Autor:

Chlebový kvásek

Obtížné
Ingredience
Celozrnná mouka
na přípravu chleba
 
Voda  

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z mouky/obilovin

První den dáme do 7 dl skleněné zavařovací sklenice o něco méně než do poloviny řidší těsto. Sklenici přikryjeme prodyšnou tkaninou, např. gázou, a postavíme na teplé místo. Těsto je smíchané jen z vody a také celozrnné mouky, ze které budeme péct chléb.

Druhý den toto těstíčko jen promícháme lžící.

Třetí den přidáme jednu lžíci mouky a těsto opět s moukou promícháme.

Čtvrtý den těsto, které se už začíná zvedat a kvasit, opět promícháme.

Pátý, případně další den těsto, resp. už kvásek znovu promícháme.

Kvásek je hotový, když se už nezvedá a má intenzívní kyselou chuť a vůni.

Kvásek můžeme potom použít buď okamžitě na přípravu chleba, nebo ho přikryjeme víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží několik týdnů.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Mazanec Velikonoční recepty: mazanec, jehněčí, jidáše a další dobroty Články z

Komentáře k receptu: Chlebový kvásek

Komentáře

  1. jitka   16.09.2015 | 10:27 | reagovat |

    ahoj, mám kvásek pátý den, kysele cítí ale zatím se nezvedá, je něco v nepořádku?

  2. Mirka P.   29.05.2008 | 20:11 | reagovat |

    Včera jsem z něj uvařila to kyselo a i když mělo trochu jinou chuť než z kupovaného kvasu, bylo moc dobré. Manžel dokonce tvrdil, že mu chutná ještě víc. Dávám 1!

  3. Alu§ka   26.05.2008 | 21:14 | reagovat |

    Tak jsem ho včera zkusila s absolutní nedůvěrou ke zdárnému výsledku zadělat (hladká žitná + pšeničná mouka) a k mému překvapení se již do dneška začal zvedat, což mě utvrdilo v tom, že by to mohlo dobře dopadnout a z toho vyplývá můj dotaz na jak velký chléb je toto množství kvásku? Respektive z jakého váhového množství mouky? Děkuji za info

  4. Mirka P.   25.05.2008 | 17:47 | reagovat |

    Jak jsem včera zadělala, tak saccharomycety hezky pracují, je to i cítit, když se přijde z venku domů. Ta tmavá tekutina nahoře nevypadá moc vábně, jsem zvědavá, jak to dopadne.

  5. Tereza J.   24.05.2008 | 18:40 | reagovat |

    Sylvinka, tá kolonka by bola super, súhlasím s tebou, ono je dobré, keď sa človek podozvedá nové veci.

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem 8 božských snídaní: Sýrové špízy, tousty se skořicí nebo lívance s medem
12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo! 12 pravidel, jak si objednat z vesmíru přání, aby se splnilo!
Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari! Po jakých jídlech je Kate tak štíhlá? Krevety, popcorn nebo pálivé kari!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web