Celozrnné pečivo (bezvaječné)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g hladká mouka
    • 200
      g celozrnná mouka
    • 1
      dl mléko
    • 1
      balení droždí
    • 0,5
      dl rostlinný olej
    • sůl
    • 1
      lžička cukr
    • otruby
    • ovesné vločky
    • slunečnicová semínka
    • sezamová semínka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Postup: 1. Mléko ohřejeme, tak aby bylo vlažné. 2. Zaděláme kvásek: do mléka přisypeme cukr, sůl, trochu hl. mouky vše zamícháme a přidáme kvasnice. Necháme vyběhnout. 3. Přilejeme olej. 4. Dáme zbytek hl. mouky a celozrnnou mouku. Vypracujeme nelepivé těsto. Pokud se lepí, přilijeme vlažnou vodu). 5. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a dáme vykynout do předem vyhřáté trouby (cca 50 °C) na 45 min. 6. Po prvním vykynutí do těsta přidáme semínka a ostatní přísady. Dobře rukou prohněteme. 7. Vytvarujeme bochánky nebo malé bagetky (cca 10 - 12 ks) (vzhledem k semínkům se špatně tvarují housky, rohlíky atd. 8. Dáme zpět do vyhřáté trouby kynout cca 15 - 20 minut. 9. Po druhém vykynutí pečivo natřeme vlažnou slanou vodou a dáme péct na 5 minut do trouby vyhřáté na 250 °C (aby byla kůrčička) 10. Po pěti minutách troubu stáhneme na 200 °C a pečeme ještě 25 minut. 11. Po upečení pečivo opět potřeme slanou vodou a necháme vystydnout. Nejlepší jsou čerstvé! Pokud místo celozrnné mouky použijete jen hladkou (tzn. 500 g hl. mouky a vynecháte semínka a ostaní přísady), máte bílé pečivo. Do tohoto "bílého" těsta můžete přidat př. česnek, škvarky atd. Je to také moc výborné.

Komentáře k receptu

  • ivan marek
    ivan marek |

    20. 11. 2012 14:39

    na pul kila mouky jeden dl mléka se mi jeví málo. :-X