• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Pestrý svět koření

Pestrý svět koření

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Pestrý svět koření

Anýz - pochází z Egypta a Sýrie. Jako koření se používají hlavně semena, ale i listy. V kuchyni slouží k přípravě vánočního pečiva, koláčů, kompotů, do pokrmů z ryb, zeleninových pokrmů, v pekařství a cukrářství, do bílého pečiva a cukrářských výrobků, v likérnictví k přípravě alkoholických nápojů. Anýz podporuje sekreci žláz, má baktericidní účinky, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu...

Anýz

- pochází z Egypta a Sýrie. Jako koření se používají hlavně semena, ale i listy. V kuchyni slouží k přípravě vánočního pečiva, koláčů, kompotů, do pokrmů z ryb, zeleninových pokrmů, v pekařství a cukrářství, do bílého pečiva a cukrářských výrobků, v likérnictví k přípravě alkoholických nápojů. Anýz podporuje sekreci žláz, má baktericidní účinky, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu.

Hřebíček

- pochází z Molouckých ostrovů. Patří k nejstarším známým kořením. Kořením jsou sušená, nerozvitá květní poupata. Koření se jím marinády, omáčky a kečupy, červené zelí, zvěřina, skopové, šunka. Ochucuje pečiva, marmelády, kompoty, svařené víno, nakládanou zeleninu a houby. Hřebíček podporuje chuť k jídlu a pomáhá při trávení, při bolestech zubů, povzbuzuje krevní oběh.

Kmín

- roste v mírném pásmu Evropy a Ameriky. Světlehnědá semena mají zvláštní příjemou vůni a štiplavě kořeněnou chuť. Je vhodný do slaných a sladkých pokrmů, nezbytný je při vaření brambor a většiny bramborových pokrmů, dobře ochucuje zelí, kapustu, červenou řepu, sýry a sýrové pokrmy, zeleninové polévky, guláše zejména z vepřového a telecího masa a dušené pečeně. Moučníkům a pečivu dodává charakteristickou chuť a vůni. Kmín mírní zažívací potíže a nadýmání, tlumí křeče.

Majoránka

- pochází z východního pobřeží Středozemního moře. Jako koření se používají sušené květy a lístky této rostliny. Majoránka má silně kořeněnou chuť a vůni. U nás se používá obvykle k výrobě domácích uzenin, ke kořenění masitých jídel, omáček, pečeného masa, nádivek, paštiky, zeleniny, polévek, drštěk a houbových jídel. Majoránka se obvykle používá spolu se s pepřem a solí. Malé množství se může používat s tymiánem, šalvějí nebo rozmarýnem. Nehodí se k oregánu. Na druhu jídla závisí jakým způsobem toto koření použijeme. Maso a uzeniny kořeníme před pečením nebo vařením, ostatní ke konci přípravy.

Muškátový oříšek a květ

- domovinou muškátovníku jsou Moloucké ostrovy. Muškátové oříšky jsou zralá vyloupaná semena muškátovníku. Plod je obalen míškem,jehož sušením získáváme muškátový květ. Muškátový oříšek je hořce kořenitý a pálivě ostrý. Hodí se k upravování masa, omáček, zeleniny a bramborových pokrmů. Užívá se také do uzenin, masových pudinků a paštik, vaječných a tvarohových pokrmů, bílých zeleninových polévek, dobře ochucuje nádivky do drůbeže. Posiluje nervy, zlepšuje náladu a navíc působí proti revmatismu a podporuje trávení.

Paprika

- toto koření bylo známo indiánům v Jižní Americe před 4 000 lety. Do Evropy ji dovezli Španělé z jižního Mexika. Na koření se suší a melou pouze zralé červené odrůdy papriky. Vůně papriky je alabá, chuť nasládlá až kořenitě ostrá a palčilá, barva od oranžové po cihlově červenou a rozděluje se na druhy lahůdkové, ušlechtilé sladké, polosladlé, růzové (tj.pálivé) a ostré. Koření se jí především masové, rybí a zeleninové pokrmy, je nezbytná při přípravě guláše a perkeltů. Potřebná je v uzenářství a při výrobě stolní hořčice. Povzbuzuje trávení, podporuje prokrvování a pomáhá při revmatických potížích.

Pepř

- je univerzální koření. Používá se čerstvý celý, sušený celý i mletý, také drcený a tlučený, rovněž konzervovaný. Čerstvě mletý - černý nebo bílý - patří k nejaromatičtějším, zejména do salátů a minutek. Celý pepř se používá do marinád, masových a zeleninových vývarů, masových pečení. Zelený pepř je ideální do omáček k rybám a drůbeži. Platí zásada: bílý pepř dáváme na světlé pokrmy, černý na tmavé. Pepř stimuluje trávení a podporuje krevní oběh.

Šafrán

- nejdražší koření, pocházející původně z Asie. Květ šaránu je fialový, ale samotné koření je oranžově červené. Sušené blizny chutnají lehce po medu a trochu hořce. V kuchyni se užívá šafrán sušený, přednost se dává vláknům před práškem. Pro chuťovou intenzivnost jej užíváme velice úsporně do dušených či vařených rybích pokrmů, polévek, omáček, rizot a sladkých rýžových nákypů, paelly, moučníků a jemného pečiva. Pokrmy barví výrazně do žluta. Používá se v malých dávkách, předávkováním jídlo zhořkne. Šafrán posiluje srdce, pomáhá při kašli a nespavosti, cení se i afrodiziakální účinek.

Vanilka

- popínavá rostlina pocházející z tropických lesů Mexika, Madagaskaru a Réunionu. Vanilka je jedním z nejdražších koření na světovém trhu a nejmladším z tzv. klasických koření, používaných v Evropě. Jako koření se používaj čerstvé tobolky nebo z nich vyškrabaná semena nebo sušené, upravené jako prášek, esence nebo extrakt. Vanilka intenzivně voní a má nasládlou chuť. Její použití je omezeno na sladká jídla - likéry, zmrzliny, krémy a sušenky, kompoty, jogurty, pudinky apod. Často se nahrazuje umělým vanilinem.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

156
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
128
Špekáčky na pivu
Špekáčky na pivu
62
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
60
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem, grilujte nebo jezte pro dobrou věc
Červnové novinky: Vydejte se za vínem, pivem,…
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi nedovolí zveřejnit recept, který se nedá v domácím prostředí zvládnout
Mirka van Gils Slavíková: Cukrářská ctižádost mi…
AHA.cz Velké sousto pro Meghan: Totální selhání Harryho

Velké sousto pro Meghan: Totální selhání Harryho

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které letní novinky sluší velikosti XL a S?

Holky rozdílných postav zkouší v kabinkách: Které letní novinky sluší velikosti XL a S?

Ženy.cz Na pláž i do města: Jediné trendy šaty, které potřebujete nosit během letošního léta

Na pláž i do města: Jediné trendy šaty, které potřebujete nosit během letošního léta

Blesk.cz Výherkyně soutěže Blesku paní Marcela M.: Únik od náročné péče o postiženou holčičku v ateliérech Zlaté labutě!

Výherkyně soutěže Blesku paní Marcela M.: Únik od náročné péče o postiženou holčičku v ateliérech Zlaté labutě!

SportRevue.cz FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

FOTO: 24 fotbalových děv, které jsme mohli vidět v roce 2016 na Euru ve Francii

Maminka.cz Nejkrásnější vánoční RETRO ozdoby: Tyhle skvosty zdobily stromečky za socialismu, máte je doma taky?

Nejkrásnější vánoční RETRO ozdoby: Tyhle skvosty zdobily stromečky za socialismu, máte je doma taky?

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

Balkon jako ve Středozemí! Inspirujte se nápady, jak na to

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Pestrý svět koření
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí