Autor:

Moje koláče

Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 500 g
Polohrubá mouka 500 g
Mléko 2 dl
Máslo 300 g
Hera 300 g
Vejce 6 ks
Citronová kůra  
Sůl 1 lžička
Droždí 60 g
Cukr krupice 200 g
Moje koláče

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Koláče

Z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a 2 lžic mouky necháme vykynout kvásek, vlijeme do mouky, přidáme vše ostatní.
Máslo a tuk necháme změknout, ne rozpustit, nebo ho ztuhlý nastrouháme. Vypracujeme těsto a necháme ho tak půl hodiny odpočinout.
Pokud je řídké (podle toho, jak byl tuhý tuk), dáme ho na tu dobu do lednice. Pak si nakrájíme jednotlivé dílky.
Pokud děláme větší množství, můžeme si vyválet šišky těsta a krájet kráječem na knedlíky.
Jednotlivé dílky si roztáhneme dokulata pomocí závaží, skleničky nebo zátky od šampusu, které „namáčíme“ do mouky.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a dáváme náplně. Pak necháme asi půl hodinu kynout.
Pečeme při střední teplotě, horkovzduch asi 150 °C tak 10 min, až okraje koláčů zrůžoví. Pro jistotu se podíváme ještě na spodek koláče.
Já na každý koláč dávám trochu nádivky makové, povidlové, tvarohové, jablečná povidla, rozinku namočenou v rumu a navrch drobenku.
Svatebních koláčků o velikosti asi 3 cm je z tohoto množství asi 500, středně velkých koláčů o průměru tak 6-7 cm je asi 220.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 5x)
Reklama
Vorarlbersko Vorarlbersko - recepty a speciality rakouské kuchyně Články z

Komentáře k receptu: Moje koláče

Komentáře

  1. Monika   18.03.2014 | 15:47 | reagovat | závadný

    Krásný recept, ráda bych vyzkoušela, ale nikdy jsem koláčky ještě nedělala.. Mohu se zeptat, dá se vyválet třeba jedna placka a z ní vykrajovat kolečka?? Asi ne že, když to nemáte uvedeno :-) Ale raději se ptám, děkuji

  2. Jana Remková   19.10.2007 | 20:06 | reagovat | závadný

    Tak já dělám něco podobného,ale jen na konzumaci třeba na večeři a případně návštěvu,Místo másla a hery dávám 2 deci oleje a jinak asi všechno stejně,mouku pouze polohrubou,ale ani hladká navadí.Těsto se s olejem nelepí a výborně se s ním pracuje a moje matka vždycky říká,že jsem kouzelník,že takové koláče nikdy neměla.Ale tento recept hodnotím za 1 Jana

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web