Autor:

Babiččina kmínová polévka

Snadné
Ingredience
Kmín 1 lžička
Sádlo 1 lžička
Hladká mouka 1 lžíce
Vejce 1 ks
Vegeta 1 lžička
Paprika 1 lžička
Voda  
Babiččina kmínová polévka

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Na sádle opražíme kmín, kratince pariku (to kvůli barvě) a lžíci mouky. Zalijeme vodou, přidáme vegetu a povaříme cca 10 minut. Nakonec vmícháme rozšlehané vejce. Pro obměnu můžeme přidat petrželku, popřípadě trochu nastrouhané zeleniny (mrkev, celer, petržel, ap.).

Tato polévka je na sádle z toho důvodu, že lépe voní,chutná a děti potřebují i živočišné tuky, pokud to je výjimečně.

Poznámka: dospělákům po opici či na problémy se zažíváním se může přidat špetka pepře, nebo stroužek česneku.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 27 x
1-
4.52 27 5 1
Reklama
Pusinky s malinovou omáčkou Tip na víkendové menu pro dva Články z

Komentáře k receptu: Babiččina kmínová polévka

Komentáře

  1. Mila Tischer   09.01.2017 | 20:23 | reagovat |

    Taky si nepamatuju, že by moje babička používala vegetu, jenže moje babička se narodila ještě před 1. svět. válkou. Vegeta se používá, aby se zesílila chuť, je pravda, že obsahuje glutamát. Jelikož dneska žijeme ve světě, kde je vlastně problém se glutamátu vyhnout, shledávám zbytečným, domácí polévku dochucovat nějakou chemií. To samé platí i o masovém vývaru. Vývar se dá udělat i bez masoxu, ale musím použít tolik masa a kostí, aby vznikla pořádná chuť, že to s vodou vyjde pomalu na poměr 1:1, někdy dokonce víc masa a kostí, než vody! Ale pokud můžu, chemickým dochucovadlům se vyhýbám. Tato polévka je takový základ, moje babička mi jí vždycky dělala s obměnou, jednou s mrkví, jednou s nudlemi, jednou s trochou zeleniny, jednou s vajíčkem, každý ať si obmění podle toho, co má rád. Je to polévka, na kterou máme všichni doma ingredience při ruce, a polévka je hotová za 20 min. (min. doba vaření jíšky ve vodě!)

  2. Jarka   16.12.2016 | 6:02 | reagovat |

    Kmínku dělám pouze jednou v roce a to na štědrý den. Je to proto, že nemáme rádi rybí polévku. Kmínku dělám tak, jak zní tento recept, pouze udělám na másle tmavou jíšku. Dám mrkvičku, cibulku a kousek petrželky. Přidám slepičí bujón jednu kostečku a tu přidávám do všech polévek. Krásně polévky dochutí a je to pak o něčem jiném. Hlavně vývary se dnes bez kostečky vařit nedají, nemá to tu správnou chuť. A já si myslím, že chceme být nejen zdraví, ale také si chceme pochutnat. Nic se nemá přehánět. Je mi 70 let a vegetu jsem používala na dochucení již jako mladá. Moje babička, výborná kuchařka nic takového, no, ale asi také vařila z jiných potravin - na venkově vše domácí.

  3. MJG   06.08.2015 | 11:22 | reagovat |

    Ja zacnu vzdy tim, ze na sadle osmazim najemno nastrouhanou petrzel a mrkev a kousek cibule. Pak teprve pridam kmin, mouku nebo krupici, osmahnu a zaliji. Po provareni se zeleninka rozvari a nepotrebujete zadne Vegety. A na zaver samozrejme vajicko. osolit, opeprit a je hotovo :-))

  4. Olina Malá   20.07.2015 | 20:36 | reagovat |

    Nevím, v kterém století tady ti "mistři" žili ale moje babička tam také dávala Vegetu. A nejsem žádná mladice a babička byla dobrá kuchařka. Holt dřív se neomdlévalo při slovech glutamát atp.

  5. Sabka   10.04.2015 | 19:37 | reagovat |

    Polévka byla opravdu výborná, ale k nejnovějšímu komentáři musím říct, že to bych vegetu neřadila pouze pro kuchaře umí neumí...tohle muže říct pouze člověk, který je velmi kritický a sama za sebe musím říct, že mě vaření absolutně nebaví a sama se to snažím zjednodušit čím nejvíc to jde

1 2 3 4 ... 7 ... 10 ... 13 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit! Někteří dospělí neumí trávit mléko! Čím ho ve stravě nahradit!
Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů Chcete ušetřit při nákupu poootravin? BILLA nově zlevňuje 1000 proooduktů
Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství! Tento týden v Ulici: Prozrazená tajemství, rodinná hádka i konec velkého přátelství!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web