Dort na lžíce

moje hodnocení:

4,7

hodnotilo: 33
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 3
      ks žloutek
    • 3
      lžíce cukr krupice
    • 3
      lžíce voda vařící
    • 2
      lžíce rostlinný olej
    • 3
      lžíce polohrubá mouka
    • 2
      lžíce kakao
    • 0,3
      balíček prášek do pečiva
    • 3
      ks sníh z bílku ze
  • Krém
    • 1
      kostka tvaroh
    • 100
      g máslo
    • 100
      g cukr
    • zavařenina
  • Poleva
    • 2
      ks čokoládové kaštany
    • 1
      lžíce ztužený tuk

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky, vodu, cukr a olej utřeme, přidáme střídavě sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva a kakaem. Lehce promícháme a upečeme v dortové formě. Upečený korpus pomažeme zavařeninou, naneseme tvarohový krém, uhladíme a polijeme polevou z ledových kaštanů. Povrch můžeme zdobit ovocem, ořechy apod.
2
Krém: utřeme máslo s cukrem a zašleháme tvaroh.
3
Poleva: ve vodní lázni rozehřejeme ledové kaštany s tukem a promícháme dohladka.
Zařazení: Moučníky Dorty

Komentáře k receptu

  • Marta Kracíková
    Marta Kracíková |

    16. 7. 2010 09:30

    Amy děkuji, zřejmě jsem chybovlala ve všem - máslo jsem víc ohřála, použila jsem řídký tvaroh z vaničky a dala jsem i málo cukru :-( ...nu, chybami se člověk učí - ještě jednou děkuji za reakci a rady, příště se snad zadaří lépe.

  • Amy -
    Amy - |

    16. 7. 2010 06:27

    Marta - je důležité mít máslo i tvaroh stejně teplé (nepoužívat tukové náhražky). Má se použít tvaroh v kostce, srážení způsobuje voda, která může z řidšího tvarohu vystoupit a ještě to souvisí s cukrem: pokud dáte málo cukru, který vodu "pohlcuje". Na spravení zkuste slít vodu a za stálého šlehání přisypat ztužovač nebo pár lžiček instantního pudinku apod.

  • Marta Kracíková
    Marta Kracíková |

    15. 7. 2010 13:52

    Dělala jsem také dvojnásobnou dávku, korpus rozkrojila a přidala jahody - opravdová mňamka!!! Navrh jsem posadila gumového pterodaktyla a syn, náruživý milovník prehistorických ještěrů byl nadšen :-)Jen jsem se chtěla zeptat - nestalo se mi to poprvé- chtěla jsem udělat krém ještě na dozdobení dort -to samé, tvaroh, máslo, cukr - ale zdrcl se- vůbec se to nespojilo, zhrudkovatělo to, dokonce to tentokrát i pustilo nějakou vodu. Můžete mi, prosím, poradit, kde dělám chybu. předem děkuji

  • Zdenka Kocmichová
    Zdenka Kocmichová |

    13. 5. 2010 19:14

    Moc dobré. Také jsem všeho dávala víc (většinou 5) a přidala jahody. Moc chutné.

  • Jana Řeháková
    Jana Řeháková |

    31. 7. 2009 13:20

    Nejlepší tvarohový dort, co jsem objevila. Líbí se mi, že je jednoduchý a BEZ želatiny. A pozor! Tchyně ochutnala a hned si brala recept! To znamená vrchol mého kuchařství...

  • Klára D.
    Klára D. |

    9. 6. 2009 17:06

    Výborný dort. Přidávám své zkušenosti s korpusem. Dělala jsem z 5 vajec, 5 lžic ostatních surovin a 4 lžic oleje do dortové formy. Korpus byl vysoký 3,5 cm. Pekla jsem půl hodiny na 175 °C.

  • joli joli
    joli joli |

    12. 2. 2009 21:53

    moc dobré, dávám 1 !

  • Lucie Navrátilová
    Lucie Navrátilová |

    12. 1. 2009 16:05

    Jeden z nejlepsich moucniku, jaky jsem kdy ochutnala. Nevaham s plnym hodnocenim.Jednoduchy na pripravu, moji hoste si vzdy pomlaskavali :-)

  • Michala Polenská
    Michala Polenská |

    20. 10. 2008 12:31

    Tak jsem taky dělala z dvojité dávky v menším pekáčku (spíše zapékací míse) aby byl hezky vysoký. Akorát jsem ho hned na začátku spálila. Peču od základní školy, tudíž jsem předpokládala (když tu není nic napsáno) že ho budu péct na 200 °C, omyl, do 4 min. zčernal!! Pak jsem pekla už jen na 120°C aby se zlehka dodělal. Zachránila jsem ho a nakonec byl moc dobrý. Ale péct opatrně!

