Autor:

Alpský Kaiserschmarrn

30 minut PT0H30M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Mléko 250 ml
Vejce 3 ks
Sůl
trochu
 
Hladká mouka 160 g
Smetana ke šlehání 1 lžíce
Hnědý rum
trochu
 
Rozinky 30 g
Máslo 60 g
Vanilkový cukr 1 balíček
Moučkový cukr
na posypání
 
Alpský Kaiserschmarrn

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Sladké

Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli) vyšleháme sníh, který spolu se šlehačkou opatrně vmícháme. Přidáme rozinky (již bez rumu), ještě jednou opatrně promícháme. Ve velké těžké pánvi (nejlépe s nepřilnávým povrchem) rozpustíme 30 g másla a přidáme polovinu těsta. Z obou stran opečeme dozlatova, poté ještě na pánvi dvěma vidličkami roztrháme na malé kousky, chvilku dopekáme rozdělíme na dva talíře. Stejně postupujeme s druhou půlkou těsta (a másla). Nakonec všechny 4 porce posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem. Lze podávat s brusinkami či s jiným kompotem.
Povídá se, že rakouský Kaiserschmarrn vznikl, když císař František Jozef I. na jednom ze svých výletů za lovem přespal v oblasti Salzkammergut a obdržel jako pokrm typicky dřevorubecký pokrm „Holzfällerschmarren“, který byl ale na jeho počest zjemněn dobrými ingrediencemi jako mlékem, rozinkami a vejci. Jiná legenda říká, že císař byl nadšenec palačinek a když je kuchař omylem udělal moc tlusté, tak je obdržel personál, jelikož by byl nesmysl, to naservírovat císaři (hovorově: „A Schmarrn des dem Kaiser zu servieren“).
V dnešní době se Kaiserschmarrn hodí jako desert či příloha, avšak může být i hlavním pokrmem.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 13 x
2+
4.38 13 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 13x)
Mazanec Svátky jara den po dni. Ty nej velikonoční recepty - díl II. Články z

Komentáře k receptu: Alpský Kaiserschmarrn

Komentáře

  1. HonzkaJanie   17.10.2013 | 18:06 | reagovat | závadný

    Vyzkoušela jsem to v Německu a vynikajicí. Škoda, že se nedá známkovat jedničkou s hvězdičkou.

  2. SKSandy   28.03.2013 | 21:39 | reagovat | závadný

    přidávám další foto, zkoušela jsem už sama bez autora :-D a jsem šikulka, taky to umím :-D

  3. Marta   15.01.2011 | 16:39 | reagovat | závadný

    Může se podávat buď s jablkovým pyré, nebo s vanilkovou omáčkou. Je to výborný dezert, nebo spíš hlavní jídlo.

  4. Sylva Karešová   26.10.2008 | 22:17 | reagovat | závadný

    Paní Ivo, já to ochutnala prvně právě od Patricka a hned jsem to nazvala česky prostě Trhanec :-) Vidím, že nejsem jediná :-) A je to opravdu výborné, ať už samotné nebo k něčemu :-)

  5. Patrick Schmitt   26.10.2008 | 10:57 | reagovat | závadný

    Mnohokrát děkuji za chválu. Doufám, že Vás zatím žádný recept nezklamal. ;-) Mimochodem se sbírka mých receptů, které jsou opatřeny fotkou, doufám brzy rozšíří, teď nedávno jsem totiž zaslal nové fotky (tři ze čtyř nejnovějších receptů tak budou vylepšeny a také ještě můj nejstarší) :-)

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web