Autor:

Zdravý chléb do formy

Střední
Ingredience
Špaldová mouka
hladká
300 g
Žitná hladká mouka 100 g
Kukuřičná mouka
hladká
100 g
Dýňová semínka 50 g
Slunečnicová semínka 50 g
Ocet 1 lžíce
Sůl
kopcem
1 lžička
Vlažná voda
podle potřeby
300 ml
Droždí
půl kostky, nebo půl balíčku sušených
 
Cukr 1 lžička
Ovesné vločky 50 g
Zdravý chléb do formy

Postup přípravy:

Pokud používáme čerstvé kvasnice, nejprve si je „nastartujeme“ v troše vlažné vody s cukrem a špetkou mouky, dáme na teplé místo, až se začnou tvořit bublinky...

Poté smícháme všechny mouky, přidáme semínka, případně vločky, sůl, ocet a kvasnice, přidáme tolik vody, aby vzniklo řidší těsto - já vše zpracovávám v robotu, těsto je poměrně lepivé. Mísu s těstem zabalíme do potravinové fólie a dáme na teplé místo cca na 2 hodiny kynout.
Uvedené poměry různých druhů mouky lze samozřejmě měnit dle libosti, pokud ale dáme větší množství žitné mouky, musíme přidat i více kvasnic a stejně tak i doba kynutí musí být delší, žitné těsto je poměrně dost hutné.
Po vykynutí těsto ještě jednou krátce promíchám v robotu a již ho přendám do hranaté formy na biskupský chlebíček, vyložené pečícím papírem, stěrku máčím ve vodě, aby se s těstem lépe pracovalo.
Povrch lze zasypat semínky a uhladit nebo ozdobit mřížkou, případně udělat malý zářez nožem doprostřed bochníku... Těsto ve formě nechávám ještě krátce kynout, mělo by neustále pracovat.
Poté dávám do trouby, může i nemusí být vyhřátá (moje se vyhřívá poměrně rychle) a peču prvních cca 30 minut asi na 200 stupňů, poté dopékám na cca 180 stupňů, takřka hotový chléb ještě vyndávám z formy a papíru a nechávám dopékat pouze na mřížce, aby byl vypečený ze všech stran.

Tento chléb nejen, že je chutný a dá se všelijak „vychutit“, ale při správném skladování i dlouho vydrží.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka Články z

Komentáře k receptu: Zdravý chléb do formy

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web