• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Koření

Koření

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Koření

Koření, které dříve bývalo tak vzácným artiklem, je dnes běžně k dostání. A to celé i mleté. Při nákupu, ale nezapomínejme, že stejně jako ostatní aromatické přísady i koření v otevřeném balíčku rychle vyčichne, takže pokud dáváte přednost výraznější chuti, je lepší nakupovat koření vcelku a rozdrtit je až před použitím. Ještě výraznější chuť bude mít koření, které jsme před použitím krátce nasucho osmahli na pánvi...

Celé koření za stálého míchání zahříváme na mírném plameni, až získá odstín tmavší barvu a uvolní se nové, zvláštní aroma. Poté koření odstavíme a umeleme ho v mlýnku na kávu nebo ho rozdrtíme v hmoždíři.
Kořenící směsi se liší ohledem na osobní vkus, národní zvyklosti a kulturní odlišnosti. V Británii se směs nového koření, hřebíčku, muškátového oříšku a skořice nebo zázvoru používá zejména do pečiva. Ve Francii se obdoba quatre epices - hřebíček, mletý pepř, muškátový oříšek a skořice nebo zázvor - využívá při přípravě paštik nebo uzenin. Garam masala, základní složka indického karí, se míchá až z dvaceti druhů suchého koření v různém množství. Naproti tomu karí pasta (červená masala) kombinuje čerstvé přísady - chilli papričky, česnek, cibuli a zelený zázvor se sušeným koriandrem, kmínem, kardamonem a dalšími druhy. Směs pěti druhů, kterou proslula čínská kuchyně, se skládá z mletého badyánu, fenyklu, hřebíčku, skořice a anýzu a přidává se mimo jiné do vepřového.

Kořenící vložky jsou větší druhy koření, které se před podáváním na stůl vyndají tak, jak to děláme s bobkovým listem nebo je necháme na talíři. V pudinku necháváme vyluhovat skořici, rýži zase dochucujeme celými tobolkami kardamomu. Pravá španělská kuchyně se neobejde bez šafránu. Při koupi mletého šafránu si nemůžeme být jisti jeho pravostí, proto doporučuji kupovat celá vlákna a před použitím je namočit ve studené vodě nebo bílém víně.

Ostré přísady se získávají mletím pepře a chilli papriček. Bobule pepře se sbírají přímo z úponků pepřovníku a suší se. Práškové chilli vzniké usušením a rozemletím červených a zelených chilli papriček. Na trhu je k dostání různě silná směs - nejostřejší je cayenský pepř, který se používá k výrobě **tabasca**. Nejpálivější částí chilli papriček jsou jádra, proto je raději odstraníme. Při práci se rukama nadotýkejte obličeje a vyhýbejte se očím, protože šťáva chilli papriček je silně dráždivá. Po práci si nezapomeňte umýt ruce.

Teprve koření dodává každému jídlu jeho charakteristickou chuť. Pro čínskou kuchyni je typické užití badyánu, v jídlech Blízkého východu a v indickém karí zase nesmí chybět kmín a koriandr. K indické kuchyni také neodmyslytelně patří kurkuma. Nemáme-li šafrán, můžeme barvit španělská jídla do žluta právě tímto kořením.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

190
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
81
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu
69
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
62
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
48
Gratinované brambory
Gratinované brambory

Zajímavé články

Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem, grilujte nebo jezte pro dobrou věc
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem,…
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi nedovolí zveřejnit recept, který se nedá v domácím prostředí zvládnout
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi…
AHA.cz Velké sousto pro Meghan: Totální selhání Harryho

Velké sousto pro Meghan: Totální selhání Harryho

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Kdy je masopust 2023: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2023: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které letní novinky sluší velikosti XL a S?

Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které letní novinky sluší velikosti XL a S?

Ženy.cz Na pláž i do města: Jediné trendy šaty, které potřebujete nosit během letošního léta

Na pláž i do města: Jediné trendy šaty, které potřebujete nosit během letošního léta

Blesk.cz Žilková a Stropnický odblokovali rozvod: Dohodu podepsali na plotě!

Žilková a Stropnický odblokovali rozvod: Dohodu podepsali na plotě!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Koření
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí