Ájenčina šumavská kulajda

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 8
45 minut
4
porce
neuvedeno

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      ks brambory střední
    • 300
      g houby 200 - 300g, zavařených nakyselo (samozřejmě můžeme dát čerstvé, musíme ale na závěr více okyselit)
    • 4
      ks nové koření kuličky
    • 1
      ks bobkový list
    • 1
      špetka pepř mletý
    • 2
      kostka masox slepičí nebo zeleninový (nebo lžíce vegety)
    • 2
      l voda 2 - 2,5 l
    • 250
      ml šlehačka
    • sůl a ocet podle chuti
    • 5
      ks vejce 4 - 5, dle počtu strávníků - i více

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do třílitrového hrnce dáme vařit vodu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, špetku soli, bujóny a na kostičky nakrájené brambory. Asi po 5 - 7 minutách přidáme zavařené houby i s nálevem (máme-li houby čerstvé, dáme je nakrájené na kostičky vařit zároveň s bramborami, asi tak 400 g) a převaříme. Přidáme asi 1 lžíci octa (máme-li čerstvé houby, alespoň 2 lžíce i víc) a necháme asi 1 - 2 minuty vařit. Potom přidáme šlehačku (nejdříve tak 1/3, řádně promícháme a teprve poté dolijeme zbytek) a opět převaříme.
2
Ochutnáme, popř. dosolíme či dokyselíme.
3
Vaříme-li polévku z čerstvých hub, je potřeba solit i kyselit více, houby hodně pojmou. Polévku odstavíme z ohně a vyklepneme do ní na různá místa celá vejce. Necháme asi 10 minut stát a podáváme. Žloutky by měly zůstat poloměkké.
4
Tato kulajda se nezahušťuje, je bez kopru, ale je rychlá, překvapivě lahodná a dá se jíst i studená.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana Sochová
    Jana Sochová |

    10. 9. 2010 09:39

    Slušné.

  • michal jakouš
    michal jakouš |

    2. 5. 2010 17:51

    průměrná kulajdička

  • Alena Macháčková
    Alena Macháčková |

    28. 7. 2009 16:04

    Ahojky Maruško, úplně to chápu, záleží na zvyku. Já snad kulajdu s koprem nikdy neochutnala, tak mi to k ní nejde (přitom kopr máme moc rádi, ale v něčem jiném), i když vím, že tam správně patří. :-)

  • marie nováková
    marie nováková |

    26. 7. 2009 14:39

    ahoj ájo,polévka je fajnová ale nám chutná víc s tím koprem,musím ji vařit každé návštěvě,jinak ji dělám úplně stejně.