Babiččina zelňačka II.

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg brambory
    • 1
      sklenice sterilované zelí
    • 1
      hrst sušené houby
    • 0,5
      kg houby Čerstvých nebo nakládaných
    • 250
      ml šlehačka
    • 6
      ks vejce 4-6
    • 2
      ks cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • olej
    • ocet
    • hladká mouka
    • sůl
    • cukr
    • pepř mletý
    • nové koření
    • bobkový list
    • mletá sladká paprika
    • polévkové koření (Vitana Klasik nebo Maggi)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Sušené houby dáme přes noc namočit do vody. Cibuli a česnek dáme spěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a přivedeme do varu. Potom přidáme pokrájené kysané zelí i s lákem a namočené nebo pokrájené čerstvé či nakládané houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké.
2
Mezitím si rozmícháme šlehačku se 2 lžícemi hladké mouky a popř. 1 lžičkou mleté sladké papriky. Do polévky přidáme zpěněnou cibuli a zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit. Potom snížíme výkon sporáku, do polévky rozklepneme rovnoměrně vejce a již bez míchání vaříme 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, trochu pepře a popř. podle chuti 1 lžíci octa, sůl, a polévkové koření.
3
Místo hub můžeme dát i 1/4 kg uzeného masa nebo klobásku. Polévka je výborná i druhý den a v létě i studená.
Zařazení: Polévky

Komentáře k receptu

  • Ivana Esposito
    Ivana Esposito |

    29. 11. 2011 16:22

    Přidala jsem špetku Chilli, aby to bylo pikantnější. Bylo by dobré i s vývarem s uzeného. Dá se v Čechách koupit v kostce? Žiji mino republiku, a nechala bych si to poslat.

  • mirek
    mirek |

    5. 11. 2011 14:55

    žiju mimo čr a tak se snažím občas něco českého uvařit, co mně na receptech z česka mrzí že uvádí míry jako sklenička, hrníček, balíček - docela by pomohla napsat to v litrech, mililitrech nebo deka a tak.... Vím že se kde co dá domyslet, ale když člověk něco dělá poprvé je fajn mít docela přesný návod...

  • eva
    eva |

    24. 9. 2011 15:31

    Určitě je to vyborne ale dělam jinak a ta vsem moooc chutna takze nemenim :) :-)

  • Šárka
    Šárka |

    22. 6. 2011 11:45

    Hmmmm,může být výbornéééé :-)

  • Tom
    Tom |

    15. 6. 2011 17:15

    Vařím jinak.Udělám vývar z uzených žeber.Paprikovou jíšku (bez cibule),vývar přecedím na hotovou jíšku.Přidám překrájené zelí,brambory.Oberu jedno uzené žebro a maso přidám do polévky.Dokořenit dle chuti.Zbytek žeber určitě využijete.Když ne na obíračku,určitě přijdou k duhu šunkofleky :)

  • Martina
    Martina |

    20. 1. 2011 13:05

    Byla výborná, zelňačku jsem dělala poprvé a i babička ji velice chválila! houby ani vajíčko nebylo dle mé chuti, tak jsem pouze přihodila na kostičky nakrajený trvanlivý salám v celku (vysušený) a od klobásy nebyl poznat rozdíl. Moc děkuji za tip a novou zkušenost ;-)

  • Zdenka Kocmichová
    Zdenka Kocmichová |

    17. 3. 2010 19:48

    Skvělá! Houby ani klobásu jsem neměla, tak jsem nahradila osmahnutou anglickou slaninou. Děkuji za detailně zpracovaný postup.

  • Lucie Vašátková
    Lucie Vašátková |

    31. 12. 2009 12:03

    Výborná,dělala jsem ji poprvé a povedla se,ale místo hub jsem použila klobásu.Mňamka

  • Renáta Kadlecová
    Renáta Kadlecová |

    9. 11. 2009 17:13

    Výborná,povedla se.Dělala jsem podle receptu akorát míň brambor a bez hub,po ruce byla pouze klobáska,ale i tak mňam,mňam....dávam za 1

  • Michal Kovacik
    Michal Kovacik |

    21. 8. 2009 12:52

    Mnam

  • Růženka Holubová
    Růženka Holubová |

    12. 7. 2008 15:18

    Polévka je vynikající !!!!!!!!!!!!! a ještě když máte místo vody vývar z uzeného kolena a pak do toho to kolínko nakrájíte místo párku nebo klobásy tak bomba. V receptu je psáno,že místo hub uzeninu. Já dala obojí, nic se tím nepokazí. No co dodat - celá rodina měla GASTRONOMICKÝ VRCHOL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Klárka
    Klárka |

    30. 3. 2008 12:15

    Mňamka! Polévku jsem vařla poprvé v životě, jsem začátečník, ale povedla se skvěle. Dneska si ji dáváme dva dny uleženou k obědu a nic nezbylo.

