Ořechovka II.

Hodnocení:

Moje:

30 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 30
      ks ořechy
    • 10
      ks hřebíček
    • 0,5
      kg cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 2
      l slivovice 40%
    • 1
      lžíce pomerančová kůra kandovaná

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ořech nakrájíme na čtvrtky, dáme do 3 l sklenice zalijeme vodou a necháme 24 hod. odmočit. Pak vodu slijeme, zalijeme 1,5l slivovice a necháme 40 dnů luhovat.
2
Po této době kořalku slijeme a dáme ji do sklenice. Na ořechy znovu dáme kandovanou kůru, hřebíčky, v trošce vody rozvařeného a vychlazeného cukru a zalijeme kořalkou, která nám zbyla.
3
Necháme zase 3 týdny naležet. Po této době zase slijeme, dáme vanilkový cukr, dobře rozpustíme. Kořalky pak slijeme dohromady, přefiltrujeme, dáme do sklenic, zazátkujeme a dáme naležet. Čím déle, tím lépe.
Zařazení: Nápoje Alkoholické

Komentáře k receptu

  • Jarda Votava
    Jarda Votava |

    17. 6. 2011 13:24

    Zkusím zareagovat na polemiku s použitím slivovice do ořechovky, z mých letitých zkušeností se hodí k výrobě víc poněkud méně aromatický destilát - používám vínovici, ale hlavně žitnou. Výhoda je v tom, že aromaticky "nepřebíjejí " tu ořechovku a slivovice zbyde na samostatné orální použití. :-[

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    24. 7. 2008 20:40

    Pane Ladislave,děkuji za lekci,jsou věci,které jsem nevěděla a přečetl si přízpěvek i můj přítel a dal vám zapravdu.Recept si ukládám do oblíbených na jeho případnou konzumaci.Děkuji.

  • Ladislav Janulík
    Ladislav Janulík |

    24. 7. 2008 19:07

    Pani Remková.Na Moravě je léčivé všechno co naroste.Trnky jako slivka,ořechy na kořalku,víno na burčák atd.

  • Ladislav Janulík
    Ladislav Janulík |

    24. 7. 2008 19:02

    Ořech mimo jiné mají tříslovinu,silici,hořčinu juglon,antibakterialní látky,inosid 3%.Až 1000 mg % vitamínu C.Působí protizánětlivně na sliznici a zastavuje krvácení.Snižuje hladinu cukru v krvi.Slupka se používá proti hlístům.Listy se používají kwe koupelům,při kožních vyrážkách všeho druhu,při kožních hnisavých procesech.Listy se používají ke koupelům proti posení nohou.Taže májí ořechy mnoho léčivých ˇučinků.

  • Ladislav Janulík
    Ladislav Janulík |

    24. 7. 2008 18:48

    Mimo jiné obsahuje třísloviny,silici,hořčinu juglon,antibakterialní látky,3% inosid.1000 mg% vitamínu C.Působí protizánětlivně na sliznici,zastavuje krvácení.Snižuje hladinu cukru v krvi,a používá se proti hlístům.Listy se používají ke koupelům,při kožních vyrážkách všeho druhu,při kožních hnisavých procesech.Zevně se listy používají na koupele proti pocení nohou.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    24. 7. 2008 18:31

    Pane Ladislave,nemyslela jsem to zle!Já jen-ten můj je moravák a on by mi to nikdy nedovolil,řekl by,že to kazím,tak nevím.Určitě máte pravdu,ale slivovice je dnes vyvážená zlatem,aspoň tak to mnozí znalci říkají,tedy aspoň ta z Jižní Moravy.

  • Ladislav Janulík
    Ladislav Janulík |

    24. 7. 2008 18:03

    Vážená pani Jano.Škoda je jenom dobrého člověka.Slivovice je v malém množství lék.Ale ořechovka je ještě léčivější.Vynikající lék od žaludku.Stačí vyskoušet a dáte za pravdu.

  • Jana Remková
    Jana Remková |

    8. 7. 2008 19:09

    Já si opravdu neumím vůbec představit,že by někdo mohl obětovat slivovici na něco takového.Byla by to hrozná škoda,slivovice je tekuté zlato,tak se budu muset podívat na jiný recept.

  • Máří
    Máří |

    17. 7. 2007 13:29

    Zaslouží se doplnit, že ořechy musí být zelené, nejlépe trhané kolem sv. Jana (24.6.). Recept mám podobný, někdy přidávám i skořici nebo celý zázvor, vanilkový cukr nedávám.