• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Modré potěšení ze sadu

Modré potěšení ze sadu

F.O.O.D.
| 30. 9. 2015
Ingredience
Modré potěšení ze sadu

Švestková sezona pomalu končí, máme tu pro vás ale tip, co s lehce přezrálými švestkami - můžete z nich dělat nejen koláče nebo povidla, ale i džem či klevelu. Schovejte si poslední hřejivé sluneční paprsky do sklenice!

Švestkový džem s máslem

4–5 skleniček - příprava: 40 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 50 ml citronové šťávy
* 10 g citrusového pektinu
* 1 lžíce másla
* 500 g krupicového cukru

Vypeckované ovoce očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce, zalijte citronovou šťávou a za častého míchání vařte asi 20 až 25 minut doměkka (záleží na zralosti ovoce). Lžící sbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Přidejte práškový pektin a máslo. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, pak ihned stáhněte z plotny. Vmíchejte cukr a nechte ho dokonale rozpustit. Džem plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Švestková klevela s vanilkou a kakaem

4–5 skleniček - příprava: 60 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 1 hvězdička badyánu
* 50 ml tuzemáku
* 1 lžíce kvalitního kakaa nebo 2 kostičky 70% čokolády

Omyté ovoce nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. U méně zralých plodů podlijte asi 100 ml vody, u hodně zralých švestek není voda vůbec potřeba. Přidejte semínka i lusk vanilky a badyán. Vařte na mírném plameni doměkka. Asi v polovině varu přidejte cukr a proseté kakao nebo čokoládu. Když jsou švestky rozvařené, stáhněte z plamene a vmíchejte tuzemák. Plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte takto vychladnout.


Pár švestek pro zdraví

Jana Chmelíková, redaktorka F. O. O. D.: Modrofialové plody jsou pokladem i v domácí lékárně.

► Švestky jsou dobré proti bolestem kloubů, na čištění krevního řečiště a při nemocech jater a ledvin.
► Jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají zlepšovat střevní peristaltiku a obecně střeva čistit.
► Skvělé jsou i při redukčních dietách: brání vstřebávání nadbytečného tuku.
► A vhodné jsou i na pleťové masky!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Tortilla s paprikou a pórkem

Tortilla s paprikou a pórkem

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

Poslední sledované recepty

47
Fežoáda
Fežoáda
36
Virgin mojito
Virgin mojito
36
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
33
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
24
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka

Zajímavé články

Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se rozkvetlou sladkou nádherou
Nejkrásnější květinové dorty: Pokochejte se…
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte různé kuchařské fígle? Otestujte se!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani připravíte i ze zbytků!
French toast neboli pavézky: Vznešenou snídani…
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
AHA.cz Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Zklámaní Šípa ze Všechnopárty: Pro potupný neúspěch má ale vysvětlení

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Ženy.cz Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Jak čerpat energii ze cvičení? Vsaďte na to, co vás baví, a nepodceňujte relaxaci

Blesk.cz Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

Když lumpa trápí pumpa: Godla jako lupič pod prášky!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

Horoskop na další týden: Kdo by měl ihned začít šetřit a koho oslepí žárlivost?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Modré potěšení ze sadu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact