Banánovo-čokoládová roláda

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 124
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 5
      ks vejce
    • 100
      g polohrubá mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      lžíce teplá voda
    • 1
      lžíce olej
    • 1
      lžíce kakao , vrchovatá
    • pečící papír
  • Krém
    • 250
      ml smetana ke šlehání 33 %
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 200
      g pomazánkové máslo přírodní, bez příchuti
    • 2
      lžíce moučkový cukr
    • 3
      ks banány dle velikosti, 2 -
    • 80
      g čokoláda na vaření
    • 1
      lžíce olej cca

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na klasický nízký plech (cca 45x35 cm) vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 10-12 minut, vyzkoušíme špejlí. Ještě horkou stočíme i s papírem do rolády a necháme vychladnout.
2
Po vychladnutí opatrně rozmotáme a sundáme papír, plát potřeme krémem (trochu si necháme na potření rolády), poklademe oloupanými banány a svineme. Potřeme zbylým krémem a pocákáme rozpuštěnou čokoládou vymíchanou s olejem nebo kouskem másla.
3
Dáme vychladit a proležet, pak krájíme na plátky.
4
Krém:
5
Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme máslo s moučkovým cukrem a došleháme do hladkého krému.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Vojta
    Vojta |

    27. 3. 2017 17:46

    Ahoj, vyzkoušel jsem a je moc dobrá, našel jsem i její bezlepkovou verzi, kdyby měl někdo zájem. http://www.lukana.cz/recepty/bezlepkove-recepty/bananova-rolada

  • Andrea Pifková
    Andrea Pifková |

    18. 10. 2016 15:35

    Přesně to co jsem chtěla a očekávala se podařilo a tímto končím s hledáním perfektního těsta na roládu, protože jsem ho právě našla. Náplň je také skvělá, ale dá se použít i jiná, na co je zrovna chuť.

  • Martina
    Martina |

    24. 8. 2016 08:35

    Peč na 180~190

  • Pavla
    Pavla |

    17. 7. 2016 15:40

    Děkuji za skvělý recept <3 .

  • Renata Pátková
    Renata Pátková |

    10. 3. 2016 19:25

    Moje první roláda dopadla luxusně. Moc děkuji za receptík <:-)

  • Martina
    Martina |

    10. 3. 2016 14:07

    Prosim na kolik stupnu se pece ? Dekuji

  • Maritna
    Maritna |

    10. 3. 2016 14:05

    Prosim na kolik se rolada pece dekujiiii :-)

  • Zuzana
    Zuzana |

    30. 12. 2015 19:24

    Jsem ráda, že jsem si dodala odvahu a roládu vyzkoušela. Opravdu to nebylo tak těžké a výsledek je parádní. Vřele doporučuji, protože to stojí za to.

  • Lenka
    Lenka |

    24. 9. 2015 12:29

    Na krémy používám taky vetšinou chocenské a nikdy jsem krém slaný něměla. příště dejte třeba tvaroh když vám pomazánkové vadí.

  • Michaela Vokatá
    Michaela Vokatá |

    16. 9. 2015 09:16

    Vypadá jako z cukrárny a je výborná. Děkuju je SUPER

  • Jana
    Jana |

    1. 9. 2015 20:12

    Je výborná :-*

  • Bára
    Bára |

    29. 8. 2015 16:56

    Dobry den , mohu se zeptat, jake se davá pomazánkové máslo?? Já dala choceňské bez přichuti, bohužel bylo trochu slané a tu slanou chuť nepřebila ani šlehačka ani cukr. Roláda tak skončila v koši, i když se povedla, ale tu slanou chuť nikdo nechtěl...

  • iw
    iw |

    25. 8. 2015 19:12

    Luxusní záležitost a ani nedá tolik práce na kolik to vypadá ;-)

  • iw
    iw |

    25. 8. 2015 19:12

    Luxusní záležitost a ani nedá tolik práce na kolik to vypadá ;-)

  • A.Konečná
    A.Konečná |

    2. 8. 2015 16:56

    Dala jsem dva paloučky od pilosu. Taky vynikající. :D

  • A.Konečná
    A.Konečná |

    2. 8. 2015 16:48

    No učitě, tak se dělá i krém do tiramisu. Já jsem dala paloučky které jsem měla koupené do pomazánky a snima byl krém taky vynikající. Roláda je príma. :D

  • pekařka :D
    pekařka :D |

    18. 7. 2015 11:19

    prosím, mohla bych na ten krém použít místo pomazánkového másla mascarpone? moc děkuji za odpověď :-) :-) :-)

  • Lucka Straková
    Lucka Straková |

    13. 6. 2015 07:51

    Od včerejška jsme se na ní těšili a je :-* senzační

  • Mariana
    Mariana |

    28. 5. 2015 13:35

    Vyzkoušela jsem a opravdu to nebylo moc těžké. Hlavně proto, že nejsem kdovíjaká kuchařka tak roláda dopadla nad očekávání.

  • recepty73
    recepty73 |

    22. 5. 2015 07:33

    ...plech cca 45 X 35 cm ...držím palce ;-)

  • smiley536
    smiley536 |

    21. 5. 2015 20:11

    Tak když má tolik kladných hodnocení, tak ji nejspíš zítra taky zkusím. Akorát bych potřebovala poradit :-S Na jak velký plech těsto dáváte? abych neměla moc silnou nebo naopak slabou vrstvu? :) Děkuji!

  • recepty73
    recepty73 |

    21. 5. 2015 11:38

    ...hlavně když chutná ;-)

  • pavla
    pavla |

    20. 5. 2015 16:42

    naprosto luxusní,moje první roláda a je jak od cukráře,všem doporučuji :-) :-*

  • zdeňka s.
    zdeňka s. |

    19. 5. 2015 19:48

    Luxusní ,nejdřív na pohled a pak na chut´.A zvládne i ten kdo si s roládama moc nerozumí.Ono taky 45x 1 něco vypovídá a já lituju,že nemůžu dát jedničku s hvězdičkou.Díky,Jiříku za úžasné recepty :-* :-* :-*

  • Mirka Leníková
    Mirka Leníková |

    26. 4. 2015 13:57

    Roláda je senzační a vypadá jak z cukrárny, mockrát děkuji za senzační recept.

  • Libuše Romančíková
    Libuše Romančíková |

    5. 4. 2015 10:57

    To je snad jedno...šťourale.

  • Libuše Romančíková
    Libuše Romančíková |

    5. 4. 2015 10:43

    Proboha to je přece jasné.Klasické máslo se nikdy nespojí s ušlehanou šlehačkou.Proto tam má být pomazánkové protože má jemnou krémovou konzistenci.To se vždy spojí se šlehčkou.Stejně jako při várobě tiramisu. viz:tyto stránky.

  • Maruš
    Maruš |

    3. 4. 2015 22:11

    Dnes jsem upekla roládu a těsto se neláme,je skvělý.Akorát když jsem smíchala pomazánkové máslo s cukrem a šlehačkou,tak mi to nějak zřídlo,ale poradila jsem si a dala půl sáčku želatinového ztužovače rozmíchaného ve vodě a krém byl výborně tuhý.Roláda velmi chutná. :-)

  • Zuzka
    Zuzka |

    11. 3. 2015 15:10

    Je skvělá :-* a jestli to ještě pomůže tak jsem měla 12 plátků, ale když budeš krájet slabší kousky tak možná budeš mít i 14 nebo 16.

  • Andy
    Andy |

    6. 3. 2015 12:40

    Prosím poradíte mi někdo na kolik porcí to vychází? :-) Je to nutné! :-)

  • Neonka
    Neonka |

    15. 2. 2015 13:51

    Prečo?Preto!To dá rozum!