  • Makki Nikki
    Makki Nikki |

    19. 11. 2006 17:57

    Dortíček je výborný, lehoučký mňamka. Dělala jsem ho z dvojté dávky. A navíc tak jednoduchá a rychlá příprava, to je radost péct.

  • Pavla
    Pavla |

    27. 5. 2006 20:46

    Výborné, přejmenovala bych na "Dort na lžíce aneb Míša řezy zase trošku jinak"....Ubrala jsem cukr do nádivky, přidala mouky o 3 lžíce a sníh ze 2 bílků...

  • Alena Hanusová
    Alena Hanusová |

    9. 5. 2006 12:21

    Miluji Ledové kaštany!!!!!!!! A tenhle dort budu milovat určitě taky. Zní to skvěle. Jen nevím, kdy ho vyzkouším. Dělají mi novou kuchyň ...

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    2. 5. 2006 13:41

    Paní Vencová, na Vaše recepty je prostě 100% spolehnutí. Tento dort je vynikající: piškot lehký a ne suchý, tvarohový krém jemný a poleva z ledových kaštanů lesklá, rychle ztuhne. Všechno dohromady (piškot+krém+poleva) tvoří jedninečnou kambinaci. Fakt výtečné!

  • Di
    Di |

    1. 3. 2006 06:58

    Petro, z množství uvedených surovin budete mít samozřejmě vždy jen plochý koláč. "Normální" dort musíte dělat alespoň ze 4 - 5 vajíček (podle velikosti formy) a dát zhruba 160 - 200 g mouky a cukru.

  • Petra
    Petra |

    28. 2. 2006 13:09

    Tak jsem právě dala vychladit tento dort.Zatím pocity z pečení a přípravy smíšené.Dělala jsem z 2 dávek,ale přesto jsem korpus měla nízký.Tak jsem ho rozřezala a naplnila i uprostřed.Po přidání jahod a mandarinek mi tvaroh.krém zřídl,tak doufám,že ztuhne.Jsem začátečnice,tak uvidím,co z toho vznikne.Buď skončí návštěvě na talíři,nebo ho mlsný manžel pojí slžičkou.Tomu stačí,když je dort sladký.Ahojky,Petra

  • Anonym
    Anonym |

    15. 8. 2005 19:16

    Také dělam z dvojité dávky a je výborný

  • Pavluška
    Pavluška |

    15. 8. 2005 09:32

    Dort jsem včera dělala, chuťově je výborný, ale hrozně nízký, není to jako dort, ale spíš koláč. Příště ze dvojité dávky.

  • Sisi
    Sisi |

    5. 7. 2005 19:46

    Dělala jsem nedávno.S jahodami opravdu moc dobré.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    30. 6. 2005 07:47

    Včera jsem tuto lahůdka upekla a to na plechu - ale všeho jsem dávala 5 ( 5 vajec, 5 lžic, atd.)Do 2 tvarohů jsem zašlehala celé máslo, podle chuti cukr (takže jsem vůbec nepotřebovala váhu - sdělení pro Hanuli Hanulovatou) a ještě polovinu zakysané smetany. Potřela jsem upečený korpus lehce jahodovým džemem, potřela polovinou tvarohového krému, naskládala plátky jahod a zatřela zbytkem krému - trochu se to patlalo, ale nakonec se to pěkne rozetřelo. Nahoru jsem nalila čokoládovou polevu, ještě trochu pocákala zbytkem čokolády a šup do ledničky. Dneska ráno jsem to ochutnávala .... donesla do práce a výsledek - lahůdečka k usežrání !!! :o))) Moc díky, paní Vlasto, za vynikající jedničkovou buchtičku !!!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 6. 2005 11:17

    Tak jsem tak nalákaná, že to musím brzo vyzkoušet. A ty jahody taky dám !! Dort udělám ze dvou dávek, jenom ze tří vajec se mi zdá opravdu nepatrný .... A tak to zkusím na plech, aby nebyl moc vysoký. Dám vědět, co to udělalo s konzumentamta...

  • Jarka L.
    Jarka L. |

    27. 6. 2005 09:27

    Pekla jsem jako dort k větší rodinné oslavě. Do tvarohu vmíchala nakrájené jahody. Mírně vychladlá poleva šla krásně na tvaroh rozetřít. Zbylou polevu jsem nechala ztuhnout tak, abych mohla použít do tvořítka a tím dozdobila vrch dortu spolu s jahodami. Nechala přes noc chutě smísit. A výsledek? Absolutní delikatesa!! :o)) Skutečně chutnalo jak malým tak dospělým.! Doporučuji vyzkoušet.

  • Dita
    Dita |

    15. 6. 2005 10:51

    Dělala jsem několikrát během března a dubna a musím říct, že vždy měl úspěch. Do tvarohu je vynikající nakrájet jahody a mandarinky-je nádherně barevný a ještě chutnější...čokoládu používám jakoukoliv - pořád ještě mám dost Mikulášů a čertů a kolekcí...Ovocný tvaroh jen postříkám,aby byl vidět a nemusí být ani marmelína. Jo a taky už nedělám sníh z bílků...šlehám celá vejce a používám moučkový cukr...je nadýchanější... Dá se dělat moc a moc variant.. MŇAMKY!!!

  • Ivana
    Ivana |

    2. 6. 2005 08:44

    Určitě může být forma 28 cm, já to dělala na plech, který má poloviční rozměr než normální plech a piškot byl vysoký tak 1 cm. Pekla jsem 15 minut na 200°C.

  • Karolina Kostkova
    Karolina Kostkova |

    1. 6. 2005 23:37

    Poradíte jak veliký korpus použít? 28 cm? A jak dlouho a při jak vysoké teplotě péct? Děkuji!

  • Hanule Hanulovata
    Hanule Hanulovata |

    24. 5. 2005 14:14

    Tak já se do toho vrhám, ale anžto nemám váhu, tak su zvědavá, jak odlžicuju 100g cukru:-))))že já vůl někde ztratila můj tahák s počtem lžic, surovinou a váhou...Takže dort na lžíce, ale jen z poloviny:-)

  • Ivana
    Ivana |

    6. 5. 2005 08:29

    Naprosto nepřekonatelný zákusek! Díky Vlasto!Já dělám polevu z másla a čokolády na vaření ve vodní lázni (na tuto dávku tak 70g másla a půl čokolády jen rozpustím),vymíchám do zchladnutí, pomalu jsem lila na vychlazený tvaroh. Nic nesteklo, opatrně jsem nezalitá místa stěrkou rozetřela, vůbec se mi to nepatlalo s tvarohem.

  • Mirka Krumlová
    Mirka Krumlová |

    21. 4. 2005 10:53

    Zatím nejlepší z dortů , či koláčů s tvarohem co jsem tady vyzkoušela. Má chuť,! a není nijjaký, jako mnoho ostatních.Jen ta poleva se mi nějak nevede hezky rovnoměrně rozlít. Máte nějaký fígl ?! Díky za recept.

  • Pavla
    Pavla |

    18. 3. 2005 10:45

    Tak jsem dort vyzkousela, je opravdu moc dobry. Jen malou pripominku: je zbytecne delat polevu z ledovych kastanu, ve vysledku to nejde poznat a je vic jak 2x drazsi nez z cokolady na vareni.

  • Alis
    Alis |

    16. 3. 2005 19:31

    Pavlo, dovnitř to nepromazávám, protože korpus není tak vysoký, je to těsto, na kterém je tvarohový povrch a je to moc dobré!!!

  • Pavla
    Pavla |

    16. 3. 2005 09:00

    predpokladam, ze ten tvarohovy krem promazete i mezi prokrojeny dort, v receptu to zni, ze se jen dava nahoru, tak jak to je?

  • Anonym
    Anonym |

    8. 3. 2005 19:33

    Lucko, zavařenina je ovocná marmeláda, v obchodě ji najdeš u kompotů, v komentáři z 15.1 na to reaguje Stáňa..

  • Lucie
    Lucie |

    8. 3. 2005 18:33

    jsem asi natvrdlá ale co je to zavařenina? Koupím to v obchodě?

  • Darina
    Darina |

    18. 2. 2005 11:50

    Prosím,jak dlouho a na kolik stupnů se peče korpus?

  • Luba
    Luba |

    17. 2. 2005 18:37

    Pro Lucii, dortík je malý, je to takový koláč, je výborný, Když ho chci udělat jako dort, tak ho dělám z dvojité dávky těsta, tvaroh stačí z jednoduché

  • Lucie Harcová
    Lucie Harcová |

    17. 2. 2005 13:05

    Dortík byl opravdu vynikající, jen se mi zdál trošku nízký. Korpus byl nadýchaný a vláčný, má takový být nebo jsem někde udělala chybu ? Jinak zařazujeme do rodinných receptů. :-)

  • Alina
    Alina |

    14. 2. 2005 18:57

    Tento moučník dělám pravidelně. Teď jsem ho trochu inovovala. Do tvarohu jsem přidala sekané mandle, oříšky rozinky atd. Vynikající!!! Doporučuji vyzkoušet

  • Pavla Všetečková
    Pavla Všetečková |

    11. 2. 2005 17:09

    Tak už se chladí v lednici zbytek pro manžela :-). Trochu jsem měla strach z čokolády na krém, ale šlo to skvěle. Nebojte se toho. Je to opravdu výborné a jednoduché.

  • Peťula
    Peťula |

    7. 2. 2005 17:21

    Skvělý.Měl ale jednu chybu-vydržel jen 10 minut. :-)

  • her@
    her@ |

    2. 2. 2005 13:27

    určitě vyzkouším je velice jednoduchý a má mnoho možností

  • Alina
    Alina |

    25. 1. 2005 18:51

    Výborné, rychlé, jednoduché

  • Macek
    Macek |

    24. 1. 2005 00:42

    Super, urcite zkusim

  • janca
    janca |

    17. 1. 2005 19:36

    Dakujem. Urcite vyskúsam...

  • Stanislava Novotná
    Stanislava Novotná |

    15. 1. 2005 18:20

    Jančo, dávám rybízovou nebo višňovou zavařeninu a vždy se mi dort povede. Někdy dělám i v pekáčku nebo koláčové formě. Je to dobrý recept

  • janca
    janca |

    15. 1. 2005 17:54

    aku zavareninu tam davate? Chcela by som to vyskusat.Dakujem

  • Ajda
    Ajda |

    26. 11. 2004 19:28

    nedal by se korpus upéct v remosce? Děkuji

  • Kateřina
    Kateřina |

    19. 11. 2004 14:57

    rychlý, jednoduchý a VYBORNY :)

  • Lubor
    Lubor |

    13. 11. 2004 09:22

    Výborné

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    1. 10. 2004 09:51

    Znám podobný recept, ale tam ¨se nejprve na dno formy nakrájí jablka, na ně se dá těsto a po upečení a trochu vychladnutí se dort vyklopí, takže jsou jablka nahoře. Na ně dáme tvarohovou náplň a polejeme čokoládovou polevou. Je to velice dobré!!

  • Miloslava
    Miloslava |

    28. 9. 2004 20:11

    Dekuji vam vsem za vysvetleni co jsou ledove kastany, stejne tak dekuji pani Vlaste za jeji email. Az se vratim z dovolene, definitivne dort udelam.

  • Alice
    Alice |

    27. 9. 2004 19:15

    Miloslavo H. tento dort je fakt moc dobrý, není moc těžký a např. ozdobený ovocem je moc lahodný. Dělám ho někdy i jako řezy. Ledové kaštany je tyčinka čokoládová plněná čokoládovou hmotou, takovou měkkčí a světlejší čokoládou dobré chuti. Kaštany se jmenuje proto že jsou v tyčince vytlačeny tvary kaštanů.

  • Luba
    Luba |

    27. 9. 2004 19:11

    Ledové kaštany jsou z ledové čokolády, potažené hořkou čokoládou. Ledová čokoláda je světlejší, měkkčí a moc dobré chuti. Tady se to prodává ve formě 5 dekové tyčinky nebo 10 dekové čokolády.

  • Eva
    Eva |

    27. 9. 2004 10:03

    Ledové kaštany je čokoládová tyčinka s velice jemnou a dobrou chutí.

  • Miloslava Hrbek
    Miloslava Hrbek |

    26. 9. 2004 20:42

    Pani Vlasto, Vas recept zni bajecne a rada bych ho udelala. Bohuzel nevim co jsou ledove kastany, ziju v USA. Prosim poipiste je trochu at vim cim je mohu nahradit.

  • Luba
    Luba |

    26. 9. 2004 17:17

    Je to něco jako Míša řezy, ale ve tvaru dortu, dobré

  • Kája
    Kája |

    12. 9. 2004 15:46

    První dort, který jsem kdy dělala a hned se povedl a chutnal

  • Alice
    Alice |

    21. 6. 2004 19:25

    Souhlasím s Hanou J. výborné!!!

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    20. 6. 2004 22:23

    Opravdu výborný dort!!! U dětí měl úspěch!