Neapolská slaná bábovka (Tortano)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 300
      ml vlažná voda cca
    • 1
      kostka droždí
    • 100
      g vepřové sádlo
    • 70
      g sýr pecorino nebo parmesan
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička cukr
  • Napln
    • 150
      g salám typu Polican, Lovecky...
    • 150
      g šunka
    • 150
      g tvrdý sýr
    • 100
      g škvarky neni nutno

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z droždí, trochy vlažné vody a lžicky cukru necháme vzejít kvásek. Smícháme mouku, sádlo, strouhaný sýr, pepř, sůl. Přidáme kvásek, po částech přilévame vodu a zpracujeme elastické těsto. Necháme kynout na teplém místě minimálně hodinu. Salám, šunku a tvrdý sýr nakrájíme na kostky, vykynuté těsto můžeme vyválet a poklást salámem a sýrem (případně i škvarky) a srolovat a nebo můžeme vše jen řádne promíchat. Vytvarujeme dostatečně dlouhý válec, který dáme do sádlem vymazané a strouhankou vysypané bábovkové (hladké) formy. Necháme znovu kynout alespoň 1 hodinu. Salám, šunka a sýr před vmícháním do těsta by měli mít pokojovou teplotu, aby se nám příliš neochladilo těsto, tím by se zpomalil proces kynutí.
2
Po vykynutí dáme upéct do předehřáte formy na 200°C po dobu cca 30-40 minut. Podáváme vlažné nebo studené.
3
Na Velikonoce se k bábovce přidávají vejce a to tak, že se neuvařená vejce napůl zatlačí do syroveho těsta (ve fázi kynutí ve formě), přidají se proužky těsta do krìze, která jakoby vejce uchyti a teprve po upečeni se vejce oloupou a nakrájená jsou podávána k bábovce. V tom případě se bábovka přejmenovává na Casatiello.
Zařazení: Chuťovky Slané
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • monika
    monika |

    29. 7. 2013 20:41

    tak jsme ochutnali a je moc dobrá ,děkuji za fajn recept :-)

  • monika
    monika |

    29. 7. 2013 20:16

    tak nám bábovka stydne a těšíme se,až ji nekrojíme.. Vypadá dobře, až ochutnáme ohodnotíme ;-)

  • recepty73
    recepty73 |

    6. 4. 2011 19:44

    ...si piš ;-) ! Také jsem vše promíchal.

  • pippiva
    pippiva |

    5. 4. 2011 17:07

    ...rychlejsi nez vitr :-D. Okurkovy salat jsem k tomu jeste nezkousela :-D, doufam, ze chutnalo :-*

  • recepty73
    recepty73 |

    5. 4. 2011 11:43

    :-D :-D :-D ... ještě jsme nejedli k bábovce okurkový salát :-P ;-) !

  • pippiva
    pippiva |

    5. 4. 2011 11:03

    Vejce jsou syrova, dopisu to. :-! :-*

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    4. 4. 2011 19:07

    Ivo, ta vejce se dávají syrová nebo vařená? Dík ;-)

  • pippiva
    pippiva |

    4. 4. 2011 11:58

    Ja jsem zkousela tak i tak, vic nam chutna vsechno promichane.

  • Zumbistka
    Zumbistka |

    4. 4. 2011 11:54

    to určitě vyzkouším! co je lepší vmíchat náplň rovnou do těsta nebo poklást?