Autor:

Šafránové rizoto s cuketami

25 minut PT0H25M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Rýže
Rizotová rýže typ Carnaroli
320 g
Šalotka
najemno nakrájená
1 ks
Bílé víno - suché 100 ml
Šafrán
trocha
 
Zeleninový vývar
800 ml až 1 litr (horký)
800 ml
Máslo 80 g
Cuketa
zbavená semínek a nakrájená na špalíčky
1 ks
Parmazán
nastrouhaný (např. Gran Moravia)
100 g
Šafránové rizoto s cuketami

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z rýže

Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na oleji. Nechte stranou. Do trochy vína dejte pár snítek šafránu a nechte chvíli louhovat – získáte krásně žlutý roztok, který dá rizotu nejen pěknou barvu, ale i skvělou chuť.

Na oleji zpěňte šalotku. Vsypte rýži a promíchejte ji s cibulkou. Vlijte víno a za stálého promíchávání jej nechte odpařit. Poté začněte po menších dávkách přidávat vývar. Do druhé či třetí dávky přilijte i šafránový výluh. Stále promíchávejte. Vždy, když se předchozí dávka vývaru vsákne do rýže, přidejte další. Asi po deseti minutách přidejte orestovanou cuketu (pár kousků si nechte na ozdobu). Zhruba po 15 minutách by rýže už měla být takzvaně „al dente“ (na skus). Odstavte ji z ohně a vmíchejte máslo a sýr, aby celá směs získala krásně krémovitou konzistenci. Nakonec přilijte trochu vývaru, rozdělte na jednotlivé porce, ozdobte zbylou cuketou a hoblinkami sýra a můžete nosit na stůl.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
2-
3.75 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 4x)
Houbová dršťkovka Večeře na zahřátí Články z

Komentáře k receptu: Šafránové rizoto s cuketami

Komentáře

  1. Astral007   28.07.2015 | 12:41 | reagovat | závadný

    Výborné, zbaštila i babi, která v jednom kuse vymýšlí, že jí to nebo ono nechutná

  2. Kateřina   31.05.2011 | 11:46 | reagovat | závadný

    koho nebaví stát a míchat 15-20minut rýži, tak mám podle jedné kuchařky vychytávku, jakmile nasypete rýži a zalejete vínem - nemícháte, když se víno skoro vyvaří, dolejete litr vývaru a opět nemícháte - překrýt pokličkou a za 15-20minut jít zkontrolovat - vyzkoušeno a super :-)
    jakmile však jednou jedinkrát zamícháte, už musíte míchat celých 15-20minut ;-)

  3. pippiva   17.05.2011 | 19:34 | reagovat | závadný

    Znam a delam, mohu jen doporucit :-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web