• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Piknik
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Proč jíst zvěřinu?

Proč jíst zvěřinu?

F.O.O.D.
| 9. 12. 2014
Gourmet
Proč jíst zvěřinu?

Zejména na podzim narazíte i v běžných řeznictvích na maso z divočiny. Pokud se bojíte ho připravovat, je načase se strachu zbavit. Několik důvodů pro konzumaci lesní zvěře pro vás má i šéfkuchař Pavel Veltruský.

U mnoha jídel lze zvolit hovězí i zvěřinovou variantu. Proč bych měla preferovat zvěřinu?

V dnešní době nemusíme jíst jen proto, abychom přežili, ale máme možnost jíst i proto, abychom si pochutnali. V první řadě je to o rozmanitosti jídelníčku, který má být pestrý a zajímavý. Teď je sezona zvěřiny, tak proč si na ní nepochutnat?

Jsou v kvalitě zvěřinového masa velké rozdíly?

Já osobně určitě preferuji maso od myslivce, který srnku zastřelí v lese. Taková srna se krmí travinami a bylinkami. Zvěřina z farmy je často dokrmovaná granulemi.

Zvěřina se dělí na vysokou, pernatou… Je třeba jelení maso zdravější než kančí?

Plno nemocí vzniká ze stresu, kterého je lesní zvěř víceméně uchráněna. Já preferuji zdravý selský rozum, což v tomto případě znamená střídmost. Pokud budete každý den jíst kančí guláš, vhodné to nebude. To ale nebude nic, co byste si dávali denně.

Existuje obecné pravidlo pro zpracování?

Snad jen to, že „čím starší, tím lepší“. Zvěřina potřebuje odležet ve visu, aby vyzrála. Takovou už byste ji měli koupit.

Je třeba maso nakládat?

Je to jako se vším, s čím si dáte práci. Nutné to není, ale naložení nemůže uškodit. Jen pozor na vysušení, zvěřina je minimálně tučná, takže je dobré ji často přelévat. Ze stejného důvodu v mnoha receptech na zvěřinu najdete také slaninu, ať už na prošpikování, nebo přímo na obalení.

Na co si dát při nákupu pozor?

Jestliže budete maso kupovat v obchodním řetězci nebo řeznictví, musí být na etiketě šarže a původ jako u každého masa. Pokud budete maso kupovat přímo od myslivce, ten také musí mít osvědčení, aby vám jej mohl prodat. V případě, že porazíte srnu autem, nemůžete ji naložit a odvézt; kdyby vás chytili, může to být bráno jako pytláctví. A stejně – chtěli byste ji kuchat, nechávat odležet a pak stahovat? Maso od pytláků bych rovněž nebral, minimálně z etických důvodů.

Jaký je rozdíl v chuti mezi domácí a divokou kachnou?

Do chuti masa se vždy promítá životní styl. Když se zvíře tlačí ve stovkách na farmě anebo když někde spokojeně poletuje a zobne si, když má chuť, tak to poznáte. A na to nemusíte být velký odborník.

Často se prý v mase najdou broky. Je to pravda?

Když je zvíře z odstřelu, pak v něm broky být musí. Při zpracování je pak důležité dát si tu práci a ty, které v mase nedopatřením zůstaly po prvotním zpracování, vyndat. Přehlédnout ho ale můžete vždycky.


Pavel Veltruský šéfkuchař

Narodil se roku 1975 v Ústí nad Labem. V současnosti působí jako šéfkuchař restaurace Salabka v pražské Troji, kde nabízí vlastní podobu francouzské „Cuisine du Soleil“. Zkušenosti sbíral v českých i zahraničních kuchyních. V minulosti působil například v pražském Alcronu, v restauracích pražského a berlínského hotelu Marriott nebo v britském Waterside Inn.

V Maroku vařil také v luxusním hotelu Mirage, kde si vyzkoušel i roli privátního kuchaře pro Julii Roberts a Jakea Gyllenhaala. V minulosti jste jeho jídlo mohli ochutnat také v restauracích La Gare či Les Moules. V návaznosti na tuto práci byl i soukromým kuchařem belgické ambasády v Praze. www.salabka.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Steakový salát à la Caesar

Steakový salát à la Caesar

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Marinovaná pikantní žebra

Marinovaná pikantní žebra

Poslední sledované recepty

37
Jidáše
Jidáše
29
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
17
Ovocné želé s mascarpone
Ovocné želé s mascarpone
13
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
11
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku

Zajímavé články

Letní prázdniny jsou za dveřmi: Co zabalit s sebou do auta, když nechcete jen řízek v chlebu
Letní prázdniny jsou za dveřmi: Co zabalit s…
Výborný bezový sirup podle Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná
Výborný bezový sirup podle Ivy Hüttnerové alias…
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané dobroty, se kterými u dětí uspějete
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané…
Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi! Inspiraci najdete v galerii
Den dětí: Potěšte drobotinu drobnými sladkostmi!…
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z brambor, které neodoláte
Víte, co je to „kucmoch“? Staročeská pochoutka z…
AHA.cz Historie se opakuje: Nesvačilová randí se zadaným kolegou?

Historie se opakuje: Nesvačilová randí se zadaným kolegou?

Mimibazar Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Síla komunikace: Efektivní tipy pro zlepšení mezilidských vztahů

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Heidi Klum slaví půlstoletí! Tohle je 5 důvodů, proč není 17letý věkový rozdíl proti manželovi vůbec znát

Heidi Klum slaví půlstoletí! Tohle je 5 důvodů, proč není 17letý věkový rozdíl proti manželovi vůbec znát

Ženy.cz Léto se blíží. Jak se na něj připravit, aby nohy netrpěly?

Léto se blíží. Jak se na něj připravit, aby nohy netrpěly?

Blesk.cz Rána pro Marcela Nemce: Rakovina znovu udeřila! Čeká ho další operace

Rána pro Marcela Nemce: Rakovina znovu udeřila! Čeká ho další operace

SportRevue.cz FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

FOTO: Silikonová prsa, plavky a vyrýsované svaly – to je Bikini Olympia

Maminka.cz VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky

VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky

Blesk Horoskopy Komu nikdy nevidíte do hlavy? Tahle čtyři znamení jen těžko přečtete

Komu nikdy nevidíte do hlavy? Tahle čtyři znamení jen těžko přečtete

Abecedazahrady Suchý potok vnese do zahrady iluzi proudící vody: Galerie nápadů, jak ho zbudovat

Suchý potok vnese do zahrady iluzi proudící vody: Galerie nápadů, jak ho zbudovat

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Proč jíst zvěřinu?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí