• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Proč jíst zvěřinu?

Proč jíst zvěřinu?

F.O.O.D.
| 9. 12. 2014
Gourmet
Proč jíst zvěřinu?

Zejména na podzim narazíte i v běžných řeznictvích na maso z divočiny. Pokud se bojíte ho připravovat, je načase se strachu zbavit. Několik důvodů pro konzumaci lesní zvěře pro vás má i šéfkuchař Pavel Veltruský.

U mnoha jídel lze zvolit hovězí i zvěřinovou variantu. Proč bych měla preferovat zvěřinu?

V dnešní době nemusíme jíst jen proto, abychom přežili, ale máme možnost jíst i proto, abychom si pochutnali. V první řadě je to o rozmanitosti jídelníčku, který má být pestrý a zajímavý. Teď je sezona zvěřiny, tak proč si na ní nepochutnat?

Jsou v kvalitě zvěřinového masa velké rozdíly?

Já osobně určitě preferuji maso od myslivce, který srnku zastřelí v lese. Taková srna se krmí travinami a bylinkami. Zvěřina z farmy je často dokrmovaná granulemi.

Zvěřina se dělí na vysokou, pernatou… Je třeba jelení maso zdravější než kančí?

Plno nemocí vzniká ze stresu, kterého je lesní zvěř víceméně uchráněna. Já preferuji zdravý selský rozum, což v tomto případě znamená střídmost. Pokud budete každý den jíst kančí guláš, vhodné to nebude. To ale nebude nic, co byste si dávali denně.

Existuje obecné pravidlo pro zpracování?

Snad jen to, že „čím starší, tím lepší“. Zvěřina potřebuje odležet ve visu, aby vyzrála. Takovou už byste ji měli koupit.

Je třeba maso nakládat?

Je to jako se vším, s čím si dáte práci. Nutné to není, ale naložení nemůže uškodit. Jen pozor na vysušení, zvěřina je minimálně tučná, takže je dobré ji často přelévat. Ze stejného důvodu v mnoha receptech na zvěřinu najdete také slaninu, ať už na prošpikování, nebo přímo na obalení.

Na co si dát při nákupu pozor?

Jestliže budete maso kupovat v obchodním řetězci nebo řeznictví, musí být na etiketě šarže a původ jako u každého masa. Pokud budete maso kupovat přímo od myslivce, ten také musí mít osvědčení, aby vám jej mohl prodat. V případě, že porazíte srnu autem, nemůžete ji naložit a odvézt; kdyby vás chytili, může to být bráno jako pytláctví. A stejně – chtěli byste ji kuchat, nechávat odležet a pak stahovat? Maso od pytláků bych rovněž nebral, minimálně z etických důvodů.

Jaký je rozdíl v chuti mezi domácí a divokou kachnou?

Do chuti masa se vždy promítá životní styl. Když se zvíře tlačí ve stovkách na farmě anebo když někde spokojeně poletuje a zobne si, když má chuť, tak to poznáte. A na to nemusíte být velký odborník.

Často se prý v mase najdou broky. Je to pravda?

Když je zvíře z odstřelu, pak v něm broky být musí. Při zpracování je pak důležité dát si tu práci a ty, které v mase nedopatřením zůstaly po prvotním zpracování, vyndat. Přehlédnout ho ale můžete vždycky.


Pavel Veltruský šéfkuchař

Narodil se roku 1975 v Ústí nad Labem. V současnosti působí jako šéfkuchař restaurace Salabka v pražské Troji, kde nabízí vlastní podobu francouzské „Cuisine du Soleil“. Zkušenosti sbíral v českých i zahraničních kuchyních. V minulosti působil například v pražském Alcronu, v restauracích pražského a berlínského hotelu Marriott nebo v britském Waterside Inn.

V Maroku vařil také v luxusním hotelu Mirage, kde si vyzkoušel i roli privátního kuchaře pro Julii Roberts a Jakea Gyllenhaala. V minulosti jste jeho jídlo mohli ochutnat také v restauracích La Gare či Les Moules. V návaznosti na tuto práci byl i soukromým kuchařem belgické ambasády v Praze. www.salabka.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Tzatziki

Tzatziki

40 minut
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

Koláč s bazalkovým krémem a jahodami

180 minut
Vepřová pečeně na kysaném zelí s hrnkovými knedlíky

Vepřová pečeně na kysaném zelí s…

Poslední sledované recepty

25
Pizza těsto z pizzerie
Pizza těsto z pizzerie
23
Rychlovka z papiňáku
Rychlovka z papiňáku
14
Pizza roládky
Pizza roládky
12
Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s…
11
Bigos
Bigos

Zajímavé články

Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně pořádnou baštu!
Jak odměnit děti za vysvědčení? Připravte pro ně…
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo snídani, oběd nebo netradiční dezert?
20 nejlepších způsobů, jak využít jahody: Je libo…
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete tady
Jak chutná Turecko? 2 nejlepší recepty najdete…
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů, které zvládne i úplný začátečník
Palačinkové dorty: Galerie nejkrásnějších dezertů…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
AHA.cz Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Krach manželství Lutovské: MANŽEL JÍ UTEKL S DCEROU KRATINY!

Mimibazar Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Domácí lipový sirup zastudena: Recept na voňavou dobrotu proti kašli a nachlazení

Dáma.cz Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Slova, která nejvíc zabolí jeho znamení. Tohle nikdy neříkejte svému partnerovi

Blesk pro ženy Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Neuvěřitelné proměny! Tito lidé inspirují internet

Ženy.cz Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Pryč s černou, odvažte se! 8 nejhezčích plus size outfitů na jaro

Blesk.cz Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

Zdeněk Chlopčík s manželkou na dovolené: Sexy Brigita (47) dováděla ve vlnách!

SportRevue.cz FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 14 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Volno jsem měl, jen když dcera skončila na ARO. Přečtěte si příběh tatínka samoživitele

Blesk Horoskopy Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Recenze: Vykládací karty Cesta duše otevírají intuici a poznání

Abecedazahrady Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

Interiéry 70. a 80. let ve fotografiích. Taky jste takhle bydleli?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Proč jíst zvěřinu?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí