Žár pálivých papriček rozehřeje nejen vaši fyzickou kondici, ale bleskurychle zažene i chmury na duši. V šachu udrží i nachlazení a chřipkové viry – čili neexistuje žádný důvod, proč chilli nepustit do zimní kuchyně!
Další ostré recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 1/2013.
Druhů chilli papriček je obrovské množství. Nazývají se také feferonky, sušené a drcené či rozemleté se pak poněkud matoucně označují jako kajenský pepř. Látky v nich obsažené dokážou ničit určité typy bakterií, zejména průjmových, také proto jsou ostré pokrmy oblíbené v tropech.
1. Původce ostrosti
Je jím alkaloid kapsaicin. Nevyprchá ani varem, ani zmrazením, rozpustný je jen v alkoholu a tuku. Po požití je ostrost chilli papričky vnímána receptory tepla v ústech, nikoli chuťovými buňkami. Odborně se ostrost či pálivost měří v takzvaných Scovilleho jednotkách. Běžná sladká paprika je na nule, známý extrakt tabasko má 30 až 50 tisíc jednotek.
2. Zdravé a veselé
Stejně jako běžné zeleninové papriky patří i chilli papričky k rodu Capsicum. Proslul až trojnásobným obsahem vitaminu C vůči citrusům. Je to proto účinná zbraň proti nachlazení. Obzvlášť červeně zabarvené plody pak tělu dodávají také významný antioxidant beta-karoten.
3. Zklidňovadla
Chcete-li v jídle poněkud zmírnit jejich ostrost, ale nikoli pikantní chuť, přidejte k chilli papričkám kokosové mléko, smetanu nebo sýr. Platí také, že čím déle papričky v jídle vaříte, tím víc ostrých látek se uvolňuje. Pokud chcete jen dodat nádech pikantnosti, vložte do pokrmu papričku celou a po uvaření ji vyjměte.
4. První pomoc
Při práci s chilli papričkami použijte tenké plastové rukavice, zvlášť při odstraňování semínek a membrán, ty jsou nejpálivější. Pokud pracujete holýma rukama, nikdy si pak nesahejte na citlivá místa, například do očí či na ústa. Voda po požití moc nepomůže, zkuste raději mléčné nápoje, kousek chleba nebo pivo.
5. Pikantní zásoby
Zatímco čerstvé chilli papričky vydrží jen omezenou dobu, je řada způsobů uchování – nejběžnější je usušení, například navázáním nebo navlečením na provázek, který pak zavěste na vzdušné, suché místo. Po usušení uchovejte papričky ve vzduchotěsné nádobě. Usušené (pozor, pálí trochu víc než čerstvé!) pak můžete například podrtit a promíchat s hrubou solí, získáte vynikající kořenicí přípravek třeba na steaky.
Foto: Wolfgang Schardt, Profimedia.cz a Shutterstock.com
Produkce: Stefanie Nickel
Food styling: Anne-Katrin Weber
Dekor styling: Maria Grossmann