• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Zimní recepty z chalupy

Zimní recepty z chalupy

F.O.O.D.
| 8. 1. 2016
Gourmet
Zimní recepty z chalupy

Potřebujete-li dodat svému tělu teplo a energii, není nic lepšího než si uvařit něco dobrého. Vyzkoušejte naše tipy na jednoduché recepty plné zimních surovin, které vás zahřejí na těle i na duši!

Bramborový krém s pórkem

4 porce - příprava: 45 minut

* 3 velké brambory
* 2 pórky
* 3 řapíky celeru
* 2 lžíce másla
* 2 snítky tymiánu
* 1 bobkový list
* 800 ml kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* 2–3 lžíce mascarpone
* petrželový olej
* řeřicha či jiné pikantní klíčky k podávání

Zeleninu očistěte a nakrájejte. Na másle zpěňte pórek a řapíkatý celer. Přidejte brambory, tymián, bobkový list a zalijte vývarem. Vařte 15 a 20 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Osolte, opepřete a vmíchejte mascarpone. Zahřívejte, dokud se mascarpone nerozpustí. Podávejte ozdobenou petrželovým olejem (olivový olej rozmixujte do pěny s petrželí a stroužkem česneku) a řeřichou.


Alsaské ragú z vepřových líček

4 porce - příprava: 2,5 hodiny

* 100 g anglické slaniny
* 2 cibule
* 2 velké mrkve
* 2 pastináky (nebo petržele)
* 800 g vepřových líček
* 2 lžíce hladké mouky
* olivový olej
* 200 ml suchého bílého vína
* 4 bobkové listy
* petrželka k podávání

Slaninu nakrájejte na kostičky a v hrnci ji opékejte, dokud nezačne pouštět tuk. Zpěňte nakrájenou cibuli (podle potřeby přidejte trošku oleje) a opečte ji dozlatova. Zlehka orestujte i na nudličky nakrájenou mrkev a pastinák. Líčka odblaňte a nakrájejte na kousky. Ty osolte, opepřete a obalte v troše hladké mouky. Vložte do jiného hrnce a na oleji nechte ze všech stran zprudka zatáhnout.

Přendejte k cibuli, podlijte vínem, přidejte bobkové listy (případně i pár kuliček jalovce). Podle potřeby dolijte trochou vody, aby líčka byla zcela ponořená. Za občasného promíchání duste pod poklicí 1,5 až 2 hodiny doměkka. Pokud chcete mít mrkev a pastinák spíše křupavé, připravte si jich dvojnásobné množství a asi 20 minut před koncem dušení zeleninu vyměňte. Ragú podávejte s bramborovou kaší, posypané petrželkou.


Treska s bramborovým salátem

4 porce - příprava: 45 minut

* 800 g brambor uvařených ve slupce
* 1 červená cibule
* 300 g světlých listů kapusty
* 150 g brokolice romanesco
* 3 lžíce majonézy
* 100 g jogurtu
* sůl a pepř
* 1 biocitron
* 4 filety z tresky
* 75 g rozpuštěného másla
* řeřicha a čerstvý kopr k podávání

Troubu zapněte na 210 °C. Den předem uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky. Z listů kapusty vyřízněte tuhé řapíky a nakrájejte na nudličky. Brokolici romanesco (její speciální druh má růžičky ve tvaru malých jehlanů) rozeberte na malé růžičky a pokrájejte. Majonézu promíchejte s jogurtem, solí, pepřem a podle chuti přidejte citronovou šťávu. Promíchejte s bramborami.

Citron omyjte a nakrájejte na osminky. Filety z tresky v pekáči zakápněte trochou rozpuštěného másla, osolte, opepřete a obložte kousky citronu. Pečte asi 15 minut. Bramborový salát nandejte na talíř, posypte trochou cibule, kapustou, brokolicí, řeřichou a koprem. Podávejte s pečenou treskou.


