Autor:

Včelí úly

Střední
Hmota
Dětské piškoty 160 g
Máslo 100 g
Moučkový cukr 100 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Mleté ořechy 1 hrst
Hnědý rum 5 lžíce
Kakao 2 lžíce
Náplň
Žloutek 1 ks
Máslo 1/2 ks
Moučkový cukr 1 lžíce
Ingredience
Dětské piškoty
na podložení úlů
1 balíček
Cukr krupice  

Postup přípravy:

Dětské piškoty rozdrtíme. Metody drcení mohou být různé - u nás se osvědčilo drcení piškotů vložených mezi dva hedvábné papíry válečkem na těsto.
Nasypeme do mísy a rukama smícháme s ostatními surovinami. Rum lze nahradit stejným množstvím mléka, lze kombinovat i mléko s rumem.
Množství ořechů může být pohyblivé, dokonce je lze vůbec vynechat, ale odrazí se to na chuti. Výsledné těsto má být pevné, čokoládové barvy, téměř hladké (záleží na kvalitě rozdrcení piškotů).
Můžeme jej dát na chvíli do chladu a věnovat se přípravě náplně. Tu připravujeme nad párou tj. menší hrnek dáme do většího, kde je na dně pár centimetrů vody, která se zahřívá.
Do vnitřního hrnku dáme žloutek a lžíci moučkového cukru a nad párou rozšleháme. Ještě do teplé hmoty postupně nakrájíme polovinu kostky másla a necháme ho rozpustit.
Odstavíme z ohřívání a jako příchuť můžeme přidat rum nebo koňak.
Pro vytváření včelích úlů potřebujeme formičku včelího úlu (lze zakoupit v domáchích potřebách). Na začátku vymažeme formičku pečlivě máslem - je důležité pro dobré vyklápění. Připravíme si talířek s krupicovým cukrem.
Z těsta oddělíme přiměřený kousek např. kávovou lžičkou, rukama utvoříme kuličku, tu obalíme lehce v krupicovém cukru a vložíme do formičky. Co nejvíce vtiskneme a zarovnáme do roviny s horním okrajem formičky. Vytvoříme otvor na náplň a lžičkou ji naplníme. Přiklopíme piškotem.
Hotové včelí úly dáme do chladna ztuhnout.
Obměny: včelí úly lze dále ještě polévat čokoládou, měnit je možné i náplň podle chuti a zvyklostí.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
3+
3.33 3 5 1
Reklama
Šťavnatý steak s máslovou hruškou Šťavnaté hruškové speciality - 2. díl Články z

Komentáře k receptu: Včelí úly

Komentáře

  1. terezkahle   14.12.2012 | 17:13 | reagovat |

    Bohužel musím říct i přes to že těsto bylo dobré, krém podle návodu nelze udělat postupovali jsme podle návodu ale nevzešlo toho nic jen jakási žlutá tekutina na dně misky spravit již nelze.
    Proto pro ne příliš zkušené kuchaře doporučuji, vzít si jiný krém. Máslo se žloutky se ne nám vůbec nesloučilo. :-( :-X :-(

    1. Martina   14.12.2012 | 18:20 | reagovat |

      Výborný :-* , o úly jde především a já plním jen hustým koňakem :-P :-P :-P :-P :-P :-P

    2. IVETA   15.12.2012 | 8:29 | reagovat |

      U krému je dost důležité, aby všechny suroviny měly stejnou /pokojovou teplotu/, pak by mělo jít vše vyšlehat v pořádku. Já do krémů nikdy nedávám vejce syrová, dělám tzv.francouzský krém, šlehaná celá vejce v páře, pak se přidá cukr, opět šlehá a nakonec se vmíchá máslo. Je to takový lehčí krém a můžete ho čímkoli dochutit, čokoládou, kávou a je moc dobrý.

  2. Káťa   12.12.2012 | 22:39 | reagovat |

    Moc jich nebylo, ale jsou dobré <3

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete Chcete zhubnout? Tak svačte! Tipy na svačiny, po kterých nepřiberete
Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu Konec hvězdného páru? Orlando Bloom a Katy Perry si dávají pauzu
Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor? Třezalka a antikoncepce? Pozor, můžete otěhotnět! Na jaké byliny si dávat pozor?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web