Arabské lečo "Šakšůka"

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 5
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      ks zelená paprika
    • 5
      ks rajčata (hodně zralá)
    • cibule
    • 2
      stroužek česnek
    • sůl
    • koření sedmi nebo pěti vůní
    • olivový olej
    • 5
      ks vejce 4-5

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cibuli necháme zesklovatět na oliv. oleji, přidáme na kostičky pokrájené papriky a necháme asi 5 min. dusit. Poté přidáme na kostičky nakrájená rajčata, nadrobno nasekaný česnek, sůl, koření a dusíme dalších 10-15 minut. Potom celou směs podlijeme trochou vody a rozklepneme na ní vajíčka (nemícháme, vajíčka zůstanou jako když děláte volská oka. Vajíčka posolíme, posypeme trochou koření, přiklopíme pokličkou a necháme zvolna dusit do uvaření vajec. Podle potřeby podleváme vodou.
2
Podáváme s chlebem.
Zařazení: Pokrmy Ze zeleniny
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Janule
    Janule |

    7. 11. 2013 11:51

    Muj manžel je Egyptan a šakšuku dělam takto smichám si 2 Cilule nakrajene na kosticky +2 velka rajčata přidam sul pepř řimsky kmin olej a maslo,zamichame a dame na sporak pozvolna vařime až se rajčata pekne rozvaři pote přidam 3 vejce znovu zamicham necham jeste 10 min a pak jeste dochutim a muzeme papkat podavame s Arabskym pita chlebem chleba muzeme udelat domaci či koupime dobrou chut=) ;-)

  • R. A.
    R. A. |

    8. 10. 2011 15:33

    Šakšuka je též název pro turecké jídlo, které připravujeme takto: opečeme na oleji na plátky nakrájenou cuketu, brambory a lilky (lilky před pečením osolíme a necháme vykapat), každý druh zeleniny zvlášť, z pánve dáváme na ubrousek pro odsátí přebytečného oleje. Naskládáme na servírovací talíř a vše přelijeme jogurtem smíchaným s utřeným česnekem a solí. Výborné s bílým pečivem, recept a podobné jiné najdete na http://tureckakuchyne.net/

  • Lucka
    Lucka |

    28. 5. 2011 13:47

    a jake koreni muze byt??

  • Veronika
    Veronika |

    24. 10. 2010 21:52

    do tchatchouky nepatri ani brambory ani vejce!Neni to leco ale ratatouille na marocky zpusob!Grilovana paprika a ocistena rajcata osmazena na olivovem oleji a koreni a ji se jako studena priloha muzeme vylepsit stavou z nakladaneho citronu!Manzel je sefkuchar a pochazi z Maroka ;-) dobrou chut

  • Radima Pfeiferova
    Radima Pfeiferova |

    28. 7. 2010 13:08

    Ja bych to rekla asi tak, zavisi na regianech,kdo odkud pochazi, ten je pak veden ve vareni tim rmerem ,jak je naucen z domova!Co se tyce mne,ja to delam s brambory tak ,ze je uvarim, posleze v maslicku s petrzelkou ( cerstve) v panvi lehounce osmahnu a podavam jako prilohu! Vjicka ty vmichavam do zeleniny a je to Basta!!!p.s. Potom mi je i jedno jak se jidlo jmenuje,v Turecku jew to -Sultanova panev s bilym chlebem(jufkou), na celem balkanskem uzemi se to jmenuje dzuvec , proste vsede je to drobet jinak ale vsude je to moc dobre a zdrave!!!

  • Jana Sochová
    Jana Sochová |

    6. 3. 2010 10:48

    Příjemná změna pro lečo.

  • Jana V.
    Jana V. |

    25. 1. 2009 10:46

    Egyptska verze Shakshuky dle meho muze je tato> na tuku osmahnout cesnek, pridat pokrajena rajcata, zelene papriky a feferonku, podusit, pridat koreni - sul, pepr, kamun (eg. kmin drceny), chilli, a nakonec do toho vmichat vejce :o)

  • nikola m
    nikola m |

    29. 1. 2008 16:33

    zdravim! do egyptske verze vajcko patri!

  • Jozef T.
    Jozef T. |

    21. 10. 2007 18:46

    Kedze sa objavili 2 rozdielne názory na recept Shakshuka (takto sa uvádza vo viacerých jazykoch) bol som zvedavý, kto má "pravdu". Podla toho, co som zistil je to p. Aisha. Zemiaky som skutocne nikde nenasiel. Jedlo je povazované za oblúbené v izraelskej kuchyni, v argentínskej (silná zidovská emigrácia v 19. a 20. st.), ale na prekvapenie aj v egyptskej kuchyni ( bez vajec!), ale s tým istým názvom!

  • Aisha
    Aisha |

    16. 10. 2007 15:11

    brambory tam nepatří...

  • Anonym
    Anonym |

    11. 10. 2007 10:13

    Do receptu patří ještě brambory na kostičky.