Autor:

Pravý ukrajinský boršč

Střední
Ingredience
Maso
hovězí a vepřové, nebo může být i kůřecí
500 g
Červená řepa 1 ks
Mrkev 1 ks
Petržel 1 ks
Cibule 1 ks
Česnek 3 stroužek
Zelí 1 sklenice
Brambory 4 ks
Sůl 1 lžička
Kmín 1 lžička
Nové koření
kuličky
3 ks
Bobkový list 2 ks
Mletá paprika 1 lžička
Olej  
Rajský protlak 1 plechovka
Bílý jogurt
nebo smetana
1 kelímek

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Vkládáme zeleninu postupně podle jejich tvrdosti. V hrnci by mělo být tak 3/4 vývaru, aby se vešly všechny zbývající věci. Do studené vody vložíme na kostky nakrájené maso a až sebereme pěnu, tak přidáme koření. Vaříme do poloměkka. Celou oloupanou řepu vložíme k masu a dále vaříme. Mrkev, petržel nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme najemno a dáme do hrnce chvíli po řepě. Zvlášť na pánvi osmahneme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, po chvíli přidáme část nastrouhané mrkve (pokud máme na kostky, tak nedáváme). Zaprášíme mletou paprikou, přidáme celý protlak a vytvoříme hustou hmotu, kterou pak rozředíme trochou vývaru a ještě chvíli povaříme. Obsah pánve vložíme do hrnce. Předtím vyjmeme uvařenou řepu, kterou po vychladnutí nakrájíme na kostky (pustí tmavě červenou barvu) a vložíme zpět do hrnce.

Nakonec přidáme na větší kousky nakrájené brambory a až je všechno uvařené, tak navrch dáme překrájené kysané zelí nebo i čerstvé. Zelí už se nemusí vařit, pouze se spaří. Polévku necháváme volně probublávat, nevaříme na silném ohni.

Na talíři ochutíme bílým jogurtem nebo smetanou. Lepší je počkat do dalšího dne, kdy polévka získá jemně navinulou chuť (i bez octa).

Vegetariáni pouze vynechají maso, protože i zeleninový boršč je vynikající.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1
Reklama
Cizrnová polévka s citronovou kůrou a ricottou Sváteční menu pro přátele po italsku Články z

Komentáře k receptu: Pravý ukrajinský boršč

Komentáře

  1. Jana   21.10.2014 | 20:26 | reagovat |

    prvně vařila a podle tohoto receptu se opravdu povedl. Moc ňamka.

  2. Machal84   23.11.2010 | 15:35 | reagovat |

    Výborný - připravovali jsme opakovaně pro návštěvy a vždy měl veliký úspěch.

  3. Petra Bartlova   08.07.2007 | 10:34 | reagovat |

    mylim ze to byl dobry napad stim kurecim masem jedla to cela rodina

  4. Uljana Kimačenko   18.10.2005 | 16:49 | reagovat |

    Myslim ze ten recept ktery jste napsala,je dobry,ale neni to pravy ukrajinsky boršč.Cervena repa se muze take varit zvlast ve slupce,tim neztrati svou barvu,a k borščevi uz pak nemusite davat papriku.

  5. Míša Pekařová   13.09.2005 | 19:49 | reagovat |

    Tak to byla ňaminka!!! Výborná polívka v kombinaci s kyselou smetanou, jedla to i moje 4-letá dcera, která nejí jen tak něco!!!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web