Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 38x
1- 1 5
Autor:

Kulajda

Snadné
Ingredience
Čerstvé houby 300 g
Voda 1,5 l
Sůl  špetka
Kmín 1/2 lžička
Brambory 600 g
Smetana 200 ml
Polohrubá mouka  lžíce
Vejce 4 ks
Kopr  
Ocet  
Kulajda

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Čerstvé na kostky nakrájené houby dáme vařit do osolené vody. Sušené předem namočené houby dáme vařit do osolené vody. Přidáme kmín a oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zalijeme je smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Potom polévku ochutíme rozsekaným koprem, doplníme vejci a za stálého míchání je necháme v polévce srazit. Při podávání přidáme do polévky podle chuti ocet.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Oznámkujte recept jako ve škole 1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 38x)
Reklama
Květáková polévka s parmazánem Co dát na víkendový stůl? Články z

Komentáře k receptu: Kulajda

Komentáře

  1. Jirka   15.06.2014 | 10:02 | reagovat | závadný

    Kulajda je podle mě nejlepší z nakládaných hub ve sladkokyselém nálevu ve kterém je i cibule celý pepř a nové koření s bobkem.a je jedno jestli jsou to praváky nebo třeba žampiony.Já osobně dávám přednost malinkým žampionum které se překrojí jen na polovinu.
    není třeba to potom tak moc dochucovat a houby jsou pěkně ochucené oproti těm čerstvým. V každém případě je kulajda jednou z nejlepších polévek co znám.
    S pozdravem Jirka ;-)

    1. Tinkapletinka   17.06.2014 | 15:27 | reagovat | závadný

      diky za napad pro prište ;-)

    2. jean   22.07.2014 | 16:05 | reagovat | závadný

      Přesně tak to dělám... ;-)

  2. Mirka   17.03.2014 | 13:21 | reagovat | závadný

    Ahoj, o víkendu jsem absolvovala debatu na téma jak se vaří kulajda, kdy se dámy málem popraly. Ovšem co rodina, to jiná kulajda. Já mám po babičce a prababičce tento recept:
    čerstvé nebo dlouho namočené sušené houby /nakrájené na kousky/ dám vařit do osolené vody s kmínem. Po nějaké chvíli přidám brambory na kostičky.
    Další ingrediencí je buď kysaná smetana /z té to nejčastěji vaříme/ nebo domácí zkyslé mléko /nyní máme zdroj, takže je to podle originálního receptu, za let mých babiček žádná zakysaná smetana neexistovala a kupované mléko nezkysne, nyní máme sedláka, který nám dá neošetřené mléko/
    Do zkyslého mléka lehce vmíchám hladkou mouku a rozkvrdlám kvrdlačkou do homogenního roztoku. Pomalu za stálého míchání vliju do vývaru hub s bramborami, stálé míchám, kvedlám.
    Má to samozřejmě velkou snahu se srazit na tvaroh a syrovátku, tudíž stále míchám a kvedlám, nechá se to uhlídat až je z toho hladká polévka. Nechám přejít varem, chvíli, pak rozmíchám do vroucí polévky 1 - 2 vejce, do ztracena. Žádný kopr, žádný pepř, žádný bobkový list, žádný ocet.
    Houby, brambory, hl.mouka, sůl, kmín, kyselé mléko, vejce.
    Našim dětem chutná maximálně. Pravda, z kysané smetany je jemnější a nesráží se, velmi chutná.
    Ale ten starý český "chudý" recept má opravdu něco do sebe.
    Je to prostě zase něco jiného.
    Kdo to zkusí, třeba i pochválí. Dobrou chuť. Mirka

  3. jarka   04.03.2014 | 18:01 | reagovat | závadný

    K ;-) ulajdu dělám ale nedávám tam kopr a nakonec dávám houbičky naložené v octě. ;-)

    1. Jirka   15.06.2014 | 10:05 | reagovat | závadný

      Kulajda bez kopru není žádná kulajda.
      Je to nějaká noname polévka z hub :-D :-D :-D
      Do kulajdy kopr prostě patří jako paprika do guláše :'( :'( :'(

  4. Didak   24.02.2014 | 20:57 | reagovat | závadný

    Já ještě do kulajdy přidávám lžíci plnotučné hořtice. Dodá ten správný šmak :-)

  5. tito   23.09.2013 | 17:19 | reagovat | závadný

    je výborná, dá se dělat se sladkou i kyselou smetanou :-)

1 2 3 4 ... 7 ... 10 ... 13 Další

Přihlášení

zapoměl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Jak aktivovat svůj účet

Pokud již máte účet v předchozí verzi webu, přihlašte se pomocí svých původních přihlašovacích údajů. Při prvním přihlášení Vás web vyzve k nové registraci, pomocí které se aktivuje Váš účet. Po aktivaci účtu se již budete přihlašovat pomocí emailu a hesla.

Jak aktivovat svůj účet?

Další weby Mladé fronty

Dialog
X