• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

F.O.O.D.
| 22. 12. 2016
Ingredience
Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

Obřady doprovázejí pití čaje napříč světěm. Sáček zalitý horkou vodou je sice běžnou praxí uspěchané moderní doby, v některých kulturách by ale byl až urážkou tohoto ušlechtilého nápoje.

Čaj pijeme nejen kvůli povzbuzujícím účinkům, ale milujeme hlavně jeho vůni a chuť. Ty tvoří více než stovka různých chemických látek se značnou biologickou aktivitou (katechiny, flavonoidy, polyfenoly a jejich sloučeniny.) Blahodárně působí především na kapiláry a trávicí trakt, posilují imunitu, účinně brání únavě. Abychom čaji ještě lépe porozumněli a uměli si ho dokonale vychutnat, podívejte se na pravidla jeho podávání, jež se praktikují ve světě.

Čich má přednost

Základní potřebu pro čínský čajový obřad Gong-fu je čajové moře, což je převážně dřevěná či keramická plochá krabice s otvory odvádějícími do vnitřní nádržky přebytečnou vodu a oplachovací nálevy. Hostům nejprve prezentujeme samotný čaj, aby ocenili jeho vůni a vzhled. Máme připraveny všechny potřebné nádoby, konvici, šálky a čichátka, což jsou klenuté pokličky na šálky, které zachytí čajové aroma. Horkou vodou zahřejeme konvici (tu i zvenčí), šálky s čichátky i případná sítka. Potřebné množství čaje ve vyhřáté konvici zalijeme vodou, kterou ihned slijeme do čajového moře, popřípadně s ní propláchneme šálky. Rozvonělý čaj opět prezntujeme hostům. Pak připravíme další nálev. Podle kvality čaje ho louhujeme, zhruba půl minuty až minutu, a naléváme hostům do čichátka, které překlopíme šálkem. Naléváme postupně, nejdříve zhruba polovinu dávky a pak druhou v opačném pořadí,aby všichni měli stejně silný čaj. Šálek s čichátkem překlopíme, čaj se tak dostane do šálku. Hosté mohou klepat prsty na stůl na znamení poděkování, hostitel je následně vybídne otevřenámi dlaněmi k pití. K čichátkům je nutné přivonět a teprve pít. Množství tekutiny by mělo být tak na tři doušky. První krátký nám dá představu o čaji a ovoní ústní dutinu, druhým delším si čaj vychunáváme a třetí pak vytvoří dochuť, doznění čaje. U dalších nálevů (jejich počet se odvíjí od kvality čaje) prodlužujeme dobu louhování asi o patnáct sekund a čichátka už nepoužíváme. Jednotlivé fáze přípravy čaje mají poetické názvy jako třeba „drak a fénix přinášejí štěstí“, což je přiklopení čichátka šálkem. Není nutné to vědět, to nejdůležitější je pokorný a snaživý přístup k přípravě čaje. Výsledkem by pak měla být harmonie osoby a okolního vesmíru.

Nejprve obdivovat

O japonském čajovém obřadu se píší celé knihy. Mistrovství v přípravě čaje lze v Japonsku dosáhnout, přesto i ti největší mistři se učí a zdokonalují prakticky celý život. Prvním krokem v čajovém obřadu Ča no ju je pozvání dopisem, jenž je malým uměleckým dílem. Vhodné oblečení představuje u mužů jednobarevné tmavé kimono s nanejvýš pěti rodovými znaky. Obvyklý počet hostů je pět. Nejprve se shromáždí v čekárně na začátku zahrady, odkud vede k čajovému domku klikatá cesta, ukončená kamennou nádržkou či kašnou s vodou. Hosté si v ní symbolicky opláchnou ruce a vypláchnou ústa a až pak vstoupí nízkým vchodem, který je přirozeně přiměje k pokloně, do čajového pokojíku. Hostitel zatím čeká v přípravně. Hosté v pokleku postupně obdivují snítek kakemono ve zvláštním výklenku. Hlavní host usedá tak, aby byl co nejblíž k hostiteli. Ten se se všemi pozdraví a všem vlastní rukou podá drobné občerstvení. Poté nastane krátká přestávka, při níž hosté vyčkají venku, než hostitelův asistent zamění svitek za vázu s květinami. Zvuk gongu, který si pozorně vyslechnou, je pozve dovnitř, ovšem před tím se opět u nádržky s vodou očistí.

... pak teprve pít

Teprve nyní se podává čaj. Jak náčiní, tak i nádobí má nejen své přesné místo, ale i předepsané úkony, jak s nimi nakládat. Hustý čaj koiča, vyšlehaný bambusovou metličkou ze zeleného čaje matcha, je nalit do misky, kterou hostitel staví vedle ohniště, na němž se připravovala voda. Po kolenou se k ní přisune hlavní host, ukloní se ostatním a pokládá si jí do levé ruky, pravou přidržuje. Upije několik doušků, misku utírá ubrouskem a podává druhému hostovi. Ten postupuje stejně, až se napijí všichni. Hostitel poklekne před vchodem, vyjádří omluvu za svou nedokonalost a poděkuje hostům. Ti se také ukloní a poděkují mu. Vše má přesná pravidla včetně námětů k rozhovorů a gest. Nyní může být nálada uvolněnější, odstraní se rozhože zakrývající okna, zúčastnění obdivují čajové náčiní, otvírá se pohled do čajové zahrady, podávají se další cukrovinky a hostitel s novým náčiní, připraví řidší čaj usuča. Až všichni dopijí, uklidí čajové náčiní, což je znamení pro hosty k odchodu. Nakonec hostitel své hosty pozorně sleduje, dokud mu nezmizí z dohledu.

Jak ve staré Anglii

Jednou z nejpropracovanějších příprav čaje na světě mají v Anglii, ačkoliv i jinde najdeme zajímavé zvláštnosti. V Rusku je například důležitou součástí přípravy čaje samovar. Klasický představuje velká nádoba s komínkem uprostřed, v němž hoří dřevěné uhlí a na jehož vrcholku se hřeje silná čajová esence nejlépe z gruzínského čaje, kterou si hosté nalévají do sklenic a doplňují horkou vodou. Čaj, silný podle množství přidané vody, se pije přes cukr či s domácí zavařeninou. Zastavme se ale u anglického čaje o páté. Hodinou se nenechme mýlit, čaj se často podává už ve čtyři odpoledne, ale lze jej uspořádat i později. Traduje se, že obřad vznikl někdy v roce 1840 a stojí za ním dvorní dáma královny Viktorie, vévodkyně Anna z Betfordu. Přestávka mezi lehkým obědem a večeří pro ní byla moc dlouhá, a tak si nechala odpoledne udělat čaj se sendviči. Nechtěla ho ale pít sama a začala zvát své přítelkyně. Těm se to zalíbilo a tradice byla na světě. Co nám tedy přikazuje? Šálek musíme držet třemi prsty za ouško a v žádném případě bychom ouškem neměli prostrčit prst. Pozor na malíček, i mírně zdvižený je brán jako povýšené chování. Šálek držíme jen v momentě, kdy se chceme napít, jinak ho pokládáme na talířek buď na stolku, nebo ho můžeme druhou rukou opatrně přidržovat v klíně. Lžičkou nemícháme zuřivě dokola, nýbrž napříč šálkem k sobě a od sebe. K čaji se obvykle podávají sušenky, pochopitelně čajové, ovšem začínat s nimi je prohřešek, nejdříve přijdou na řadu sendviče z toastového chlebu bez kůrky, nejlépe s máslem a salátovou okurkou nebo s lososem. Pak teprve sušenky, drobné zákusky nebo lívance.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

15 minut
Řecký salát s cizrnou

Řecký salát s cizrnou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

172
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
156
Kořeněné sýrové tyčinky
Kořeněné sýrové tyčinky
39
Zapečené brambory se sýrovou strouhankou
Zapečené brambory se…
36
Houbové roštěnky
Houbové roštěnky
34
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…

Zajímavé články

Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
AHA.cz Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Už není sám! Margita po třech letech přiznal vztah

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Kevin Costner předložil jasné důkazy proti žalující kaskadérce: Netrpěla, navíc k sexu nedošlo!

Kevin Costner předložil jasné důkazy proti žalující kaskadérce: Netrpěla, navíc k sexu nedošlo!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact