Autor:

Domácí houstičky ze sušeného droždí

120 minut PT0H120M
Střední
Porce: 12
Ingredience
Sušené droždí 7 g
Mléko 300 ml
Moučkový cukr 1 lžička
Hladká mouka 500 g
Sůl 2 lžička
Žloutek 1 ks
Máslo
rozpuštěné
2 lžíce
Rozšlehané vejce 1 ks
Hrubá sůl
na posyp
1 lžíce
Mák
na posyp
1 lžička
Domácí houstičky ze sušeného droždí

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Nejdřív připravte kvásek:
Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat na teplém místě, než vyběhne kvásek.
Poté prosejte ke kvásku zbylou mouku, přidejte žloutek, sůl, rozpuštěné, ale ne horké máslo a zbylých 200 ml teplého mléka a promíchejte. Vypracujte hladké těsto (věnujte mu 10 minut práce svých rukou, případně 5 minut práce vašeho elektrického hnětače). Nakonec prohněťte těsto ještě na vále. Výsledkem by mělo být hladké a hebké těsto, které příliš nelepí. Nepřidávejte zbytečně mouku ani mléko, ať si nerozhodíte optimální poměr. Propracované těsto dejte zpátky do mísy, posypte moukou, zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo, kde během hodiny vykyne – zdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejných dílů a každý z nich ještě na tři díly. Pak z nich uválejte tenčí válečky, které vám pak půjdou krásně uplést do copu. Konce každé houstičky smáčkněte a podstrčte pod ni, aby se vám nerozplétala. Upletené houstičky klaďte na plech vyložený pečicím papírem, nechte mezi nimi dost místa, zakryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Pak je potřete prošlehaným vejcem a posypte mákem nebo hrubou solí.
Rozpalte troubu na 200 °C. Housky pečte cca 15 minut ve spodní části trouby. Upečené přendejte na mřížku a nechte vychladnout.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
2+
4.33 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 6x)

Komentáře k receptu: Domácí houstičky ze sušeného droždí

Komentáře

  1. Danuška71   30.05.2016 | 23:08 | reagovat | závadný

    Já jsem se uklikla, nechtěla jsem dát 5 jako ve škole, nýbrž plný počet bodů. Mrzí mě to. Těsto je vynikající, vláčné, udělala jsem bochánky :-)

  2. Catherly   08.04.2016 | 15:19 | reagovat | závadný

    Děkuji za recept, houstičky jsou křehké, poprvé jsem dělala jen z poloviny, nyní chybu napravuji, hned byly pryč :) přidávám i obrázek.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web