Amorův jablečný řez (koláč)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto:
    • 350
      g hladká mouka
    • 0.5
      balíček prášek do pečiva
    • 1
      ks vejce
    • sůl - špetka
    • 100
      g moučkový cukr
    • 150
      g hera nebo máslo
    • 3
      lžíce mléko je-li třeba, 2 -
  • Jablečná náplň:
    • 1
      kg jablka
    • 1
      lžička citronová kůra (není nutná)
    • 120
      g cukr krupice dle sladkosti jablek, cca
    • 2
      lžička skořice - mletá dle chuti, 1 -
    • 5
      ks bílek
  • Vanilkový krém:
    • 350
      ml mléko
    • 1
      ks vanilkový pudink
    • 60
      g moučkový cukr dle chuti, cca
    • 400
      ml smetana ke šlehání 33%

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého pečícím papírem.
2
Nastrouhaná jablka osladíme, ochutíme a za občasného promíchání podusíme pod poklicí doměkka. Pak odstavíme, necháme vychladnout. Do vychladlých jablek vmícháme tuhý sníh z bílků. Jablečnou náplň rovnoměrně naneseme na těsto a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu (170°C) dorůžova. Po upečení necháme vychladnout.
3
Z mléka a pudinku uvaříme hustý pudink, který necháme pod fólií (abychom neměli škraloup) vychladnout. Po vychladnutí pudink vyšleháme s cukrem. Smetanu vyšleháme a smícháme s pudinkem. Krémem potřeme vychladlý řez (koláč) a dáme vychladit.
4
Před podáváním můžeme řez (koláč) dozdobit skořicí, plátkem jablka, lístkem meduňky..., ale vůbec to není nutné.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Šárka
    Šárka |

    2. 1. 2017 20:48

    Koláč je vynikající. Lepší než hraběnky řezy.

  • Matějíčková
    Matějíčková |

    29. 9. 2016 08:01

    Vynikající koláč, všechna čest! Děkuji.

  • Terka
    Terka |

    8. 4. 2016 18:30

    Wow O:-)

  • Jarka
    Jarka |

    30. 1. 2016 19:03

    Koláč je vynikající. Přesně jak jsem předpokládala.

  • Jarka
    Jarka |

    29. 1. 2016 13:24

    A co třeba carbonara špagety. Ty bych si dala s chutí. Asi udělám koláč i ty špagety, obojí bude skvělé a stejně jsem se na něco sladkého chystala.

  • recepty73
    recepty73 |

    28. 1. 2016 18:39

    ...žloutky můžete použít do cca 30-ti receptů po zadání slovního základu "žloutkov" nebo si můžete upéct vánočku, mazanec či kynuté buchty, do kterých se většinou používají žloutky bez bílků a taky mě napadá spousta druhů cukroví, kde se používají právě jen žloutky a bílky si necháváme většinou do kokosek, pusinek...

  • Adellinka
    Adellinka |

    28. 1. 2016 18:20

    Jen bych se chtěla zeptat co stěmi pěti žloutky když se tam dávají jen bílky .Děkuji

  • boruvka
    boruvka |

    10. 1. 2016 18:37

    kolac je silene dobry, odolat se mu ani neda a tak jime a jime :-D

  • Jana Hromádková
    Jana Hromádková |

    15. 10. 2015 17:24

    Koláč je vynikající a mizí takřka před očima. Výborný je chuťový kontrast mezi spodním levným lineckým těstem, jablky a nadýchaným vrškem. Vřele doporučuji.

  • Eva
    Eva |

    23. 7. 2015 12:17

    Vynikající . <3

  • Andrea Pelikánová
    Andrea Pelikánová |

    6. 3. 2015 19:22

    Už jsme ochutnali a jsou výborné. Vyzkošejte a nebudete litovat :)

  • PATY
    PATY |

    27. 2. 2015 06:06

    VYPADA VELMI SLIBNE, ZKUSIM :-)

  • loukotova
    loukotova |

    1. 10. 2014 09:51

    Byla to bomba. Mega1*

  • Wogelova
    Wogelova |

    25. 1. 2014 13:28

    Vrele doporucuji, je to velmi chutny rez, ktery ohromil nejen navstevu, ale i mne samotnou.

  • Denisa
    Denisa |

    18. 1. 2014 17:51

    tak už jsme chutnali a je dobrý, ale nic extra, asi jsme od toho čekali až moc..

  • Denisa
    Denisa |

    18. 1. 2014 15:45

    Dnes jsme dělali váš recept a zatím se chladí, tak uvidíme jak bude chutnat. Jen mě překvapilo, že příprava tohoto koláče nám zabrala 1,5 odiny, což je teda hodně...

  • newkav
    newkav |

    21. 12. 2013 12:04

    Už podle obrázky nylo jasné, že tyhle řezy budou pohádkové :-) :-) děkuji

  • Martina
    Martina |

    7. 11. 2013 19:08

    Skvělý řez. všem doporučuji. Naservírovali jsme si ho na naší nové kávové soupravě z www.dinezon.cz. Perfektní mňamka. :-*

  • Pavla
    Pavla |

    3. 11. 2013 06:53

    Boží. Dělám je ted furt. Snim za noc celý pekáč. 8-)

  • Klárka Tomanová
    Klárka Tomanová |

    9. 10. 2013 11:43

    Lepší řezy zatím neznám, jsou boží!

  • Pavla
    Pavla |

    21. 4. 2013 18:41

    Úžasné :-* . Gumových jablek mám ve sklepě ještě bedýnku a tak krom štrůdlu bude tenhle skvost ještě nejméně jednou.

  • Doležalová
    Doležalová |

    17. 2. 2013 16:45

    Děkuji za recept na senzační řezy. Koláče máme nejradši jablečné a tento recept je tak výborný, že jsem nemohla dát dětem ani kousek domů, jako to obvykle dělám. Všechno se snědlo, a to za pouhý jeden den. Ještě jednou děkuji!

  • Monika S.
    Monika S. |

    12. 1. 2013 12:22

    Křehké těsto s jablky se výborně doplňuje s nadýchaným krémem, je to výborný řez, chutná všem a zařazuji ho do svých receptů, které se osvědčily.