Autor:

Zdravý chléb do formy

Střední
Ingredience
Špaldová mouka
hladká
300 g
Žitná hladká mouka 100 g
Kukuřičná mouka
hladká
100 g
Dýňová semínka 50 g
Slunečnicová semínka 50 g
Ocet 1 lžíce
Sůl
kopcem
1 lžička
Vlažná voda
podle potřeby
300 ml
Droždí
půl kostky, nebo půl balíčku sušených
 
Cukr 1 lžička
Ovesné vločky 50 g
Zdravý chléb do formy

Postup přípravy:

Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je „nastartujeme“ v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit bublinky...

Poté smícháme všechny mouky, přidáme semínka, případně vločky, sůl, ocet a kvasnice, přidáme tolik vody, aby vzniklo řidší těsto - já vše zpracovávám v robotu, těsto je poměrně lepivé. Mísu s těstem zabalíme do potravinové fólie a dáme na teplé místo cca na 2 hodiny kynout.
Uvedené poměry různých druhů mouky lze samozřejmě měnit dle libosti, pokud ale dáme větší množství žitné mouky, musíme přidat i více kvasnic a stejně tak i doba kynutí musí být delší, žitné těsto je poměrně dost hutné.
Po vykynutí těsto ještě jednou krátce promíchám v robotu a již ho přendám do hranaté formy na biskupský chlebíček, vyložené pečícím papírem, stěrku máčím ve vodě, aby se s těstem lépe pracovalo.
Povrch lze zasypat semínky a uhladit nebo ozdobit mřížkou, případně udělat malý zářez nožem doprostřed bochníku... Těsto ve formě nechávám ještě krátce kynout, mělo by neustále pracovat.
Poté dávám do trouby, může i nemusí být vyhřátá (moje se vyhřívá poměrně rychle) a peču prvních cca 30 minut asi na 200 stupňů, poté dopékám na cca 180 stupňů, takřka hotový chléb ještě vyndávám z formy a papíru a nechávám dopékat pouze na mřížce, aby byl vypečený ze všech stran.

Tento chléb nejen, že je chutný a dá se všelijak „vychutit“, ale při správném skladování i dlouho vydrží.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Letní delikatesa - salát ze dvou druhů melounů se sušenou šunkou Články z

Komentáře k receptu: Zdravý chléb do formy

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy? Nejstarší modelka světa Carmen Dell'Orefice (85): Jaké je její tajemství nestárnoucí krásy?
5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš 5 kuchařských triků, jak uvařit nejlepší segedínský guláš
Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit! Drtí vás stres? Vyzkoušejte tyto rychlé triky, jak se ho zbavit!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web