Pomerančový koláč

forma o Ø 23 cm - příprava: 60 minut

* 110 g plnotučného tvarohu
* 100 g másla
* 1 žloutek
* 250 g hladké mouky
* 3 lžíce krupicového cukru
* špetka soli
* tuk a mouka na formu

NÁPLŇ:
* 200 g měkkého másla
* 150 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 100 g bílého jogurtu
* 200 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 2 chemicky neošetřené pomeranče
* 5 lžic pomerančové marmelády
* moučkový cukr na posypání

Troubu zapněte na 160 °C a pusťte se do těsta. Tvaroh utřete s měkkým máslem a postupně zapracujte všechny ostatní suroviny. Připravte si formu. Máslo s cukrem na náplň vyšlehejte do pěny.

Postupně zašlehejte jeden po druhém vaječné žloutky (musejí mít pokojovou teplotu, jinak se máslo srazí), pak přidejte jogurt. Vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, jemně nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.

Tvarohové těsto rozválejte na dno koláčové formy a vytvořte z něj i boky. Potřete pomerančovou marmeládou a navrch nalijte náplň. Pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a zbytkem pomerančové kůry.


Plněná máslová dýně

4 porce - příprava: 75 minut

* 2 máslové dýně (každá asi 600 g)
* řepkový olej
* sůl a pepř
* čerstvý tymián
* 200 g jáhel
* 3 hrsti kadeřávku
* 150 g cherry rajčátek
* 2 lžíce olivového oleje
* dýňová semínka
* 4 lžíce strouhaného parmazánu

Troubu zapněte na 180 °C. Dýně omyjte, osušte a podélně rozpulte. Vyjměte semínka a měkkou tkáň kolem nich. Řeznou stranou nahoru položte dýně na plech vyložený pečicím papírem. Řezné plochy potřete řepkovým olejem, osolte, opepřete a posypte lžící jemně nasekaného tymiánu. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut doměkka.

Mezitím uvařte jáhly podle návodu na obale a sceďte. Kadeřávek nakrájejte na proužky. Pak jej vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Potom jej přendejte do ledové vody, aby se prudce ochladil. Rajčátka podle velikosti nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.

V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a vložte předvařený kadeřávek. Asi 5 minut poduste, pak vmíchejte uvařené jáhly, rajčátka a osolte a opepřete. Duste dalších 5 minut. Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Upečenou dýni naplňte směsí a posypte semínky a parmazánem.


Ořechové brownies

forma o rozměrech 25×25 cm - příprava: 50 minut

* 160 g mléčné čokolády
* 160 g hořké čokolády
* 100 g másla
* 1 lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany 40%
* 3 vejce
* 200 g hnědého cukru
* špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 80 g mletých mandlí
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 60 g vlašských ořechů
* 1/2 manga
* hrst sušených kokosových chipsů

Obě čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a nakonec i crème fraîche. Troubu zapněte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a trochou soli do pěny. Mouku smíchejte s mandlemi, kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehaných vajec, pak opatrně přidejte i vlažnou čokoládovou směs a nasekané vlašské ořechy.

Formu vyložte pečicím papírem (lépe to půjde, když jej nejdřív zmačkáte do koule) a nalijte do ní těsto. Pečte 30 až 35 minut. Nechte vychladnout. Mango škrabkou na brambory nakrájejte na tenké plátky. Nakrájené brownies podávejte ozdobené kousky manga a posypané kokosovými chipsy.

NÁŠ TIP: Ořechy před vmícháním do těsta nasucho opražte na pánvi. Krásně se rozvoní a koláč bude o to lepší!

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Koláč se sardnikami a čekankou

Koláč se sardnikami a čekankou

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

43
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda
40
Lehký levandulový sirup
Lehký levandulový sirup
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
25
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový nebo levandulový
Letní domácí sirupy: Vyrobte si mátový, lipový…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Ženy přiznaly: Vyzkoušely jsme švédskou trojku a zde jsou naše poznatky

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. aneb 23 nejbáječnějších tlusťochů ve fotbalové historii

Maminka.cz Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Jitka Boho čeká miminko: Podívejte se na exkluzivní fotky, na kterých sladké tajemství ještě ukrývala

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Zimní recepty z chalupy
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí