Harlekýnská veka dle p. Sandtnerové

Hodnocení:

Moje:

30 minut
5
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      veka
    • sardelová pasta 2-3
    • 200
      g máslo
    • 150
      g šunka
    • 50
      g uherský salám
    • 150
      g uzený jazyk
    • 2
      ks vejce
    • nakládané okurky 2-3
    • 50
      g kapary
    • pistácie
    • 20
      g ementál

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Veku rozkrojíme podélně a vydlabeme střídku. Veku vymažeme sardelovým máslem (umíchá se z másla a sardelové pasty). Do zbylého sardelového másla přidáme nahrubo strouhaný sýr, na drobné kostičky nakrájenou šunku, uherský salám, vařený a oloupaný uzený jazyk, vařená vejce, kyselé okurky, sekané kapary a pistáci. Poloviny vymazané veky naplníme nádivkou (doporučuji lehce - tak 2 mm nad okraj) a pak spojíme veku k sobě a zabalíme do papíru a povážeme motouzem (já používám alobal). Necháme v chladnu (dnes v paneláku asi v lednici) uležet do druhého dne. Krájíme na cca 1 cm silné plátky a podáváme.
2
Tento recept je opsán ze 70. vydání knihy "Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů" paní Marie Janků - Sandtnerové z roku 1990. Když nevím kudy kam, tady mne vždy zachrání :o))).
3
Přiznám se v zájmu šetření naší kapsy dávám místo uherského salámu 1 nožku pikantní (např. Zámecké) klobásy a místo Ementálu obyč. Eidam. Navíc jsem oproti orginálu vynechala 100 g telecího masa, které paní Sandtnerová udusila na másle a usekané do nápmně přidávala.
Zařazení: Chuťovky Slané
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Pazderová
    Pazderová |

    25. 2. 2012 16:38

    S víceméně stejnou náplní to byla lahůůůůůdka <3 <3 <:-) , jen se nesmí nechat dlouho, aby nebyla moc mokrá bageta nebo dělat z pravé veky.

  • LiliRipp
    LiliRipp |

    15. 4. 2011 11:51

    Dělám obdobně a vždy chutná.

  • marie nezlakova
    marie nezlakova |

    10. 9. 2009 18:34

    Fantazie!!!1*.Také jsem připravovala ještě jiné,s různými obměnami.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    7. 9. 2008 21:30

    Věděl jsem že to nevydržím do Silvestra!!! Plnil jsem rohlíky, měly úspěch. Jeden jsem prohnal mrazákem, potom 2minuty při 120st.C (křupavý obal)-takže problém přepadových návštěv vyřešen. Čím větší kusy barevných složek, tím pěknější. ... Část másla jsem nahradil Apetittem, ale pořád se mi plnka zdá moc tučná. V rohlíku to bylo ještě únosné, ale ve vece jí bude více, tak nevím...? Příště zkusím veku-nastavit střídkou podle Danky. Ta mě inspirovala dát do středu veky rohlík, nebo žeby Harlekýnský rohlík? Vyzkoušíme-uvidíme.

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    27. 8. 2008 00:01

    Máte problémy s plněním rohlíků? Zkuste je rozkrojit podélně shora dolů, ale nedokrojit až na podložku. ... Nelíbí se vám mozaika na řezu? Co jde (uzeniny, okurky, sýr) nakrájejte na hranolky a můžete si vyskládat třeba Mikimause nebo toho přitroublého medvěda. Použijete-li párčičky a syrečkové tyčinky můžete si vyskládat krásné voňavé kytinky ...

  • Oldřich Gargulák
    Oldřich Gargulák |

    27. 8. 2008 00:00

    Měl jsem za to, že Sandtnerku(1939) mám v malíčku, ale toto mi ušlo (možná proto že je uvedeno jako "Harlekýnský chlebíček". Takže vřelé díky, jen co si dám další AD tak na Silvestra omráčím přátele...

  • Danka Snášelová
    Danka Snášelová |

    26. 4. 2008 21:00

    Na manželove narozky (tzv.panskou jízdu) jsem plnila menší bagetky, vícezrnné i obyčejné rohlíky sýrovou plnkou (pomazánkové máslo, měkký i tvrdý sýr, salám, skoro celá sklínka křenexu, červená paprika, pažítka a vydlabaná střídka). Výsledek - všichni chválili, obdivovali. Na talířkách manžel z nakrájených rohlíků a bagetek dělal pyramídy. Jak popisuje Marsí, rohlíky jdou krásně vařečkou vydlabat. Jenom konce musíte pochopitelně odkrojit a pak střídku koncem vařečky vytlačovat ven. Náplň doporučuji hutnější a barevnou. Jednou jsem rohlíky plnila vlašákem a nedaly se krájet. Rohlík byl od majonézy navhlý a náplň z něho vytékala ven. Se sýrovou pikantní pomazánkou to bylo v pohodě. Náplň držela pohromadě.Doporučuji krájet dlouhým zoubkovatým nožem. Simčo, dík za inspiraci a dávám 1.

