Brabantské dortíčky

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 34
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: miroslavaJ

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 240
      g hladká mouka
    • 240
      g hera
    • 100
      g cukr
    • 140
      g ořechy mleté
    • 1
      ks vejce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Spojíme v těsto, vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme malá kolečka. Po upečení slepujeme Nugetou (Nutelou), potřeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkami loupaných mandlí.
Zařazení: Moučníky Cukroví
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Eva Kopalová
    Eva Kopalová |

    18. 12. 2007 19:31

    Vyzkoušela jsem poprvé, vynikající a celkem rychlé.

  • Lenka Cvejnová
    Lenka Cvejnová |

    18. 12. 2007 15:03

    Také chválím, moc dobré, dávám 1

  • Marcela Burešová
    Marcela Burešová |

    16. 12. 2007 11:36

    Tento rok jsem dělala poprvé. Jsou moc dobré, slepovala jsem oříškovým krémem, některé jen marmeládou. Polila čokoládou a zdobila ořechem. Dávám za 1. S těstem se pracovalo moc dobře.

  • Helena H.
    Helena H. |

    15. 12. 2007 19:47

    Protože jsem neměla ječtě hnědé cukroví,přidala jsem do těsta kakao,je vynikající,křehoučké,chutné,doporučuji!!

  • Ivana
    Ivana |

    14. 9. 2007 14:02

    Tyto dortíčky jsou výborné, všem doporučuji!!!!!

  • Ta, co to peče
    Ta, co to peče |

    10. 8. 2007 16:08

    Vůbec tady nepíšete, jak dlouho se to má péct, na kolik stupňů. Musela jsem přidat více mouky, těsto se lepilo a nešlo z toho nic udělat. Tak jsem to tam hodila vcelku, teď se mi to peče, jsem zvědavá, co to bude zač.

  • Jitka Śtychová
    Jitka Śtychová |

    1. 2. 2007 10:39

    Tyto dortíčky pecu jiz nekolik desrtileti a nemají chybu.Sní se mezi prvními.Jita

  • čtenář
    čtenář |

    27. 1. 2007 19:37

    ano tento recept je výborný ale místo nutely používám krém.

  • Iva Mala
    Iva Mala |

    24. 1. 2007 19:17

    Jestě jsem to nedělala..zní to dobře v nejbližší době to zkusím..Díky..

  • Petra Seibertová
    Petra Seibertová |

    19. 1. 2007 09:06

    Výborné,dávám za 1*.

  • Anonym
    Anonym |

    13. 1. 2007 20:50

    Spojování Nutelou naší rodině nechutná, dávám ořechovou nápůň s medem a strouhaným perníkem

  • Hana Šlechtová
    Hana Šlechtová |

    5. 1. 2007 20:30

    Vyzkoušejte jako náplň švestková povidla. Nemá to chybu.

  • kokšík
    kokšík |

    3. 1. 2007 18:48

    Brabantské dortíky pečeme léta a léta je přeoříškujeme ještě oříkškovou nápní. Taky jsou první spucované. Těsto podobné jen dodržujeme, že oříšky lískové. Letos snacha nesehnala lískáče a použila arašídy natura a jsou taky moc dobré.

  • Jaroslava Staňková
    Jaroslava Staňková |

    31. 12. 2006 00:08

    Toto cukroví peču již řadu letvždy s velikým úspěchem a z tácu zmizí jako první.Jenom místo Nutely,dávám máslový krém s kapkou rumu.Do krému je možné přidat oříšky ale nemusí být .Lepší jsou bez(přeoříškováno).

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    29. 12. 2006 14:09

    Navazuji na svůj komentář na předchozích stranách a dávám za jedna, jen ta půlka, kterou jsem udělala s čokoládovým krémem místo s nutelou byla fakt lepší.Ale s krémem se cukroví zase musí nechat v lednici, takže obojí má svoje plus.

  • kackac
    kackac |

    17. 12. 2006 16:01

    Mam je uz upecené a jsou opravdu vynikajici.Jako napln jsem pouzila nutelu a navrch polevu z mlecne cokolady.Jsou vazne uzasne-doporucuji.

  • Verbenka
    Verbenka |

    16. 12. 2006 21:05

    Dneska jsem pekla. Po přečtení všech zdejších připomínek jsem chtěla dát méně tuku, ale při zpracování už bylo jasné, že by se těsto nespojilo, takže jsem dala doporučované množství tuku- pouze máslo. 1 vejce jsem považovala totiž za 1 žloutek. To je v receptu asi chybně zadané, protože do všech podobných těst se dávají pouze žloutky. Povedlo se, po odležení v chladničce se dobře zpracovávalo, krásně upeklo a jsou fakt vynikající !

  • Daniela
    Daniela |

    16. 12. 2006 11:22

    Já také používám silokonový vál, je to paráda, žádné čištění válu, krásně se to umyje a mně osobně teda těsto nelepí (stačí podsypad pokud vůbec tak minimálně)

  • věra
    věra |

    15. 12. 2006 19:16

    Zdravím Šárku,moc děkuji za tip na silikonový vál.Netušila jsem,že je v prodeji,hned jsem koupila a vyzkoušela.Skvělý pomocník!Brabantské dortíčky jsem zaměnila na srdíčka,ořechy použila pražené lískové a krém karamelový.Moc dobré cukroví...

  • Michaela Staňková
    Michaela Staňková |

    15. 12. 2006 15:27

    Zdravim všechny,tak jsem pravě dopekla dortíčky a jsou opravdu výborné,ikdyž jsem tam nedala vejce.Ořechy jsem dávala lískové a mandle. Před vyválením doporučuji dát na chvíli do mrazáku.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2006 13:17

    Já jsem použila čokoládovou:140 g másla,140 g moučkového cukru,100 g čokolády na vaření,Změklé máslo napěníme s moučkovým cukrem a přidáme čokoládu rozehřátou v malé nádobě ve vodní lázni.

  • Taťjana
    Taťjana |

    13. 12. 2006 21:24

    Také jsem vyzkoušela Váš recept,mám napečeno a na chuť výborné,vždy peču jen z kvalitního másla a nemám nikdy problém.Chtěla bych se zeptat na jinou nádivku než je nutela.Předem děkuji.

  • miroslava Štefečková
    miroslava Štefečková |

    13. 12. 2006 11:29

    Tak jsem to včera vyzkoušela a jde to. Přesně podle návodu. Těsto jsem dala do lednice tak na 4 hod. a potom vyválela mezi sáčky. Bylo sice mazavé, ale dalo se to udělat. Formičkou jsem mezikaždým dalším vykrojením klepla do mouky a šlo to.

  • Lenča
    Lenča |

    12. 12. 2006 14:23

    Tohle těsto jsem dělala ze Stelly a bylo dobré.Lepilo se tak akorát,ale řeknu Vám,takový silikonový vál......to musí být terno.Takže na Vánoce,po pečení cukroví,si jej budu přát.

  • miroslava Štefečková
    miroslava Štefečková |

    12. 12. 2006 12:32

    já vál vůbec nepoužívám a veškerá těsta rozvaluji v mikrotenu na stole.

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    11. 12. 2006 13:28

    Šárko, silikonový vál jsem dostala vloni od Ježíška, takže letos jsem na něm vánoční cukroví dělala poprvé a souhlasím s Vámi, je skvělý, s dřevěným se to nedá srovnat. Moc doporučuju.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    11. 12. 2006 13:27

    Šárko, taky po něm toužím, tak snad k narozkám...

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    11. 12. 2006 13:02

    Děvčata,před nedávnem jsem si koupila silikonový vál na testo.Nejdřív jsem si o něj chtěla napsat Ježíškovi,ale potom si říkám,že před Vánoci ho prubnu.Je to skvělá věc,nic se nelepí,složí se to jak utěrka do šuplíku,jen na vykošťování králíka a vůbec masa používám starý dřevěný,abych si ten nový nepořezala.Ale rádelko ani formičky válu nevadí.

  • Jana Z
    Jana Z |

    11. 12. 2006 12:01

    No mně se to lepilo snad i na ten mikroten:-))) Poměr ingrediencí jsem použila od Marty a lepilo se i tak.Tak jsem těsto (přes noc v lednici) začala zpracovávat po troškách a nakonec to dopadlo.Odpočívají v krabici a čekají na vánoce.Jestli se ovšem dočkají, jsou moc dobré.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    11. 12. 2006 08:58

    Myslím si ,že po Vaší úpravě,Hospodyňko,je to už o něčem jiném.Právě díky tomu,že je těsto řidší,jsou dortíčky krásně křehoučké a jen se rozplývají na jazyku.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    11. 12. 2006 08:35

    Použila jsem pravidlo 1,2,3 jako u lineckého těsta (1 díl cukru, 2 díly tuku, 3 díly mouky) a tímto pádem jsem ubrala máslo na polovinu. Těsto se skvěle spojilo a dobře vyválelo, chuť vynikající. Myslím že problémy s válením, s řídkým těstem jsou díky velkému množství másla na tolik mouky...

  • Lenka
    Lenka |

    10. 12. 2006 18:40

    Jedním slovem skvělé! Těsto jsem dělala s Herou, krásně se spojilo, dobře se vyvalovalo (mezi sáčkama). Jsou hned měkoučké a navíc krásně voní! Řadím tenhle recept mezi oblíbené :o)...

  • Eliska Adolfova
    Eliska Adolfova |

    10. 12. 2006 17:26

    tyto dortíčky peču už druhým rokem a jsou fakt výborné!!! Dávám za 1

  • Lenka
    Lenka |

    8. 12. 2006 12:58

    Pekla jsem minulý týden přesně podle receptu,použila jsem heru a žádný problém nebyl.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    7. 12. 2006 07:17

    Dělala jsem z Hery, s těstem jsem neměla žádný problém. Moje zkušenost: těsto jsem do poslední chvíli nechala v lednici a zpracovávala po malých částech, vál jsem si trochu podsypala, trochu obalila váleček moukou a šlo to dobře. Kuchyň krásně voní....

  • Lenka
    Lenka |

    5. 12. 2006 14:50

    Já tedy používám tento poměr a nikdy se mi nestalo, že bych měla těsto řidké nebo se nedalo rozválet:1 dávka = cca 25 slepovaných koleček150 g hl. mouky90 g hery (nebo jakýkoliv tuk40 g ořechů60 g cukr moučky bez vajčkavše promíchám ve vláčné těsto zabalím do fólie a nechám cca hodinu v lednici odpočinou - na pomoučněném vále pak vyválím placku cca 2-3 mm a peču ve středně vyhřáté trouby cca 4:30 min. nechám schladnou a slepuji marmeládou atd.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 12. 2006 07:31

    Myslím, že bude lepší poměr ingrediencí od Marty - tedy více cukru a méně ořechů, zvlášť pokud se dávají vlašské, ty jsou dost mastné. A taky dám příště jenom žloutek místo celého vajíčka.

  • mirka
    mirka |

    4. 12. 2006 14:10

    Dělala jsem těsto přesně podle rozpisu v pátek, použila klasické máslo, dala na noc do ledničky a na druhý den bylo přesto pořád řídké, taky jsem musela přidávat mouku abych vykrojená kolečka vůbec dostala z válu na plech.

  • Marta
    Marta |

    3. 12. 2006 19:14

    Já dávam, 240g hl. mouka,240g tuk, 120g ml. cukr, 120g ořechy, 1 žloutek,a rozválím mezi mikritenové sáčky, tak se nic nelepí.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    3. 12. 2006 14:16

    Dámy, já jsem použila jenom máslo a nechala těsto chvíli v lednici, i tak se s ním nepracovalo dobře, nechtěla jsem přidávat mouku a tak jsem vyválela tvary tlustší než máme v oblibě(odhadem tak 3-4 mm), což je myslím dost, vzhledem k tomu, že se kolečka budou slepovat.Možná by pomohlo, kdyby se těsto nechalo pořádně uležet a ztuhnout v lednici až do druhého dne.Jinak s hodnocením ještě počkám, až přidám náplň a čokoládu, ale musím říct, že děti ochutnávaly a loudily už teď.

  • Eva
    Eva |

    2. 12. 2006 19:37

    I já mám zkušenost, že je těsto dost řídké a musela jsem přidávat hodně mouky navíc. Myslím, že to nebude jen kvalitou tuku.