  • Pýchová
    Pýchová |

    13. 2. 2015 16:43

    Hmmmmmmmm :-*

  • katarina
    katarina |

    13. 2. 2015 12:22

    ahoj ja som dala maslo ale spravila sa mi tam voda.preco????, :-(

  • katarina
    katarina |

    13. 2. 2015 12:21

    prosim poradte nemala som pomazankove maslo iba obycajne a po pridani ku smotane sa mi tam spravila voda..preco????dakujem :-(

  • Šustrová
    Šustrová |

    9. 2. 2015 17:34

    Vyzkouším, vypadá výborně.

  • Anďa
    Anďa |

    3. 12. 2014 17:17

    Recept by měl být s varováním PRUDCE JEDLÁ :-D.

  • janina
    janina |

    25. 5. 2014 20:26

    Take zkusim vyzkouset snad se mi take povede jako Vam.

  • Michaela Oršulíková
    Michaela Oršulíková |

    29. 3. 2014 00:29

    Výborná

  • Lenka
    Lenka |

    7. 3. 2014 14:12

    Ackoliv normalne nic nekomentuji, tak zde musim. Rolada byla naprosto dokonala. Pekla jsem v predehrate troube na 180 stupnu 10 minut.Kdyby to tedy nekoho zajimalo. Byla to druha rolada v zivote. Tu prvni jsem pekla pred asi 6 lety a protoze dopadla spatne, zarekla jsem se, ze roladu delat nebudu. Nemela jsem cokoladu na pocakani, tak jsem pouzila granko a stacilo to. Urcite ji budeme delat casteji. I 2,5 lety syn si byl pridat.

  • janulas
    janulas |

    11. 1. 2014 19:50

    Roláda je super :-) ,na polevu jsem použila čokoladu 70% místo oleje jsem přidala máslo,a příště zkusím místo pomazánkového másla zakysanou smetanu :-| :-))

  • newkav
    newkav |

    21. 12. 2013 12:07

    zapomněla jsem na banán, ale jak se zdá, nikdo si s tím hlavu nelámal ;-) musela jsem roládu bránit, aby se dostalo na všechny členy rodiny <3

  • barbarons
    barbarons |

    23. 11. 2013 15:24

    Roláda byla vynikající :-) jen místo pocákání apodobných věcí, jsem posypala Grankem :-) Děkuji za recept!

  • Natálie
    Natálie |

    22. 11. 2013 19:08

    Roláda byla ůchvatná, zařadím mezi své nejoblíbenější recepty <:-)

  • Andrea Rychlá
    Andrea Rychlá |

    20. 10. 2013 08:30

    Roláda de luxe, měla jsem s ní obrovský úspěch, děkuji. O:-)

  • Helča
    Helča |

    19. 9. 2013 19:47

    naprosto vyniající.... během pár hodin byla pryč :)

  • Lea
    Lea |

    12. 7. 2013 19:47

    Taky se mi povedla, dík za recept :D

  • Thinuviel
    Thinuviel |

    11. 7. 2013 20:33

    Naprostá dokonalost! Příprava velmi jednoduchá a chuť vynikající.

  • Říhová
    Říhová |

    24. 6. 2013 14:44

    Nemám slov jak je výborná. Děkuji

  • Lukáš
    Lukáš |

    26. 5. 2013 21:58

    Jak dlouho je expirace?

  • Lucie
    Lucie |

    2. 5. 2013 21:29

    roláda je vynikající!!! :-P pekla jsem ji jakožto svoji první roládu a povedla se na jedničku :-) nemá to chybičku :-)) upeču znova, všem chutnalo <:-) jednoduchý recept a výsledek suprový

  • Zuzka Jirotová
    Zuzka Jirotová |

    1. 5. 2013 13:48

    <:-) Bravo! Roláda je docela jednoduchá a výborná. Jediný problém bylo srovnat do roviny dva zahnuté banány, takže příště musim koupit rovnější. :-D

  • Anonym
    Anonym |

    26. 4. 2013 18:11

    Zajímal by mě jestli to prvně bylo v časopise gurmetu nebo tady? ;-)

  • newkav
    newkav |

    21. 4. 2013 10:51

    Úžasná roláda, mockrát děkuju za recept!! Musela jsem se sice obejít bez čokolády a banánu, protože doma zrovna nebyly, ale přesto roládka zmizela pár vteřin potom, co jsem ji dodělala 8-) 8-) byl problém zajistit, aby se dostalo na každého.. O nějakém odležení nemohla být vůbec řeč ;-) příště musím udělat minimálně dvě

  • Lucie
    Lucie |

    3. 3. 2013 18:06

    Výborná roládka všem moc chutnala ;-)

  • Sarka
    Sarka |

    14. 1. 2013 19:05

    diky za receptik, je fakt bombova <:-)

  • Truhlářová
    Truhlářová |

    24. 9. 2012 16:19

    Lída : myslim si, že pomazánkové máslo můžete vyměnit i za tvaroh nebo lučinu. Já teda dala máslo a byla výborná. :-)

  • Petra
    Petra |

    19. 9. 2012 15:05

    Kdyz pisou vychladit, tak to asi znamena, ze musi byt chladna. a to vam poradim..staci kdyz na ni sahnete ;)

  • Veronika
    Veronika |

    30. 8. 2012 17:11

    Můžu se zeptat, jak dlouho se tato roláda musí nechat odležet, vystydnout ??

  • Lída
    Lída |

    29. 8. 2012 10:11

    prosím o radu - je možné do krému dát místo pomazánkového másla třeba Lučinu či tvaroh? Děkuji.

  • k.ch.
    k.ch. |

    8. 8. 2012 19:24

    Po krtkově dortu asi první věc, co jsem kdy sama pekla. I přes mou improvizovanou kuchyň chutná výborně, jen pro příště musím zapracovat ještě na vzhledu =oD

  • žížalka
    žížalka |

    7. 8. 2012 17:41

    :-)) :-)) je fantastickááááááááá!!!!!!!!!!!!!!!!

  • CERKA7
    CERKA7 |

    8. 7. 2012 11:23

    výborný recept chutná jak krtkův dort a jak snadná první moje roláda a dopadla výborně děkuji za recept

  • adela
    adela |

    17. 5. 2012 13:37

    moc je dobraa a bi som si dala :-*

  • miruška
    miruška |

    6. 5. 2012 12:47

    ráno jsem upekla a teď po obědě už jsme chutnali, je to super, rozhodně všem doporučuji vyzkoušet, akorát příště banán nastrouhám přímo do krému, jinak roládu jsem pekla poprvé a krásně se mi povedla, opravdu dobré těsto,které jde krásně odlepit od pečícího papíru a vůbec se neláme, moc díky za tento recept, určitě brzy zopakujeme ;-)

  • Šárka
    Šárka |

    4. 5. 2012 17:34

    Určitě tato roláda byla dobrá volba. Příteli moc chutnala a doma rodičům taky. Teď jsem ji dopekla bratrovi k narozeninám, přidala jsem do ní mandarinky k tomu banánu:) vrch jsem potřela zbylým krémem, ozdobila čokoládou a zbylými mandarinkami :)) určitě zachutná :)

  • Petra Tichackova
    Petra Tichackova |

    30. 4. 2012 18:56

    Ahoj kucharky. Urcite roladu zkuste a neprohloupite, je moc dobra a prace na ni zabere jen trochu casu. Ja jsem rada ze jsem vybrala prave tenhle recept.

  • evinecka
    evinecka |

    21. 4. 2012 13:56

    Opravdu vynikající roláda. Udělala jsem jí přítelovi k narozeniná, tak uvidíme, jak zachutná jemu :-* <:-)