  • Jana Nováková
    Jana Nováková |

    28. 2. 2008 19:29

    Mně se to právě naopak i vzhledově velmi líbí. Když se to umí dobře udělat, dát dobrá, pestrobarevná náplň, tak je to super. Moje kamarádka plní veky na několik způsobů a je to fakt bomba.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    28. 2. 2008 09:24

    Takto upravenou veku znám již spoustu let.Recept jsem získala od své švagrové.Také jsem zkoušela jen jednou a nijak nás to nenadchlo.Chuťově dobré (záleží samozřejmě na náplni), ale vzhledově nevýrazné.Jako pohoštění pro návštěvy nic moc.

  • Andra
    Andra |

    28. 2. 2008 09:10

    Mna to nejak zvlast neoslovilo. Skusila som urobit raz a stacilo. Myslim si, ze syrove rolady su na chut i vzhladovo zaujimavejsie.

  • Lída
    Lída |

    27. 2. 2008 18:44

    Tuto dobrotu dělám snad od té doby co Simča recept vložila a s úspěchem u mého syna a mladší dcery.Ti ze všech dobrot vybírají vždy tedy i na velikonoce jen slané dobroty.Teď si budu vždy představovat Marsí jak cpe ty rohlíky :-))Moc by mě zajímalo co podává na velkonoce anomym ???

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    27. 2. 2008 09:10

    Anonyme - to jsem nepochopila, proč by to nikdo neocenil.... Jako že to není tak dobré, jako jiné velikonoční dobroty? Nebo že je tolik dobrot, že to zanikne?

  • Marsí
    Marsí |

    27. 2. 2008 09:02

    Lidko..zkus takové ty krátké bagetky a nebo velké celozrnné rohlíky, s těmi je to taky moc dobré..:-)) milý Anonyme..nemyslím, že by to byl špatný nápad udělat to na velikonoce, že to nikdo neocení..naopak, něco malého,slaného si myslím, že každému pojede více než zákusky, koláče a pod...:-)to je zase moje zkušenost..:-)

  • Anonym
    Anonym |

    26. 2. 2008 23:22

    na velikonoce radsi nezkouset , nikdo to neoceni :D

  • Anonym
    Anonym |

    26. 2. 2008 23:22

    na velikonoce radsi nezkouset , nikdo to neoceni :D

  • Lída
    Lída |

    26. 2. 2008 20:08

    Marsí dost dobře si tě dovedu představit :-))) Ale v každém případě vyzkouším na velikonoce, chtělo by to tlusté rohlíky.Tak ahoj děkuji za radu.

  • Marsí
    Marsí |

    26. 2. 2008 13:30

    Janko Kutačová, bagetky jsou taky super....LUDMILKO...ty rohlíky proháním vařečkou, kdyby jsi mně viděla, nasmála by jsi se..:-)) ono to vypadá, že to nejde naplnit, ale jde, normálně co nejmenší kávovou lžičkou(ne všechny jsou stejné) to tam láduju co se do toho vejde, ono se to tam napasuje samo a dělám to z jedné i z druhé strany. Taky to jde (pokud náplň není příliš hustá) dát to do cukrářského pytlíku se špičkou a nastříkat to tam jednou i druhou stranou..:-)

  • Kejty
    Kejty |

    26. 2. 2008 09:10

    Také plním rohlíky, podélně je rozkrojím, vydlabu střed, do kažké půlky dám tolik náplně, aby nepřesehovala kraje rohlíku a slepím. Potom zabalím do potravinové fólie a dám na několik hodin do lednice.

  • Ludmila Krutská
    Ludmila Krutská |

    25. 2. 2008 20:50

    Marsí můžeš mi napsat jak plníš ty rohlíky ? Musí to vypadat úžasně, vydlabat to ještě beru, ale jak tam nacpu tu náplň, to fakt nevím.Lída

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    25. 2. 2008 18:54

    Marsí..Teď jsem měla narozeniny a použila jsem skoro tu samou náplň.Nebyly veky,tak jsem koupila bagety a naplnila sýrovosalámovou pomazánkou.Pro barvu jsem dala kapii a hrášek.Moc dobré a menší do ruky.o)

  • michal najbrt
    michal najbrt |

    25. 2. 2008 18:45

    Tuhle veku miluju, je super! A umím ji sám heč!! .-))

  • Jana N.
    Jana N. |

    25. 2. 2008 18:39

    No jestli spíš J. P. nemá problém s ručičkama :-) Je to velká dobrota. Akorát někdy nedávám sardel, kapary, pistácie a dělám to trošku obyčejnější. Ale chutné a pěkné vzhledově je to vždy :-) I když to udělá má jedenáctiletá dcera :-)