  • Ladislav Beranová
    Ladislav Beranová |

    29. 11. 2006 23:22

    Měla jsem stejný problém. Použila jsem Heru a těsto bylo řídké - musela jsem přidat mouku, aby se dalo vyválet.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2006 14:47

    Mohla by Šárka Makovičková - nebo i někdo jiný, kdo tuto náplň zná - napsat, kolik kterých ingrediencí dává do své náplně? Díky

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    29. 11. 2006 14:36

    Já dávám na všechna vánoční těsta napůl máslo a napůl heru a nemám nikdy problém. Zvláště u tohoto receptu si pochvaluju, jak se s ním perfektně pracuje !!! Ale máslo dávám to poctivé naše české z prodejny , ne ze supermarketu.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    29. 11. 2006 13:19

    Já peču vánoční cukroví jen z másla.S těstem se pak lépe pracuje.Toto těsto je opravdu řídké,je potřeba dát je ztuhnout do ledničky a potom odebírat po částech.Právě proto,že je těsto řidší,je z toho potom výborné křehké cukroví,které nepotřebuje naležet.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2006 13:00

    Nevím, jestli se všichni vyjadřujete přesně k uvedenému receptu nebo k brabantským dortíčkům podle vašich vlastních receptů. Já jsem totiž upekla přesně podle tohoto receptu, ale těsto bylo tak řídké, že jsem musela přidat nejméně 100 g mouky. Použila jsem Heru, jak je v receptu psáno.

  • Hana
    Hana |

    24. 11. 2006 07:50

    Ano,musí se dávat pozor na podíl tuku. Je možné koupit i levnější máslo,kde podíl tuku je kolem 60% a když pak člověk ještě natrefí na nekvalitní mouku,je zaděláno na problém.

  • Anonym
    Anonym |

    23. 11. 2006 07:54

    Hano, píšeš, že těsto s nekvalitním máslem se lepí. Ale jak poznám kvalitní máslo? Je to s větším podílem tuku (nejvíc jsem našla 82 %), nebo určitá značka?

  • ŠARKA MAKOVIČKOVÁ
    ŠARKA MAKOVIČKOVÁ |

    22. 11. 2006 08:54

    Take je peču:Mlete piškoty,rybizová marm.rum ,žloutek maslo.Nadivka,take moc dobré

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    20. 11. 2006 14:29

    Pečou se jako každé vykrajované cukroví - asi tak na 150 st. asi 10 min.m, ale teď opravdu přesněji nevím, to se musí vyzkoušet, jak začnou červenat, obracím plech a dopíkám, na hodiny se nedívám. Placku dělám - jako na každé takové cukroví - tenkou, tak 2 mm, s tímto těstem se výborně pracuje, je to přímo radost. Už se zase těším !!

  • Anonym
    Anonym |

    20. 11. 2006 13:58

    Dotaz už tu jednou je, ale nikdo na něj neodpověděl, proto ještě jednou: na kolik stupňů a jak dlouho se dortíčky pečou? Jak silnou placku vyválet?

  • Hana
    Hana |

    20. 11. 2006 12:20

    1 díl si každý určí sám podle toho,jaké množství cukroví chce mít. Já např. peču po 20 dkg mouky a másla a po 10 dkg cukru a oříšků...Pokud není máslo až tak kvalitní a těsto se proto lepí, doporučuji dát na chvíli do lednice a pak válet mezi mikroteny.

  • Eliska Adolfova
    Eliska Adolfova |

    17. 11. 2006 20:44

    Kolik je pomer ten jeden díl?

  • Hana
    Hana |

    15. 11. 2006 06:45

    Ty pravé se pečou v tomto popměru:1 díl mouky,1 díl kvalitního másla, 1/2 dílu lískových oříšků, 1/2 dílu cukru...

  • Berča
    Berča |

    13. 11. 2006 15:48

    Obalovaná semínka, ořechy i ovoce prodávají někde i v zeleninách. U nás mají i slunečnicová semínka obalovaná v lentilkové polevě - jsou krásně barevná, dětem vždy posypu rolády. U nás v zelenině je naváží i do průsvitného dárkového sáčku, řeknu si co chci a kombinuji barevné vrstvy (jogurt, čokoláda). Mám pak pěkný dárek a hlavně zdravější než bonboniéra.

  • Milena Štádlerová
    Milena Štádlerová |

    11. 11. 2006 17:46

    Brabantské dortíčky pečeme v rodině už několik generací,jen náplň děláme z másla ,cukru a rumu a do těsta dáváme pouze máslo.