  • lucca
    lucca |

    27. 2. 2008 15:29

    Dámy a pánové!! tyhle naše/vaše recepty jsou naprosto famózní, zelňačka recept viz.výše nevyjímaje:o) občas si něco uvařím a když si zrovna nevím rady..kouknu sem. Vždycky si pochutnám. O5 vynikající, co dodat.. snad jen že, k lásce a vaření je třeba přistupovat s notnou dávkou tvořivosti. Mějte se rádi, láska prochází žaludkem. :o)

  • Zdeněk Procházka
    Zdeněk Procházka |

    3. 12. 2007 19:24

    Moje první polévka, jakou jsem kdy udělal podle receptu. Povedla se moc, fakt vynikající. Jen houby nemám, tak jsem dal debrecínský párek z Makra (Doc.Steinhauser - nejlepší!)

  • Hanka
    Hanka |

    6. 11. 2007 09:24

    Polévka je určitě výborná, jen bych tu lžičku sladké papriky rychle (aby nezhořkla) zpěnila na tom tuku s cibulí a česnekem. Rozmíchaná ve šlehačce nemá smysl - ani chuťově ani "na barvu". Když ji zpěníme na tuku, udělá nám barvičku...

  • Monika K
    Monika K |

    2. 10. 2007 17:24

    Dnes jsem zelňačku uvařila k večeři, byl to skvělý gastronomický zážitek.Místo smetany jsem dala bílý jogurt.Prostě to je super polévka!!!

  • Petra Fojtíková
    Petra Fojtíková |

    26. 9. 2007 15:32

    příště dám míň vody a víc zelí... díky za skvělý oběd :)

  • janča
    janča |

    22. 9. 2007 12:01

    MňááááM! Ta se mi ale povedla! :)

  • Kleema
    Kleema |

    28. 5. 2007 12:13

    Tak díky za tip, přehodnotil jsem svoje dosavadní postupy jak vařit zelňačku. Dobrota ale nakonec jsem ještě přidal trochu majoránky, opravdu jen decentně a s tím česnekem a houbama je to zaručený úspěch.

  • ilka
    ilka |

    27. 5. 2007 07:15

    dneska na to jdu,mam na ni už chut,tak se uvidí....

  • Miroslava Marková
    Miroslava Marková |

    26. 5. 2007 14:01

    Včera jsem jí uvařila k večeři a moc jsme si pochutnali. Moje maminka jí také dělá, ale bez vajec, hub a uzeniny. To já jsem tam dala všechno a nemá to chybu. Dávám za 1!

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    22. 5. 2007 06:08

    Polévka je vynikající,jen do ní ještě přidávám pikantní klobásku.Kaloricky je to šílené,ale naprosto skvělé..o))))))))

  • ema doležalová
    ema doležalová |

    21. 5. 2007 20:39

    mnam to je dobry mnam ale ja sem to trochu vic osolila!!!!!!

  • tom
    tom |

    16. 5. 2007 18:01

    zelňačka je bomba, houby a ani maso nemusí ,super, dík za recept

  • Hana Blechova
    Hana Blechova |

    26. 12. 2006 04:20

    Výborná, ale nedáváme ani uzené ani jiné maso. Vejce rozhodně ano, babička říkávala "ztracená vejce" nemícháním zůstanou celá, ale musejí se při nandavání najit!:))

  • Radim Hubáček
    Radim Hubáček |

    10. 12. 2006 09:29

    Právě ji vařím přítelkyni a už teď to chutná náramně.Jo a přidal jsem do toho všeho mimo uzené i plátek krkovičky s kostí.PS: Dík za tip :)

  • johanka arkova
    johanka arkova |

    17. 1. 2006 09:55

    Ja bych tam ti vejce dala a vice klobasky a hodne udeneho.Ale nevim ci Vasek skoci na nakup.On je trocha linej

  • Lucka
    Lucka |

    11. 1. 2006 10:26

    Dobrá polévka.Jen bych dala více zelí a méně brambor. I ta vejce jsou tam zvláštní.

  • Autor
    Autor |

    23. 11. 2005 10:38

    Ty vejce se nechají pouze uvařit (proto se polévka 10 minut nemíchá aby zůstala pokud možno celá) a servírují se na talíř tak aby každý měl ve své porci jedno. Takto to dělávala moje babička a já to dělám přesně podle ní.

  • Jana
    Jana |

    26. 10. 2005 23:43

    Vyborne jsou susene houby namocit na 20 minut do variciho mleka,uplne to staci a houby voni jako cerstve.

  • pavla
    pavla |

    25. 10. 2005 08:54

    Výborná! Já původně vejce také nechtěla dávat, ale nakonec je ta polévka hustší a chutná to moc dobře. Ale úplě stačí jedno. Děkuji za mňam mňam recept :)

  • Anonym
    Anonym |

    18. 10. 2005 21:42

    vyborna polevka jen soohlasim s temi vejci

  • Jana Forejtová
    Jana Forejtová |

    18. 10. 2005 09:50

    Dobrá polévka, jen bych nedávala ty vejce.