Potřebujete-li dodat svému tělu teplo a energii, není nic lepšího než si uvařit něco dobrého. Vyzkoušejte naše tipy na jednoduché recepty plné zimních surovin, které vás zahřejí na těle i na duši!
Bramborový krém s pórkem
4 porce - příprava: 45 minut
* 3 velké brambory
* 2 pórky
* 3 řapíky celeru
* 2 lžíce másla
* 2 snítky tymiánu
* 1 bobkový list
* 800 ml kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* 2–3 lžíce mascarpone
* petrželový olej
* řeřicha či jiné pikantní klíčky k podávání
Zeleninu očistěte a nakrájejte. Na másle zpěňte pórek a řapíkatý celer. Přidejte brambory, tymián, bobkový list a zalijte vývarem. Vařte 15 a 20 minut. Vyjměte bobkový list a rozmixujte. Osolte, opepřete a vmíchejte mascarpone. Zahřívejte, dokud se mascarpone nerozpustí. Podávejte ozdobenou petrželovým olejem (olivový olej rozmixujte do pěny s petrželí a stroužkem česneku) a řeřichou.
Alsaské ragú z vepřových líček
4 porce - příprava: 2,5 hodiny
* 100 g anglické slaniny
* 2 cibule
* 2 velké mrkve
* 2 pastináky (nebo petržele)
* 800 g vepřových líček
* 2 lžíce hladké mouky
* olivový olej
* 200 ml suchého bílého vína
* 4 bobkové listy
* petrželka k podávání
Slaninu nakrájejte na kostičky a v hrnci ji opékejte, dokud nezačne pouštět tuk. Zpěňte nakrájenou cibuli (podle potřeby přidejte trošku oleje) a opečte ji dozlatova. Zlehka orestujte i na nudličky nakrájenou mrkev a pastinák. Líčka odblaňte a nakrájejte na kousky. Ty osolte, opepřete a obalte v troše hladké mouky. Vložte do jiného hrnce a na oleji nechte ze všech stran zprudka zatáhnout.
Přendejte k cibuli, podlijte vínem, přidejte bobkové listy (případně i pár kuliček jalovce). Podle potřeby dolijte trochou vody, aby líčka byla zcela ponořená. Za občasného promíchání duste pod poklicí 1,5 až 2 hodiny doměkka. Pokud chcete mít mrkev a pastinák spíše křupavé, připravte si jich dvojnásobné množství a asi 20 minut před koncem dušení zeleninu vyměňte. Ragú podávejte s bramborovou kaší, posypané petrželkou.
Treska s bramborovým salátem
4 porce - příprava: 45 minut
* 800 g brambor uvařených ve slupce
* 1 červená cibule
* 300 g světlých listů kapusty
* 150 g brokolice romanesco
* 3 lžíce majonézy
* 100 g jogurtu
* sůl a pepř
* 1 biocitron
* 4 filety z tresky
* 75 g rozpuštěného másla
* řeřicha a čerstvý kopr k podávání
Troubu zapněte na 210 °C. Den předem uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na kostičky. Z listů kapusty vyřízněte tuhé řapíky a nakrájejte na nudličky. Brokolici romanesco (její speciální druh má růžičky ve tvaru malých jehlanů) rozeberte na malé růžičky a pokrájejte. Majonézu promíchejte s jogurtem, solí, pepřem a podle chuti přidejte citronovou šťávu. Promíchejte s bramborami.
Citron omyjte a nakrájejte na osminky. Filety z tresky v pekáči zakápněte trochou rozpuštěného másla, osolte, opepřete a obložte kousky citronu. Pečte asi 15 minut. Bramborový salát nandejte na talíř, posypte trochou cibule, kapustou, brokolicí, řeřichou a koprem. Podávejte s pečenou treskou.
Pomerančový koláč
forma o Ø 23 cm - příprava: 60 minut
* 110 g plnotučného tvarohu
* 100 g másla
* 1 žloutek
* 250 g hladké mouky
* 3 lžíce krupicového cukru
* špetka soli
* tuk a mouka na formu
NÁPLŇ:
* 200 g měkkého másla
* 150 g krupicového cukru
* 4 vejce
* 100 g bílého jogurtu
* 200 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 2 chemicky neošetřené pomeranče
* 5 lžic pomerančové marmelády
* moučkový cukr na posypání
Troubu zapněte na 160 °C a pusťte se do těsta. Tvaroh utřete s měkkým máslem a postupně zapracujte všechny ostatní suroviny. Připravte si formu. Máslo s cukrem na náplň vyšlehejte do pěny.
Postupně zašlehejte jeden po druhém vaječné žloutky (musejí mít pokojovou teplotu, jinak se máslo srazí), pak přidejte jogurt. Vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva, jemně nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
Tvarohové těsto rozválejte na dno koláčové formy a vytvořte z něj i boky. Potřete pomerančovou marmeládou a navrch nalijte náplň. Pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Koláč podávejte posypaný moučkovým cukrem a zbytkem pomerančové kůry.
Troubu zapněte na 180 °C. Dýně omyjte, osušte a podélně rozpulte. Vyjměte semínka a měkkou tkáň kolem nich. Řeznou stranou nahoru položte dýně na plech vyložený pečicím papírem. Řezné plochy potřete řepkovým olejem,
osolte, opepřete a posypte lžící jemně nasekaného tymiánu. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut doměkka.
Mezitím uvařte jáhly podle návodu na obale a sceďte. Kadeřávek nakrájejte na proužky. Pak jej vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 10 minut. Potom jej přendejte do ledové vody, aby se prudce ochladil. Rajčátka podle velikosti nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny.
V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a vložte předvařený kadeřávek. Asi 5 minut poduste, pak vmíchejte uvařené jáhly, rajčátka a osolte a opepřete. Duste dalších 5 minut. Dýňová semínka nasucho opražte na pánvi. Upečenou dýni naplňte směsí a posypte semínky a parmazánem.
Ořechové brownies
forma o rozměrech 25×25 cm - příprava: 50 minut
* 160 g mléčné čokolády
* 160 g hořké čokolády
* 100 g másla
* 1 lžíce crème fraîche nebo zakysané smetany 40%
* 3 vejce
* 200 g hnědého cukru
* špetka soli
* 160 g hladké mouky
* 80 g mletých mandlí
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 60 g vlašských ořechů
* 1/2 manga
* hrst sušených kokosových chipsů
Obě čokolády rozpusťte ve vodní lázni. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a nakonec i crème fraîche. Troubu zapněte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a trochou soli do pěny. Mouku smíchejte s mandlemi, kakaem a práškem do pečiva. Vmíchejte do vyšlehaných vajec, pak opatrně přidejte i vlažnou čokoládovou směs a nasekané vlašské ořechy.
Formu vyložte pečicím papírem (lépe to půjde, když jej nejdřív zmačkáte do koule) a nalijte do ní těsto. Pečte 30 až 35 minut. Nechte vychladnout. Mango škrabkou na brambory nakrájejte na tenké plátky. Nakrájené brownies podávejte ozdobené kousky manga a posypané kokosovými chipsy.
NÁŠ TIP: Ořechy před vmícháním do těsta nasucho opražte na pánvi. Krásně se rozvoní a koláč bude o to lepší!