• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Šípkový Sven

Šípkový Sven

F.O.O.D.
| 5. 10. 2012
Gourmet
Šípkový Sven

Na farmě u města Husum pěstuje Sven Jacobsen růže. Ale to mu nestačí – z jejich okvětních lístků připravuje ty nejúžasnější zavařeniny a želé. Pro toho, kdo se stejně jako on nebojí trní, prozradil spoustu triků a také recepty.

Když farmář Sven před lety zjistil, jak návštěvníkům chutná zavařenina z růží od jeho tchyně, změnil svůj podnikatelský záměr a specializoval se jen na jahody a růže. Dnes na nich má, s nadsázkou řečeno, prakticky ustláno. Domácí růžovou zavařeninu si ovšem podle jeho návodu můžete připravit i sami.

Člověku je to až skoro líto, když Svena Jacobsena sleduje při práci. Cvak, a další nádherný květ padá do košíku. „Růže chutnají nejlíp, když také nejlíp vypadají – bohužel,“ vysvětluje pěstitel a pečlivě si prohlíží keřík odrůdy Wenlock, nádherně svěží a s plně rozvitými květy. Cvak. „Hodně lidí používá na zavařeninu už odkvétající růže, protože je jim líto zničit tak krásný květ,“ říká Sven. „Ale člověk se musí rozhodnout mezi kulinárním užitkem a optickým dojmem.“ Cvak.


Cedník potřebuje Sven Jacobsen k odlití růžové vody, z níž připravuje jemné želé. Tyčový mixér rozmělní růžové lístky ve vodě. Vznikne z nich pak zavařenina se silnější chutí, než má želé.
Vaří se stejně jako každá jiná zavařenina, také se želírovacím cukrem.


Jeho růžovou zahradou na poloostrově Nordstrand u Husumu se prohání svěží vánek. „Mořský vzduch udržuje škůdce v uctivé vzdálenosti,“ vysvětluje farmář. Na jeho pozemku obklopeném loukami a hájky roste 500 růžových keřů a 170 druhů růží. Sedm z nich si po mnoha zkouškách vybral Jacobsen na zavařeniny. Ale jak se stalo, že farmář přesedlal z pole a stájí ke sporáku? „Recept na jahodovou zavařeninu s růžemi jsme dostali od tchyně, a tím to všechno začalo,“ vysvětluje Sven.

To bylo před devíti lety. Výroba však byla příliš malá na to, aby se spolu s chovem vepřů a pěstováním řepky Jacobsenovým vyplatila, a tak nakonec přesedlali jenom na jahody a růže. Obojí bylo mezi návštěvníky poloostrova hodně populární, ale růžová zavařenina se stala okamžitým hitem. Sven tak začal experimentovat s různými druhy a recepty – a následoval přitom především svůj čich. „Jak růže voní, tak bude i chutnat.“


Po rozlití do skleniček je ještě zahorka zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru, aby se víčko dobře přichytilo. Jemné aroma růží vynikne nejen třeba na loupáku s máslem, ale také k pikantním sýrům.


Dnes mají růže na stole u Jacobsenů pevné místo. Nejen jako pomazánka na chléb, ale Sven z nich připravuje i likér pro výtečnou bowli, lžičku zavařeniny přidává k jemným sýrům, aby odpíchl jejich aroma, zjemňuje jí omáčky, a dokonce i hořčici. A nakonec Svenův tajný tip na růžový dortík: „Základ z upečeného křehkého těsta potřete růžovou zavařeninou a poklaďte jahodami. Ráj na zemi.“


ZÁKLADNÍ RECEPTY

Jaké květy chutnají nejlíp? Čím silněji růže voní, tím intenzivnější bude i aroma zavařeniny. Přesto by ale neměla být vůně příliš pronikavá, zavařenina pak připomíná voňavku. Své favority nám Sven Jacobsen už představil. Ale zároveň je velká zábava zkoušet další, vlastní druhy a zjišťovat, co právě nám chutná nejlépe.

Želé z růží

Zavařenina z růží


Svenovy tipy

• LADY LIKE - Pilně kvetoucí, keříčkovitá. Zavařeninám a želé dodává jen jemnou růžovou vůni. (Dávkování: 10 květů/1 l vody.)

• AUGUSTA LUISE - Pilně kvetoucí hybrid čajovky. Její ovocitá vůně má jemný, nepříliš pronikavý růžový podtón. (Dávkování: 15 květů/1 l vody.)

• CHARLES AUSTIN - Hojně kvetoucí keříčková růže s hustým vzrůstem. Svěží vůně růží se v ní spojuje s jablečnou. (Dávkování: 15 květů/1 l vody.)

• OLD PORT - Keříčková, vydatně kvetoucí. Kerstin Jacobsenové chutná zavařenina z ní nejvíc, kvůli svěží příchuti bobulového ovoce. (Dávkování: 25 květů/1 l vody.)

• MME ISAAC PEREIRE - Drobná pnoucí, pilně kvetoucí růže dorůstá až 3 metrů. Sven si zavařeninu z ní zvlášť oblíbil pro její orientálně ovocitou vůni, v níž je i nádech citronu. (Dávkování: 15 květů /1 l vody.)

• WENLOCK - Keříčková růže boduje pro svou intenzivní orientální vůni připomínající parfém. (Dávkování: 20 květů/1 l vody.)


Text: Oliver von Hofe a Jitka Rákosníková
Foto: Wolfgang Schardt

Diskuze ke článku

  • Lívia Chmelařovát | 4. 10. 2016 13:52

    krása,Udělám příští rok

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

86
Dýňová tortila
Dýňová tortila
40
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
35
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
32
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…
28
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Herec Václav Svoboda z Ulice: KRACH PLÁNŮ S POSTAVOU NYKLA

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

Manželka Limberského Lenka: Odhalila klín!

SportRevue.cz FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

FOTO: 41 žen známých (ex)tenistů. Kdo má (nebo měl) doma největší kočku?

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, Kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Šípkový Sven
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact