Typický staročeský pokrm z opečeného naklíčeného hrachu není vůbec složitý na přípravu, počítejte ale s třídenním namáčením. Dochucený je majoránkou a podává se s opraženou slaninou. Pučálku ale můžete připravit i nasladko s máslem a cukrem.
Hrách přebereme, několikrát ho propláchneme studenou vodou a pak ho nasypeme do velké zavařovačky, zalijeme vlažnou vodou a necháme stát na teplém místě do dalšího dne. Druhý den vodu slijeme, hrách propláchneme a znovu zalijeme vlažnou vodou a necháme stát do dalšího dne, tento postup ještě jednou nebo dvakrát zopakujeme, až začne hrách klíčit.
Pak slijeme vodu, propláchneme hrách a necháme okapat. Ve větší hluboké pánvi rozehřejeme sádlo a v něm hrách opečeme a ochutíme ho solí, pepřem a majoránkou. Pučálku zdobíme opečenou křupavou slaninou.