Autor:

Kozí brada - novoroční zelňačka

Střední
Ingredience
Uzené maso
(klobása, salám...)
 
Cibule  
Olej
nebo Sádlo
 
Česnek  
Brambory  
Kysané zelí  
Smetana  
Hladká mouka  
Sůl  
Cukr  
Nové koření  
Paprika - sladká  
Bobkový list  
Maggi  
Pepř celý  
Pepř mletý  
Chilli papričky
sušená (pro otrlé)
 
Kozí brada - novoroční zelňačka

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Obecné informace: Kozí brada (dále jen KB) je z řady polévek tzv. vyprošťováků. Vyhovuje i slabším povahám nesnášejícím tzv. zaručené „česnekačky“ všeho pochybného druhu, jejichž konzumace se snáší pouze s Febicholem. KB připravujeme ZÁSADNĚ 30.12. běžného roku - doma nemusíme dodržovat nesmyslné předpisy šílených EU hygieniků a tak se KB může v klidu proležet do Nového roku a to v mnoha případech i s kuchařem. Záměrně nejsou uváděny hmotnosti složek či počty jednotlivých kusů, neboť:

a) do KB musíme brát a dávat, co zrovna je
b) nevíme, kolik posilvestrovských strávníků bude KB mlsat
c) nevíme, jak velký máme největší kastrol

Nakrájíme cibuli na kostičky (kdo to neumí, tak na libovolné tvary), do kastrolu střední velikosti - stejně bude malý a budete ho měnit za větší - dáme olej či sádlo, přidáme cibuli a jdeme prošmejdit ledničku - tu cibuli samozřejmě dáme předtím smažit. Vyhledáme uzené maso, klobásy, salámy etc. a rovněž nakrájíme na jakékoliv tvary (neberte ovšem všechno, Silvestr je až druhý den!), šoupneme do kastrolu na škvařící se cibuli, vše zamícháme a jdeme hledat brambory. Úspěšně nalezené OLOUPEME!, opět nějak nakrájíme, přidáme na cibulovo-masovo-salámovo-bůčkovo... základ a poprášíme sladkou paprikou. Kysané zelí propláchneme, zásadně NEKRÁJÍME (krájení už bylo dost) a přidáme do teď už toho většího kastrolu.

Zalijeme vařící vodou, přidáme koření a česnek, lehce posolíme, opepříme, podle momentální chuti osladíme a teď je ten čas přidat chilli papričku. Nalijeme si panáka dobré slivovice (vždyť se blíží Silvestr), do sladké smetany rozšleháme hladkou mouku, panáka vypijeme a číháme na ten správný okamžik, kdy jsou brambory i zelí uvařené - smetanu s moukou vmícháme do polévky a na mírném ohni provaříme cca 20 minut. A to je až do 1.1 dalšího roku vše!!

Knížecí rada: nesnažte se ochutit KB ještě toho 30.12.! Jednak je to brzo a druhak se Vám to po té slivovici stejně nepovede - nechejte vše v chladu proležet. Při chladnutí občas promíchejte, na povrchu KB by se měla objevit nádherná papriková oka, ale pokud se neobjeví, žádný problém - chutnat bude naprosto perfektně! Po silvestrovské noci KB přihřejte, dochuťte si každý sám na talíři podle momentálního stavu Vašich chuťových buněk a až se na sebe s přáteli u stolu podíváte, bude Vám jasné, proč se tato polévka jmenuje KOZÍ BRADA :-)

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 9 x
1
5 9 5 1
Reklama
Ředkvičková polévka s ricottou Uvařeno na víkend snadno a rychle Články z

Komentáře k receptu: Kozí brada - novoroční zelňačka

Komentáře

  1. Silesian   02.07.2015 | 13:30 | reagovat |

    Kozí brada se vaří zásadně z čerstvého a ne z kysaného zelí ! :-\

  2. Lucka   30.12.2012 | 16:09 | reagovat |

    Už se mi vaří a vypadá to, že bude mňáám!!!

  3. otto   31.12.2011 | 9:45 | reagovat |

    zajimaveeee....super...zdravim kuchtiky.....pf 2012 :-*

  4. silvie22377z   28.10.2011 | 21:15 | reagovat |

    zajimavy komentar, jednoduchy recept, rychla polevka..kazdy chlap ji zvladne levou zadni..i ten muj :-)

  5. Ladia   20.04.2011 | 21:56 | reagovat |

    Polévka

    1. Tereza T   21.04.2011 | 12:25 | reagovat |

      Opraveno, díky.

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat? Výraz v obličeji prozradí i to, co nechcete. Jak se v něm vyznat?
Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to! Trápí vás pupínky i v dospělosti? Víme, jak na to!
Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál Přivolejte si lásku pomocí karmy: Jak se naučit magický rituál
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web