• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

F.O.O.D.
| 22. 12. 2016
Ingredience
Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

Obřady doprovázejí pití čaje napříč světěm. Sáček zalitý horkou vodou je sice běžnou praxí uspěchané moderní doby, v některých kulturách by ale byl až urážkou tohoto ušlechtilého nápoje.

Čaj pijeme nejen kvůli povzbuzujícím účinkům, ale milujeme hlavně jeho vůni a chuť. Ty tvoří více než stovka různých chemických látek se značnou biologickou aktivitou (katechiny, flavonoidy, polyfenoly a jejich sloučeniny.) Blahodárně působí především na kapiláry a trávicí trakt, posilují imunitu, účinně brání únavě. Abychom čaji ještě lépe porozumněli a uměli si ho dokonale vychutnat, podívejte se na pravidla jeho podávání, jež se praktikují ve světě.

Čich má přednost

Základní potřebu pro čínský čajový obřad Gong-fu je čajové moře, což je převážně dřevěná či keramická plochá krabice s otvory odvádějícími do vnitřní nádržky přebytečnou vodu a oplachovací nálevy. Hostům nejprve prezentujeme samotný čaj, aby ocenili jeho vůni a vzhled. Máme připraveny všechny potřebné nádoby, konvici, šálky a čichátka, což jsou klenuté pokličky na šálky, které zachytí čajové aroma. Horkou vodou zahřejeme konvici (tu i zvenčí), šálky s čichátky i případná sítka. Potřebné množství čaje ve vyhřáté konvici zalijeme vodou, kterou ihned slijeme do čajového moře, popřípadně s ní propláchneme šálky. Rozvonělý čaj opět prezntujeme hostům. Pak připravíme další nálev. Podle kvality čaje ho louhujeme, zhruba půl minuty až minutu, a naléváme hostům do čichátka, které překlopíme šálkem. Naléváme postupně, nejdříve zhruba polovinu dávky a pak druhou v opačném pořadí,aby všichni měli stejně silný čaj. Šálek s čichátkem překlopíme, čaj se tak dostane do šálku. Hosté mohou klepat prsty na stůl na znamení poděkování, hostitel je následně vybídne otevřenámi dlaněmi k pití. K čichátkům je nutné přivonět a teprve pít. Množství tekutiny by mělo být tak na tři doušky. První krátký nám dá představu o čaji a ovoní ústní dutinu, druhým delším si čaj vychunáváme a třetí pak vytvoří dochuť, doznění čaje. U dalších nálevů (jejich počet se odvíjí od kvality čaje) prodlužujeme dobu louhování asi o patnáct sekund a čichátka už nepoužíváme. Jednotlivé fáze přípravy čaje mají poetické názvy jako třeba „drak a fénix přinášejí štěstí“, což je přiklopení čichátka šálkem. Není nutné to vědět, to nejdůležitější je pokorný a snaživý přístup k přípravě čaje. Výsledkem by pak měla být harmonie osoby a okolního vesmíru.

Nejprve obdivovat

O japonském čajovém obřadu se píší celé knihy. Mistrovství v přípravě čaje lze v Japonsku dosáhnout, přesto i ti největší mistři se učí a zdokonalují prakticky celý život. Prvním krokem v čajovém obřadu Ča no ju je pozvání dopisem, jenž je malým uměleckým dílem. Vhodné oblečení představuje u mužů jednobarevné tmavé kimono s nanejvýš pěti rodovými znaky. Obvyklý počet hostů je pět. Nejprve se shromáždí v čekárně na začátku zahrady, odkud vede k čajovému domku klikatá cesta, ukončená kamennou nádržkou či kašnou s vodou. Hosté si v ní symbolicky opláchnou ruce a vypláchnou ústa a až pak vstoupí nízkým vchodem, který je přirozeně přiměje k pokloně, do čajového pokojíku. Hostitel zatím čeká v přípravně. Hosté v pokleku postupně obdivují snítek kakemono ve zvláštním výklenku. Hlavní host usedá tak, aby byl co nejblíž k hostiteli. Ten se se všemi pozdraví a všem vlastní rukou podá drobné občerstvení. Poté nastane krátká přestávka, při níž hosté vyčkají venku, než hostitelův asistent zamění svitek za vázu s květinami. Zvuk gongu, který si pozorně vyslechnou, je pozve dovnitř, ovšem před tím se opět u nádržky s vodou očistí.

... pak teprve pít

Teprve nyní se podává čaj. Jak náčiní, tak i nádobí má nejen své přesné místo, ale i předepsané úkony, jak s nimi nakládat. Hustý čaj koiča, vyšlehaný bambusovou metličkou ze zeleného čaje matcha, je nalit do misky, kterou hostitel staví vedle ohniště, na němž se připravovala voda. Po kolenou se k ní přisune hlavní host, ukloní se ostatním a pokládá si jí do levé ruky, pravou přidržuje. Upije několik doušků, misku utírá ubrouskem a podává druhému hostovi. Ten postupuje stejně, až se napijí všichni. Hostitel poklekne před vchodem, vyjádří omluvu za svou nedokonalost a poděkuje hostům. Ti se také ukloní a poděkují mu. Vše má přesná pravidla včetně námětů k rozhovorů a gest. Nyní může být nálada uvolněnější, odstraní se rozhože zakrývající okna, zúčastnění obdivují čajové náčiní, otvírá se pohled do čajové zahrady, podávají se další cukrovinky a hostitel s novým náčiní, připraví řidší čaj usuča. Až všichni dopijí, uklidí čajové náčiní, což je znamení pro hosty k odchodu. Nakonec hostitel své hosty pozorně sleduje, dokud mu nezmizí z dohledu.

Jak ve staré Anglii

Jednou z nejpropracovanějších příprav čaje na světě mají v Anglii, ačkoliv i jinde najdeme zajímavé zvláštnosti. V Rusku je například důležitou součástí přípravy čaje samovar. Klasický představuje velká nádoba s komínkem uprostřed, v němž hoří dřevěné uhlí a na jehož vrcholku se hřeje silná čajová esence nejlépe z gruzínského čaje, kterou si hosté nalévají do sklenic a doplňují horkou vodou. Čaj, silný podle množství přidané vody, se pije přes cukr či s domácí zavařeninou. Zastavme se ale u anglického čaje o páté. Hodinou se nenechme mýlit, čaj se často podává už ve čtyři odpoledne, ale lze jej uspořádat i později. Traduje se, že obřad vznikl někdy v roce 1840 a stojí za ním dvorní dáma královny Viktorie, vévodkyně Anna z Betfordu. Přestávka mezi lehkým obědem a večeří pro ní byla moc dlouhá, a tak si nechala odpoledne udělat čaj se sendviči. Nechtěla ho ale pít sama a začala zvát své přítelkyně. Těm se to zalíbilo a tradice byla na světě. Co nám tedy přikazuje? Šálek musíme držet třemi prsty za ouško a v žádném případě bychom ouškem neměli prostrčit prst. Pozor na malíček, i mírně zdvižený je brán jako povýšené chování. Šálek držíme jen v momentě, kdy se chceme napít, jinak ho pokládáme na talířek buď na stolku, nebo ho můžeme druhou rukou opatrně přidržovat v klíně. Lžičkou nemícháme zuřivě dokola, nýbrž napříč šálkem k sobě a od sebe. K čaji se obvykle podávají sušenky, pochopitelně čajové, ovšem začínat s nimi je prohřešek, nejdříve přijdou na řadu sendviče z toastového chlebu bez kůrky, nejlépe s máslem a salátovou okurkou nebo s lososem. Pak teprve sušenky, drobné zákusky nebo lívance.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Grilovaný losos ve slanině

Grilovaný losos ve slanině

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

Poslední sledované recepty

81
Jednoduchá omáčka na špagety
Jednoduchá omáčka na…
48
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
37
Dýňová tortila
Dýňová tortila
37
Kančí guláš - staročeský
Kančí guláš - staročeský
25
Celer smažený v kořeněné tempuře
Celer smažený v kořeněné…

Zajímavé články

Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
AHA.cz Itálie po aféře se Saganem: Burešová utekla z domu

Itálie po aféře se Saganem: Burešová utekla z domu

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

Ženy.cz Robbie Williams LIVE? Rozhodně, Vídeň, víno a víkend, na který se nezapomíná

Robbie Williams LIVE? Rozhodně, Vídeň, víno a víkend, na který se nezapomíná

Blesk.cz Marešova exmanželka Monika ukázala následky děsivého úrazu: Čtyři operace a boj o chůzi!

Marešova exmanželka Monika ukázala následky děsivého úrazu: Čtyři operace a boj o chůzi!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

Horoskop na další týden: Koho čekají hektické časy a komu se podaří vyřešit zapeklitý problém?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact