Jihočeská kulajda od maminky

Hodnocení:

Moje:

30 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks brambory větší
    • 1
      ks mrkev půlka
    • 1
      ks kořen petržele půlka
    • 1
      ks cibule
    • 1
      lžička kmín celý
    • 1
      lžíce sůl
    • 4
      ks nové koření
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      balíček masox celý
    • 1
      hrnek mléko třičtvrtě
    • 1
      kelímek smetana
    • ocet dle potřeby
    • hladká mouka dle potřeby
    • podravka dle potřeby
    • 1
      hrst sušené houby
    • 1
      ks vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Začneme tím, že si oloupeme a nakrájíme brambory na kostky. Omyté vložíme do hrnce, který do poloviny naplníme vodou. Dáme na plotnu na nejvyšší stupeň. Mrkev a petržel (může být i celer) nastrouháme a hodíme k bramborám. Cibuli oloupeme a rozkrojenou na půl vhodíme také. Dokořeníme kmínem, solí, novým kořením, bobkovým listem a kostkou masoxu.
2
Než brambory změknou připravíme si mléko a mouku. Smícháme tak, aby to vypadalo jako takové řidší palačinkové těsto.
3
Brambory změkly, a tak je pravý čas na houby. Ztlumíme plamen na střední. Poté po troškách vléváme mléko-moučnou směs (ale opatrně) dokud polévka jemně nezhoustne. Necháme 5 minut povařit, abychom ve finále necítili z polévku mouku.
4
Za stálého míchání naléváme smetanu. Kulajda krásně zbělá a dostane konečně svou bělavou barvu.
5
Na závěr opatrně dochutíme octem (pomalu, aby se nezdrcla smetana) a ještě dochutíme podravkou. Rozklepneme vejce a rozšleháme ho v polévce.
Zařazení: Polévky

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.