• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Spižírna z přírody - část I.

Spižírna z přírody - část I.

Jitka Rákosníková
| 14. 9. 2012
Gourmet
Spižírna z přírody - část I.

Příroda nabízí v raném podzimu opravdu pohádkové dary. Pečení holubi nám sice do úst nelítají, ale stačí se trochu porozhlédnout na mýtinách a u cest po drobném ovoci, z něhož navíc vzniknou vitaminové bomby a spousta zajímavých dobrot.

Po zeleném jaru a zlatohnědém létu přichází do našich zeměpisných šířek asi nejpestrobarevnější období. Nejen listy, ale i plody různých stromů a keřů září odstíny, za které by se nemusela stydět ani tropická vegetace. A přidaný bonus je také nepřehlédnutelný, vždyť spousta těch krásných bobulí a kuliček je nejen jedlých, ale i výtečných a také zdraví prospěšných.

Dnes jsme si pravda zvykli ve věci vitaminů spoléhat spíš na kupované ovoce a zeleninu, případně na barevné tobolky z lékárny, ale je to velká škoda. Podzimní plody totiž nabízejí bezpočet možností, jak naplnit organismus cennými látkami a spíž báječnými zavařeninami a chuťovkami. Sbírané plody musíte samozřejmě dobře znát, mezi bobulemi mohou být a jsou i nejedlé, nebo dokonce jedovaté.

Vybrané plody vám ale zajistí jak zábavu při přípravě zajímavých chuťovek (škála je opravdu dost široká), tak spoustu skvělých, nevšedních chutí – a také slušnou dávku cenných látek.


RAKYTNÍK

Do střední a severní Evropy se prý tenhle „citron severu“ rozšířil před 17 000 lety z Číny. Jeho plody jsou takřka přírodním multivitaminem, jehož tobolky vyrůstají přímo z větviček. Keřík si ale svůj poklad brání spoustou trnů, tak buďte při sběru opatrní.

Tvaroh s rakytníkovým pyré

Know-how: Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je 3 až 6 m vysoký trnitý keř s lístky připomínajícími vrbu. Daří se mu na suchých, písčitých půdách na plném slunci. Ve volné přírodě ho najdeme místně v Německu a v Alpách, častější je pěstovaný v zahradách (potřebujete samčí a samičí keř). Oválné červenooranžové plody dozrávají od srpna do října a obsahují například vitaminy B, C, E a K.


BEZINKY

Už starověký lékař Hippokrates ctil léčivé vlastnosti bezu černého, které mají jak květy, tak listy a plody. Z květů se připravuje vonný sirup, z plodů šťávy a zavařeniny používané i jako podpůrný prostředek při horečkách.

Pikantní omáčka z bezinek

Know-how: Bez černý (Sambucus nigra) je 3–7 m vysoký keř, u letitých exemplářů až strom. Je nedílnou součástí naší krajiny. Plody jsou bohaté například na vitamin A.


ŠÍPKY

Baculaté, oblé, červenooranžové plody planých růží uvidíte svítit na loukách a mezích. Jsou plné ochmýřených semínek, která všude pěkně svědí – ta je potřeba při zavařování odstranit. Ale silná slupka je plná vitaminů, zvlášť „Cé“, a zavařenina tím sladší, čím později šípky nasbíráte.

Šípková zavařenina

Know-how: Šípková růže (Rosa canina) roste volně na loukách, u okrajů cest a polí. Vytváří 1–3 m vysoké keře typického, vzhůru se rozšiřujícího tvaru. Má půvabné, jednoduché, světle růžové květy a spousty trnů. Dužnina a zejména slupka obsahuje velmi mnoho vitaminu C./


BRUSINKY

Za své jméno vděčí Cranberries prvním evropským osadníkům, které naučili až zde zářivě červené bobulky využívat Indiáni. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába (crane), dostaly americké brusinky jméno Crane berry (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry.

Pikantní omáčka z brusinek

Tip: Brusinková omáčka naprosto skvěle ladí s vyzrálými a kozími sýry. Můžete ji podávat také s pečeným či grilovaným masem.


Další skvělé recepty najdete v aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. 9/2012.
A už příště se můžete těšit na vynikající recepty z trnek, jeřabin a ostružin!


FOTO: Robin Kranz
PRODUKCE: Volker Höbl
TEXT: Dagmar Steffen a Jitka Rákosníková

Diskuze ke článku

  • IvetaPt | 17. 9. 2012 19:15

    ano rakytník je velmi dobrá rostlinka, dodává také energii a lepší pocit. Já jej kupuji v jedné prodejně, jako sirup a opravdu se cítm dobře. Mohu jen doporučit ;-)

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Halloumi z grilu na salátu

Halloumi z grilu na salátu

20 minut
Těstoviny s rajčaty a vodkou

Těstoviny s rajčaty a vodkou

70 minut
Kuřecí paličky BBQ

Kuřecí paličky BBQ

Poslední sledované recepty

330
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
119
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
44
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Jednoduchý jahodový koláč s drobenkou
Jednoduchý jahodový…
35
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie

Zajímavé články

Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho zajistí
Chcete krásné opálení? Tyto potraviny vám ho…
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé vaření plné chutí
Vojtěška: Zapomenutá fialová kráska pro zdravé…
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso křehké a šťavnaté: S medem, jogurtem nebo citrusy
Marinády na kuřecí křídla, díky kterým bude maso…
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo osúchy a z čeho se dělá luhačovický špaček?
Dobroty z Valašska: Víte, co jsou škračky nebo…
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční cenu, než koupíte v obchodě
Samosběr jahod: Kde nasbírat jahody za poloviční…
AHA.cz Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Dominika Gottová: Žebrala jídlo, teď je milionářka

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Nadčasové boty podle Evy Pavlové: Které sluší všem bez ohledu na věk?

Ženy.cz Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Mořský mermaidcore: Jak vypadá největší beauty trend roku a proč si ho zamilovat?

Blesk.cz Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

Hackeři napadli Rock for People: Podivný symbol na pódiu!

SportRevue.cz FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

FOTO: Kočky k pohledání. 40 (ex)sportovkyň, které stoprocentně splňují ideál ženské krásy

Maminka.cz RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka

RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka

Blesk Horoskopy Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Šéfové ve vztahu. Kdo ze zvěrokruhu je dominantní partner a chce o všem rozhodovat?

Abecedazahrady Mavuň, rostlina do sucha a horka jako dělaná: Jak ji pěstovat

Mavuň, rostlina do sucha a horka jako dělaná: Jak ji pěstovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Spižírna z přírody - část I.
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí