    7. 7. 2006 15:25

    Pane Slavik, nesouhlasim - prave priskyrice v mladych sisek z cerne borovice je leciva! Ted jsem se dovedela , ze tohle znali jeste stare kelty. Kamaradka to nasla v googlu.Ten med jim prez prestavky kazdou zimu uz 50let a jsem ziva, zdrava a cila jako vcelicka:-))))

  • Jindra Slavik
    Jindra Slavik |

    5. 7. 2006 00:24

    Pozor, mlade sisky obsahuji pryskyrici, ktera je jedovata. Umrel na to treba E.T.Seton. Opatrne.

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    3. 7. 2006 09:14

    konečně jsem našla borovici, kde byly i šišky. Chystám se na to, dám vědět, jak to dopadlo

  • jitka
    jitka |

    25. 6. 2006 13:40

    V lese byly moc vysoko,takže je mám ze sídliště,přidala jsem i nějaké delší zelené,jen jsem to pokazila kys.citronovou,myslela jsem podle receptu že tam patří celý sáček. Určitě budu dělat znovu,věřím v léčebné schopnosti,ač sídlištní

  • Věra
    Věra |

    15. 6. 2006 11:49

    Nasbírala jsem je jedné nejmenované vesničce kde jsou takové borovice s dlouhým jehličím. Jsou to více méně takové "lepší borovice" přímo parádní...nesbírala jsem je v lese na těch vysokých klasických. Také jsem tyto borovice viděla různě na sídlištích... když se zadíváte pořádně šištičky uvidíte, jsou vždy na konci větve po dvou i po třech.

  • Ivana
    Ivana |

    15. 6. 2006 11:07

    Pro mk: sice netuším odkud jste (protože v teplejších oblastech jsou šišky už přerostlé), ale tady na Vysočině v lese jsou na borovicích ještě docela malé zelené vhodné na med. Na vyšších stromech jsou šišky většinou nahoře, že se na ně nedosáhne. Moje známá dělala med i z šišek těch zakrslých ozdobných parkových borovic.

  • mk
    mk |

    15. 6. 2006 09:58

    Muzu mit dotaz k tomuto receptu? Kde berete letos ty borove sisky? Nevim bud jsem slepa nebo zadne zelene sisky na borovicich letos nejsou a to jsem toho projela dost za posledni tyden.

  • Věra
    Věra |

    15. 6. 2006 09:16

    Arian, včera jsem vyrobila opět váš vynikající med. Dala jsem vařit šišky na 1/2 hod. a pro nedostatek času je nechala odležet do druhého dne. Pak opět zahřála přecedila, přidala cuku a na dvojitou dávku 3 celé nakrájené citrony na kolečka. Med je náderný takový hodně tmavo červený a hustý. Je chuťově prostě božský. Dělala jsem ho loni a opravdu do čaje vynikající, dávám ho i na chleba na lívance atp. ( je pravda že jsem pucovala hrnec asi 1/2 hod. ale zato je jako ńový) díky ještě jednou.

  • kocurek
    kocurek |

    11. 6. 2006 22:03

    Já tam toho cukru tolik nedávala a dělala jsem to z poloviční dávky. Fakt se mi to nějak vypařilo:).Asi jsem to vařila moc zprudka nebo já fakt nevím. Jsem asi jelito. Stejně si nejsem jistá vzhledem těch šišek...Ale dobré to je a moc.

  • Airan
    Airan |

    8. 6. 2006 09:13

    Kocourku, z te vody na vareni sisek by vam melo zbyt aspon 0,8l a po pridani cukru a zhousteni mnozstvi je kolem 1-1,2l....nezlobte se, ale ani logicky to neni mozne - "1,25 kg cukru + vody" aby se cvrknul do pul male sklenicky?????

  • kocurek
    kocurek |

    7. 6. 2006 19:14

    Tak jsem dnes něco vyrobila, ale nejsem si výsledkem jistá. Chuťově moc dobré,ačkoli se to ze začátku vůbec nezdálo. Udělalo se mi toho strašně málo. Je fakt,že jsem dělala z poloviční dávky, ale musela jsem dolévat vodu a nakonec mi vzniklo jen půl malé skleničky medu.

  • Ivana
    Ivana |

    7. 6. 2006 08:29

    Budou to ty dřevnaté šištičky, měly by být ještě zelené, max. 3cm velké. Z těch jsem to vloni dělala, kašel jsme tím v počátku všichni zlikvidovali. Teď jsem vyráběla Sirup proti kašli ze smrkových větviček, také výborný.

  • kocurek
    kocurek |

    6. 6. 2006 16:19

    Tak jsem něco nasbírasla,ale nejsem si jistá, jestli je to opravdu to, co to být má. Našla jsem malinkaté šištičky už dřevnaté (ne ze země). Pak taky něco, z čeho ty šišky nejspíš vzniknou-má to na sobě hodně pylu a je to hodně měkké. No a pak ještě takové ty mladé konečky větviček. Tak nevím, co použít. Nemohli byste mi někdo zaslat fotografii?

  • Airan
    Airan |

    3. 6. 2006 17:21

    Pro Janu: nejlepsi chut ma med z borovych zelenich vršku, jenze moje babicka rikavala , ze je hrich to otrhavat, ze tim stromeckum ublizijeme - ze sisek med neni chutove tak jemny ale zato silnejsi, lecivejsi...navic prirode neublizime.

  • Airan
    Airan |

    1. 6. 2006 18:13

    Jsem moc rada kdyz se nekomu povede, je opravdu lecivy! Jen bych poradila zvysit mnozstvi cukru, zrejme nehoustne tak, jak by mel byt.

  • Berry
    Berry |

    1. 6. 2006 12:43

    Včera jsem objevila Váš recept a hned jsem ho vyzkoušela, už proto, že jsem na podobné "babské" recepty a rady zatížená a taky mě delší dobu trápí úporný kašel. Med má krásnou barvu, nádherně při vaření provoněl celý byt lesní vůní, má konzistenci medu z pampelišek, není moc pracný, tak teď jen doufám, že bude i tak léčivý. Po přečtení všech komentářů jsem použila také citron místo kyseliny, dělala jsem z dvojité dávky a už jsme dnes v práci stihly s kolegyněmi ochutnat v čaji. Všem moc chutná. Díky

  • Jana
    Jana |

    1. 6. 2006 02:12

    No,tak tohle je záhada.Já v dětství občas slýchala-máš hubu na borový šišky,a znamenalo to být mlsný.Ale že se dá uvařit takhle med,to jen zírám.

  • Zuzana
    Zuzana |

    27. 5. 2006 00:04

    chtela bych moc podekovat za recept, vcera jsem dala z dvojitej davky s hnedym cukrem a citronem. Hnedy cukr tomu dal tmavou barvu, vypada i chutna jak lesni med v lednici mi pekne zhoustnul. davam 1***diky

  • ;)
    ;) |

    17. 10. 2005 20:10

    keď si prečítaš všetky komentáre, dozvieš sa viac, dokonca aj dátum, kedy zelené šišky oberať ;)

  • Eva Grasmann
    Eva Grasmann |

    17. 10. 2005 19:32

    moc rada bych udelala, ale maji to byt zelene sisky nebo uz suche?

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    26. 8. 2005 09:56

    Jsem moc rada, ze ten med se vam povedl a dekuji za chvaly.

  • Věra
    Věra |

    26. 8. 2005 08:02

    Už teď se těším jak vyrazím v r. 2006 na šišky, med je vynikající, dělala jsem z dvojité dávky a pomalu ubývá.

  • Monika
    Monika |

    25. 8. 2005 20:39

    Zkusila jsem hned z dvojí dávky. Opravdu doporučuji!

  • Věra
    Věra |

    26. 7. 2005 14:23

    Tak se mi podařilo úplnou náhodou sehnat u známých na zahradě 40 krásných šišek (průměr 3-4 cm) Med jsem dělala tak, že jsem 1/2 hod vařila šišky ve vodě pak nechala asi 3 hod odstát,přecedila, smíchala s cukrem a místo kyseliny jsem přidala na jednu dávku 1 citron nakrájený na plátky (je po uvařený jako kandovaný) Vařila asi 1 a půl hod. Barva nádherná jako u lesního medu je o malinko tekutější než pravý a je velmi dobrý voňavý. Myslím, že citrony jsou lepší než kyselina citronová....Želírovací cukr možná příště zkusím ke konci varu v menším množství. Dík za vynikající recept, je lepší než pampeliškový a jiné medy, které jsem zkoušela...

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    26. 7. 2005 13:12

    zdravim Pile:-) Opravdu nevim proc to nezhoustlo, tohle se mi jeste nikdy nestalo. Fakt je , ze to ma trosku ridsi konzistence, ale "voda" v zadnem pripade. Nicmene zajujal me napad s tim zelirovacim cukrem, chystam se to pristi rok vyzkouset. Jo, taky pouzivam na to stary hlinikovy hrnec:-))

  • Jana Hanusova
    Jana Hanusova |

    29. 6. 2005 20:42

    Boze, jak vam vsem zavidim ty sisky. Zeme, kde ted ziji je veeeelika a tak jako byvale Rusko, ma vse neeeej -vetsi a neeej-lepsi, ale tim vlastne prichazi prave o ty sisky na med a o mnooooho dalsich veci. Male sisky jsem tu nikde nevidela, vlastne take kde, vsechno je oplocene. Az pojedu domu v tuto dobu , odvezu si jich cely pytel, pokud je nebudou povazovat celnici za teroristicky material a pak ten med urcite uvarim. Ted jen smutne cumim, jak si pochutnavate a preji dobrou chut.JH

  • pupen Hons
    pupen Hons |

    28. 6. 2005 21:38

    Madam Pilence, med je dobrý! Já jsem silný kuřák a pomáhá mě to. Jako chemik radím nepoužívat rafinovaný cukr. Ruku líbám, madam!

  • Pilence
    Pilence |

    28. 6. 2005 10:34

    Tak sisticky jsem si privezla nakonec z Jeseniku. Ale dalo to patrani, nez jsem objevila tu pravou velikost! Stejne musim polozit otazku: "Kde udelali soudruzi z NDR chybu". Sisky jsem varila 1/2 hodiny. Hezky to vonelo pryskyrici, lesem... Pak jsem do vyvaru pridala cukr a varila dalsi 1 a 1/2 a nic... Ziskalo to sice krasnou barvu (taky bych ji popsala jako staroruzovou), ale zda se mi, ze se vytratila chut a jen velmi lehce to zhoustlo. Ziskala jsem tak "cukrovou vodu", ktera bude doufam stejne leciva. Vyzkousim na kuracich v rodine. Co jsem udelala spatne? Dele varit? Pouzit zelirovaci cukr? Jinak rada pro ty co to chteji zkouset. Pouzijte stare hrnce a sito! At to pak nedrbete 1/2 hodiny jako ja! ,-) Pile

  • Jana Stulíková
    Jana Stulíková |

    26. 6. 2005 12:23

    Ještě k těm vlašskýmm ořechům. Kdysi jsem si na inetu našla recept na kašel ze skořápek vlašských ořechů. Nemohu to najít, ale budu se snažit a pak to sem napíši.Skořápky se vařily a dál už přesně nevím, ale pomáhalo to na kašel stoprocentně.

  • Jana Stulíková
    Jana Stulíková |

    26. 6. 2005 12:08

    Copak med z ořechů jsem si dala do oblíbených, ovšem ty ořešáky nejsou zase až tak dostupné.Otravovat někoho, kdo je má na zahradě je těžké, zvláště ve velkémj městě.V přírodě jen tak nerostou.

  • Anonym
    Anonym |

    26. 6. 2005 11:57

    Tak jsem právě dovařila med, a musím říct, že je naprosto skvělý a doufám, že i léčebný účinek bude taktéž. Děkuji moc za tento recept a mám jen jediný dotaz. jaké je nejvhodnější místo pro skladování tohoto medíku. Děkuji

  • Alena
    Alena |

    24. 6. 2005 14:51

    Arian,Vaše babička musela být ale šrtamanda a šikovná kuchařka, když tak čtu vaše recepty a zmiňujete se o babičce zní to jako pohádka

  • Hel. M.
    Hel. M. |

    24. 6. 2005 02:41

    Děkuji paní Airan za recept medu,je ohromný. Včera jsem ho vařila,doufám že se povedl,má krásnou starorůžovoubarvu,dnes se chystám na další 2 dávky. Ještě aby vyléčil můj kašel. Vzkaz pro paní Lenku Juránkovou - mohu Vám pomoci ,zavolejte 607825735 od 8 - 20 kdykoliv.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    23. 6. 2005 09:37

    Jak dam tlacitko zpet, tak se mi vytraci prihlaseni, ten komentar pred chvili byl muj:-)) Kucharko on-line, muzete tam pridat jmeno? Dekuji

  • Anonym
    Anonym |

    23. 6. 2005 09:35

    Radila jsem se s tetou, jde to udelat i vetsimi, ale jak uZ podotkla tady pani Jana jsou takzvane "silnejsi" co se tyce pusobicich latek a UZ NEJSOU VHODNA PRO MIMINKA DO CAJE! Dospelym to tak nevadi:-)) Je mi moc lito a prekvapuje me, ze si jeste nikdo nevsiml liker ze zelenych orechu, zrovna ted je na ne doba a je lecivy zrovna tak jako ten med!

  • Ája Voráčková
    Ája Voráčková |

    22. 6. 2005 16:04

    I u nás byla bojovka je sehnat, ale něco malého zeleného mám, tak jdu vařit a jsem zvědavá :) a mám kašel :(

  • Jana Stulíková
    Jana Stulíková |

    21. 6. 2005 21:58

    Vařím med jako divá. Pro anonyma: také jsem vařila z větších šišek, zhruba 4 cm, jednu várku. řekla bych, že v těch větších je nějak více té pryskyřice, má totiž trošku tmavší barvu než ten z malých šišek.Jsem zvědavá jak to bude zabírat na kašel. Zrovna teď nikdo nekašle, abych mohla vyzkoušet účinek.

  • Lenka Juránková
    Lenka Juránková |

    21. 6. 2005 10:11

    Dekuji za recept, který se mi velice hodí jak pro syna tak i pro me. Celý víkend jsme hledali borovice, abychom si mohli med vyrobit. Bohužel asi na nespravém místě. Prosím zda by mi mohl někdo poradit kde v okolí Prahy mohu šišky nasbírat, popřípadě kdo by mi prodal i malou skleničku medu - přijedu.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    20. 6. 2005 12:57

    Dekuji moc vsem za zajem a kladne komentare, osobne si myslim, ze ten med je tak lecivy, ze si to zaslouzi:-))

  • pupen Hons
    pupen Hons |

    19. 6. 2005 23:22

    Med je moc dobrý!

  • Abies Alba
    Abies Alba |

    18. 6. 2005 23:08

    Ochutnala jsem po uvaření - je moc dobrý, dávám 1. :o) Doufám, že bude na kašel fungovat...

  • Jana Stulíková
    Jana Stulíková |

    16. 6. 2005 10:45

    Tak jsem to nejprve zkusila z 10 šišek. Je to moc dobré, takže jsem dnes vyrazila na dalších 10 šišek a uvařila znova.Dá to už v tomto období práci najít ty malé šišky.Včera pršol. takže mi kapalo na hlavu jak jsem se snažila přitahnou větve s malými šiškami.

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    15. 6. 2005 08:45

    Anonyme, zkuste to, myslim ze by se nic nestalo. Neni pozde, ve vysokych polohach urcite jsou i mensi, sbirame je az do konce cervna:-)

  • Ivana
    Ivana |

    15. 6. 2005 08:09

    Ty maličké šišky teď rostou na klečích (takové keřové borovice). Bývají v zahradách i parcích. Já vařila med z nich.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 6. 2005 19:51

    Můžou být šišky velké 4-5 cm?Menší už jsem nenašla.Nebo už je pozdě?

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    13. 6. 2005 20:43

    Pro Ivanu - nemusi se sterilovat, klidne to vydrzi do zimy, v nejhorsim zcukernati. Je to vhodne i pro miminka do caje. Jsem rada, ze synkovy pomohlo.

  • Ivana
    Ivana |

    13. 6. 2005 08:17

    Vařila jsem včera, neboť syn má od pátku štěkavý kašel. Večer před spaním užil 2 lžíce a v noci nekašlal. Tu vodu s cukrem jsem vařila na mírném ohni cca hodinu a dost se to podobá medu. Dala jsem sirup do skleniček. Má se sterilovat, nebo to vydrží do zimy bez sterilace? Jinak moooooooc děkuju!

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    12. 6. 2005 19:21

    Pro anonyma - myslim ze je to pro kuraci to prave, doporucuji! Pro Hanku - kyselinu pridavam na konci, povarim chvili a je to:-) Kdo chce aby med krasne vonel a ma po ruce vonavou pelargonii, je to prima, staci pridat par listku (ne mokre, jinak zsukernati)

  • Hana V.
    Hana V. |

    12. 6. 2005 18:16

    Kdy přidáme tu kyselinu? Děkuji za odpověď!

  • Háňa
    Háňa |

    12. 6. 2005 18:11

    Zní to dobře, určitě vyzkouším! Jsem ulítlá na medech a takových věcech! Ale vždycky se to spotřebuje :)

  • Anonym
    Anonym |

    12. 6. 2005 16:25

    Je dobré i pro kuřáky? Už léta mě trápí kašel?

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    9. 6. 2005 19:30

    Ano, maji byt zelene a jen z borovic! Ze starych sisek neudelate nic, ty neobsahuji lecivou priskyrici. Ted je ta nejprihodnejsi doba:-)) O vikendu se na ne chystam vyrazit.

  • Alena
    Alena |

    9. 6. 2005 12:15

    myslím, že by asi byl příhodný čas na sběr šišek nyní 2-3 cm to jsou malé zelené šištičky ty starý hnědý by asi nebyly moc dobrý a myslím, že by se jich 20 ks nevešlo do hrnce ale ať posoudí Arian

  • Helča
    Helča |

    9. 6. 2005 11:23

    Pěkně prosím, ty šišky mají být nezralé? Chtěla bych to vyzkoušet a fakt nevím...Dík

  • Ifuška
    Ifuška |

    8. 6. 2005 12:42

    Jen malá rada: kdo děláte medy a sirupy ve větším množství, kupte si kyselinu citronovou v drogerii v kilovém balení. Vyjde Vás daleko levněji. Já to tak dělám taky.

  • Alena
    Alena |

    8. 6. 2005 12:00

    Ta ráda vařím a zavařuji, že mi sestra, která nerada vaří říká "ještě že nejdou zavařit šišky" a hle už je tu recept a já jí překvapím.... Děkuj za recept, co nejdřív se vypravím pro 20 borových šišek...

  • Airan Novakova
    Airan Novakova |

    8. 6. 2005 11:57

    Priznavam se, ze kyselinu citronovou davam od oka, je to spise min jak pul lzicky.

  • Alena
    Alena |

    8. 6. 2005 11:36

    kyseliny citronové má být kolik asi 1/2 nebo 1 lžička ? není uvedeneno, kdybych to náhodou zkušela, protože se mi recept líbí abych to nezkazila.. děkuji