  • Marsí
    Marsí |

    25. 2. 2008 10:32

    J.P...pokud Vám nechutnalo, klidně zkuste veku naplnit něčím jiným. Já takto plním rohlíky, pravda je to trochu pracnější, ale jako jednohubky vypadají krásně, Dělám sýrovou plnku- měkký sýr,strouhaný tvrdý sýr, máslo, trochu pomazánkového másla, šunku, stroužek česneku a červenou papriku pokrájenou na drobno, může se přidat i pro barvu nakrájená pažitka, pak to oku lahodí i dobře chutná. A opravdu je dobré krájet to pořádně ostrým nožem a nejlépe pilkovým, jak už tady bylo psáno.

  • berča
    berča |

    25. 2. 2008 09:46

    Tuto veku připravuji také, naplnit se může čímkoliv a je to výborná věc, protože si ji můžete připravit předem a když přijde návštěva pouze nakrájíte a je hotovo. Každý chvilku kouká, jestli nepodávám suchou veku, ale pak jsou překvapení. Většinou má úspěch.

  • J. P.
    J. P. |

    24. 2. 2008 19:58

    Nám to nechutnalo,drolilo se to a ani to pěkně nevypadá.

  • mery
    mery |

    25. 9. 2007 10:56

    Veku jsem naplnila podle Gábiny, docela rychlo zmizela, skvělá.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    19. 3. 2007 12:15

    Ivano, moc se omlouvám, nějak jsem přehlídla dotaz. A současně děkuji Paulovi, jehož odpověď mne upozornila, že jsem asi něco přehlédla.... Jinak já měla vždy kapary v slaném nálevu, ale pokud upravíte ty v octě tak jak píše Paul, určitě se mohou použít také.

  • Paul Peshmerga
    Paul Peshmerga |

    18. 3. 2007 16:57

    Kapary v jakémkoliv nálevu vyndáte ze skleničky, dáte do studené vody na 10-15 minut a jak vinný ocet tak slaný nálev se vylouží. Vyndat ze studené vody, dát na malé sítko a přejít ještě pod studenou vodou. Pak nakrájet a použít podle receptu.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    24. 11. 2006 13:56

    Byla výborná, sardelové máslo tomu dodá ty správné grády! Z uzenin jsem dala jenom jeden druh salámu a máslo nastavila pomazánkovým máslem a taveným sýrem. Všechno pěkně drželo pohromadě a chutnalo bezvadně, no prostě jsem zkusila něco nového, co se osvědčilo!

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    29. 10. 2006 19:52

    Nějak jsem s tím neměla problém (viz foto), použila jsem pilkový nůž, takže jsem na veku nepotřebovala tlačit, ale "pilovala" jsem sem-tam. Pokud si pamatuji, tak jsem si veku položila na prkenko tak, že řez vekou byl svisle a pak jsem krájela - s vylézáním náplně nebyl problém. Přeji pevné nervy a dobrou chuť....

  • Anonym
    Anonym |

    29. 10. 2006 18:24

    Docela by mě zajímalo, jakým způsobem veku, či rohlíky krájíte. Dělala jsem to minulý týden pro přátele, kteří přišli na oslavu mého svátku a myslela jse, že to všechno hodím do koše. vydlabat a naplnit to šlo skvěle, pak jsem to na 3 hodiny zabalila do alobalu a když jsem to chtěla rozkrájet byla to naprostá katastrofa. Náplň byla všude , jen ne ve vece

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    29. 10. 2006 12:01

    Já jsem měla kapary ve slaném nálevu, nevím, zda ty v octě nejsou moc kyselé. Když tak je možná opláchnout? Nevím, nemám s nimi zkušenost....Omlouvám se za opožděnou odpověď, byla jsem týden v nemocnici :-(

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    23. 10. 2006 12:33

    já jsem veku vydlabala vcelku, do náplně jsem přidala pomazánkové máslo, 2 vejce natvrdo, Herkules na kostičky, kapii, křen a vydlabanou střídku nakrájenou na malé kousky. Pak jsem veku naplnila a druhý den jsme jí celou slupli. Bylo to moc dobré a vypadalo to také velmi hezky na řezu.

  • Berča
    Berča |

    23. 10. 2006 09:07

    Takto vydlabanou veku plním různými pomazánkami, přidávám různou zeleninu a bylinky. Je to výborné pohoštění, hlavně se připraví den předem a když přijde návštěva jen se nakrájí a je hotovo. Zkoušela jsem i s rohlíky a měli jsem pěkné netradiční jednohubky.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    20. 10. 2006 10:35

    Jaké používáte kapary? Já jsem sehnala jen kapary ve vinném octu, nebo mají být ve slaném nálevu? Díky