• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Kuchyně staré Šumavy

Kuchyně staré Šumavy

Václav Malovický
| 17. 4. 2013
Cestování za jídlem
Kuchyně staré Šumavy

Málokde platí přesněji fakt, že jídlo je obrazem kraje, jako tady. Je odrazem jeho přírodních podmínek, dovedností, tradic, vlivů a v neposlední řadě také historie.

Beheimewalt ve 12. století, Böhmerwald čili Český les v době novější - tak bylo zeměpisně označováno území ležící na hranici s Bavorskem. Někdy bylo označováno také jako silva media - střed pomezního pralesa. Označení Zelená střecha Evropy definuje Šumavu dokonce jako území od Chebu po rakouský Linec a od Dunaje po Plzeň. Těsná blízkost Bavorska dává podobu také zdejšímu jazyku, jehož dvojjazyčnost vždy pomáhala zdejším řemeslníkům k získávání práce za hranicemi území a státu, ale také k přijímání nových poznatků gastronomických. Ty pak obohacovaly zdejší původní, tradiční kuchyni.

Dodnes se také v celém regionu používá výraz pro masovou směs - masový mišunk, pracharanda pro nastrouhané sušené švestky, pro máslové těsto putrtajch, špecie pro koření a bylinky či frišle pro sele… Pivo si zdejší muži velmi často vychutnávají na štelpír (stehbier), tedy na stojáka.

Solná stezka

Sůl, respektive solné (říkalo se jim Zlaté) stezky, kterých bylo na Šumavě známo 25, založila také pochybnou slávu pašeráctví, které tu odpradávna kvetlo. Předpokladem jeho úspěchu byla dokonalá znalost území - lesů a zvlášť bažin (nemohu nevzpomenout také na době poplatný snímek Král Šumavy).

Nejznámější Zlatá stezka vedla v 16. století z Prachatic do Pasova. Provoz stezek vyvolal také nutnost budování souvislého osídlení a rozvoj zemědělství (kromě jiného pěstování ovsa, sloužícího jako krmivo pro formanské koně). S pravidelným osídlením na území tehdejší Šumavy přicházejí další řemesla. Stavěly se silnice, provozovalo se vorařství.

Voraři si nejčastěji přímo na vorech připravovali husté polévky, za jejichž přípravu byl zodpovědný nejmladší člen posádky. Vy pak můžete ochutnat třeba jarní se šťovíkem, kterou najdete na straně 92, nebo jablečnou (recept na straně 93), připravovanou ze zdejších nakyslých a navinulých jablek!

Jídlo a zvyky

Život i jídlo zdejších obyvatel vždy ovlivňovala příroda a rytmus církevních svátků. Trvalým hitem i výslužkou byly koblihy, které se tu připravovaly nejen o masopustu, ale také v souvislosti s jinými církevními svátky, svatbami, křtinami, dožínkami a posvícením.

V předvelikonočním čase se často jedla tzv. pučálka - naklíčený hrách upravený na nejrůznější způsob - pražený, maštěný či nasladko (dodnes se konzumuje např. na Nepomucku), o Velikonocích se ve speciální formě pekl sladký věnec zdobený vajíčky. Při slavnostních příležitostech se také pekly koláče, obvykle v peci, vychládající po pečení chleba. Ochutnávkou volarských tvarohových koláčů (recept níže) pak naše kulinární šumavské putování končíme.


Bylinky spolu se znalostmi o jejich léčivých účincích zaujímají v životě obyvatel Šumavy zvláštní místo. Snad každá zdejší osada měla své báby kořenářky. Bylinky nacházely využití nejen při přípravě léčivých čajů, ale také ve zdejší kuchyni. Podstatnou roli hrály hlavně v jarních, „čisticích“ polévkách.


Zeleninová polévka se šťovíkem a smetanou

Nadívaná jarní kuřátka

Volarské tvarohové koláče

Další šumavské recepty najdete v časopise F.O.O.D. 3/2013.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

5 minut
Brazilská marináda

Brazilská marináda

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

52
Vařené mušle
Vařené mušle
51
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
50
Jednoduchá koprová omáčka z mléka
Jednoduchá koprová…
38
Těsto na palačinky
Těsto na palačinky
32
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup

Zajímavé články

10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně. Zkuste je nasladko, ale i k masu!
10 skvělých způsobů, jak si užít letní třešně.…
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
Kuřecí kapsa: A kuře máte v kapse
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
AHA.cz Stesk Korantenga po dceři: Myslím, že se do Česka nevrátí

Stesk Korantenga po dceři: Myslím, že se do Česka nevrátí

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Masturbace už není hříšná: Kde a jakým způsobem se nejčastěji ukájíme?

Masturbace už není hříšná: Kde a jakým způsobem se nejčastěji ukájíme?

Blesk pro ženy Dcera slovenské prezidentky na červeném koberci: Rafinovaný pánský vzhled s jistou dávkou koketnosti

Dcera slovenské prezidentky na červeném koberci: Rafinovaný pánský vzhled s jistou dávkou koketnosti

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Velké změny v seriálu ZOO: Kromě Burešové končí i Klepl! A co další?

Velké změny v seriálu ZOO: Kromě Burešové končí i Klepl! A co další?

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz Babiččina jahodová bublanina. Připravte si vláčný moučník podle tradičního receptu

Babiččina jahodová bublanina. Připravte si vláčný moučník podle tradičního receptu

Blesk Horoskopy Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Novoluní: Jak využít energii Měsíce ve svůj prospěch. Co je vhodné dělat?

Abecedazahrady Bylinky a rostliny, které odpuzují komáry: Funguje levandule, vratič i afrikán

Bylinky a rostliny, které odpuzují komáry: Funguje levandule, vratič i afrikán

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Kuchyně staré Šumavy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí