Autor:

Amasaké se švestkami - sladký, zdravý a levný mls

90 minut PT0H90M
Ingredience
Rýže
ve vodě uvařená
1 kg
Naklíčená pšeníce 100 g
Sušené švestky 1 hrnek
Kokosová moučka 2 lžíce

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Sladké

Pšenici s trochou vody rozmixujeme na kaši. Rýži necháme zchladit na cca 50 °C (sotva na hrnci udržíme ruku). Vmícháme pšeničnou kaši, kokos, sušené švestky a necháme 4-6 hodin pod peřinou zfermentovat. Rýže zesládne a zřídne na kaši. Ke konci kontrolujeme zda nekysne (délka fermentace záleží na teplotě). Pokud ihned nepodáváme, amasaké převaříme, tím zastavíme fermentaci.

Amasaké je tradiční japonský pokrm, velice lahodný, lehce stravitelný. Lze jej uchovávat v lednici nebo zmrazit (připravuji obvykle dvojitou dávku).

Tipy: amasaké posypeme mákem s třtinovým cukrem.
1 l amasaké svaříme s 4 lžícemi kokosové moučky a 1 čokoládovým pudinkem.
Amasaké rozmixujeme a dochutíme oříšky, semínky apod.
Amasaké použijeme jako výchozí surovinu místo rýže a cukru do nákypů, přidáme do jahelníků apod.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Rebarborové cheesecaky Tip na víkend: skvělé recepty s rebarborou Články z

Komentáře k receptu: Amasaké se švestkami - sladký, zdravý a levný mls

Komentáře

  1. Danča Šrámková   19.05.2008 | 8:27 | reagovat | závadný

    Tak mi amasaké také zůstalo spíše jako rizoto než jako kaše, odhaduji nízkou tepolotu při začátku fermentace, i když jsem to hlídala teploměrem. Příště nebudu čekat na 50° ale vmíchám pšenici už při 60°. Zkusím z výsledku upéct dort, dle paní Smiřické.

  2. Danča Šrámková   18.05.2008 | 10:48 | reagovat | závadný

    Konečně jsem se odhodlala a na Amasaké zadělala :o) už se hřeje v peřinách a jsem moc moc zvědavá jak to dopadne. Doufám, že se nezklamu a budu Amasaké dělat častěji. Mám malého synka a hledám různé výživové alternativy. Snad mi Amasaké trošku pomůže :o)

  3. Gabriela Smiřická   11.04.2008 | 12:01 | reagovat | závadný

    Míšo, mně se amasaké povedlo, a měřila jsem potraviny suché a spíš jen od oka. Chci se podělit o dobrou zprávu, a to že jsem vyrobila z amasaké výborný dort - smíchala jsem ho jen s celozrnnou žitnou moukou, dvěma lžícemi cukru, sodou a semínky, upekla, a pak promazala patra jedno povidly, druhé kysanou smetanou se skořicí, a pak pomazala karobem smíchaným se zbytkem povidel a hnědým cukrem a trochou kvalitního oleje. Nakonec jsem dort posypala kokosem, a pak jsme ho museli sníst, protože byl výborný a dělaly se nám boule za ušima. Mockrát děkuju za recept na amasaké, protože mi velmi zpříjemnil život :o).

  4. Míša   13.01.2008 | 19:52 | reagovat | závadný

    Na toto jídlo se chystám už od vánoc. Dnes byl učiněn první pokus a výsledkem byla strašná lepenice. Asi budu za blbce, ale suroviny jako pšenice a rýže jsou váženy hotové nebo suché? Dnes jsem dělala z 1/2 kg rýže a 50 g pšenice váženo v suchém stavu. Zítra bude pokus se surovinami zváženými po uvaření a naklíčení, tak uvidíme.

  5. Olga   07.11.2007 | 11:04 | reagovat | závadný

    Amasaké používám už dlouho. Jako fermentaci používám pšenici, kterou bez předchozího naklíčení umelu v tříštivém kávomlýnku, jde to i s celozrnnou pšeničnou moukou, měla by být čerstvá. Pšenici lze koupit v zdravé výživě.

1 2 3 4 5 6 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web