  • Daniela
    Daniela |

    10. 11. 2006 14:39

    Také budu péci, už jsem si i koupila nutelu, je to moc dobré.

  • Jana Borovcová
    Jana Borovcová |

    9. 11. 2006 13:47

    Pekla jsem minulý rok a byly brzy snědené a moc pěkně vypadaly.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    9. 11. 2006 10:46

    Výborné, budu zase opakovat letos, doma měly dortíčky ohromný úspěch.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    30. 1. 2006 07:22

    Jajo 13, odpovídám sice pozdě, ale skoro stejně, jako odpovědi Nadi a Anonyma - slunečnicová semínka se prodávají v BIO prodejnách - v našem městě máme přímo výrobce, takže to máme přímo u nosu - jsou obalená v čokoládě tmavé, světlé a v jogurtu. A když je pořádně naschovám, tak na ně chodíme všichni, je to velká pochoutka ! A na čokoládové polevě to pěkně vypadá a s tou nutellovou náplní ještě lépe chutná.

  • Anonym
    Anonym |

    28. 1. 2006 16:03

    obalované slunečnice jsem našla v Kauflandu. Byli barevně obalené, v čokoládě a tuším v medu

  • Naďa
    Naďa |

    28. 1. 2006 10:54

    Sice se ptáte Jany z VM,ale vím,že obalovaná slunečnicová semínka dostanete koupit v každé větší zelenině,kde se prodává ovoce a semínka obalovaná v čokoládě a jogurtu.Ta slunečnicová semínka mají dokonce obalená v různobarevném cukru.Doma asi nemá smysl se s tím piplat-semínka oloupat atd.Je výhodnější je koupit.

  • jaja 13
    jaja 13 |

    27. 1. 2006 18:42

    Jano z VM, jak to děláte, to obalování slunečnicových semínek. Prosím o radu, ráda bych vyzkoušela. Děkuji

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 1. 2006 10:59

    Ještě musím jednou dodat - sice dlouho po Vánocích - že s těmi slunečnicovými semínky je to pochoutka - křupavá, voňavá. Budu je dělat znovu za pár dní na rodinnou oslavu, už se těším, protože se s těstem perfektně pracuje a taková práce je radost! Ještě jednou díky za super recept !!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 12. 2005 08:36

    Ještě dodávám, že jsem je dělala ve tvaru slziček a dozdobila slunečnicovými semínky obalovanými v čokoládě, jogurtu a karamelu, Prostě JEDNIČKA !

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 12. 2005 08:34

    Vynikající cukroví, které od teďka nebude chybět o žádných Vánocích !!

  • Jana Han
    Jana Han |

    13. 12. 2005 04:21

    U nas nechybi v zadnem vanocnim cukrovi uz nejmene 30 let. Je skutecne vynikajici

  • lu
    lu |

    13. 12. 2005 03:16

    Prosim, poradte mi, jak dlouho a na kolik pect. Dekuji

  • Janinka
    Janinka |

    12. 12. 2005 16:20

    Jsem ráda, že také někdo další zná "Brabantky", jak tomu říkáme u nás doma. Je to recept minimálně z 19.století a stále skvělý. U nás se jen dává trošku jiný poměr tuku a ořechů, nakonec spojíme ostřejší zavařeninou, navrch citronovou cukrovou polevu a ozdobit ořechem - hmmm. Zrovna včera jsem pekla a doufám, že to do vánoc všechno nesním :-) Je to prostě bašta!

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    12. 12. 2005 07:33

    Je to výborné,křehké cukroví,dávám za 1.

  • Anndy KV
    Anndy KV |

    4. 12. 2005 12:40

    dcera nesmí ořechy, takže nahrazuji kokosem a je to taky vynikající!!!

  • Barbara Polakova
    Barbara Polakova |

    3. 12. 2005 21:40

    Tak tento recept je vynikajuci,pciem ho na vianoce uz roky a je to jeden z najoblubenejsich.

  • Eva Krejčová
    Eva Krejčová |

    27. 11. 2005 10:37

    To je teda něco tenhle recept znám už hodně dlouho moje teta ho získala před lety když jsem byla ještě malá já to znám pod názvem brabantské koláčky jsou vynikající