• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Buenos Aires - město vonných vánků

Buenos Aires - město vonných vánků

Jitka Rákosníková
| 13. 6. 2012
Cestování za jídlem
Buenos Aires - město vonných vánků

Buenos Aires je esencí historie Argentiny. Pro mnohé překvapivě elegantně působící metropole (leckdy přirovnávaná k Paříži) je také centrem gastronomie. Tančí erotický tanec kolem hovězího, ale „dobré větry“, které daly přístavu jméno, voní i jinak.

Přestože nemusíte Argentinu zažít na vlastní kůži, některé věci znát budete. Tango, pampa či chlapáčtí gaučové jsou pojmy známé z filmů i dobrodružné literatury. Pro gurmány je pak křehký steak z tamního hovězího skutečným olympem. Skot, který spásá jihoamerickou pampu, dává neobyčejně křehké a šťavnaté maso. Na grilu (parrilla) ovšem nekončí jen výběrové kusy, jako je svíčková, ale i mnohé další části, třeba roštěnec.

Restaurace, kde se grilovaná masa podávají, jsou pak parrilladas. Evropského návštěvníka napoprvé překvapí nejen velikost porcí, ale i zvyk grilovat maso s vrstvičkou tuku nebo ty části, které jsou tukem jemně mramorovány. Znalci ovšem vědí, že právě tuk je nositelem typické chuti. Argentinské hovězí je vyváženo do celého světa, v roce 2009 to bylo 500 000 tun ročně.

Něco bez masa?

Argentinci, potažmo obyvatelé Buenos Aires, jimž přísluší označení Porteňos (od slova puerto, přístav, kterým Buenos Aires je), mají ovšem na výběr z kuchyně ovlivněné jak italskou a španělskou, tak i anglickou a německou gastronomií. Ano, na první pohled nás argentinské steaky málem zahltí, ale není to vše. Výběr jiných potravin a jejich kvalita si totiž s kvalitou masa nezadají. Ve větších městech jsou běžným jevem fastfoody, minutas, ale v argentinském pojetí to znamená spíše domáckou kuchyni.

Běžné jsou tenounké hovězí (!) řízky, kterým se tu říká milanesas, doplněné hranolky, všudypřítomné plněné taštičky empanadas, v předchozím článku zmíněné pizzy či nekonečný výběr těstovin. Mezi nimi vévodí argentinská specialita sorrentinos, což jsou nudlové taštičky ravioly, plněné ricottou, ovšem na rozdíl od italských zvyků podávané ještě se sytou bešamelovou omáčkou se smetanou, dvěma druhy sýrů a ještě šunkou navíc. Recept na jednu z verzí najdete zde.

Argentinská kuchyně se vůbec vyznačuje vydatností. Příkladem za všechny je superhustá polévka locro, která vzdáleně připomíná italskou minestru. Nesmí v ní chybět neuvěřitelné množství masa (vždyť co s tím, které se snad nedostane na gril), fazolí a zeleniny. Jednotlivé recepty se liší podle sezony, místa vzniku či rodin – a bez masa prostě nejsou…

Něco historie

Když v roce 1516 přistáli, hnáni „buenos aires“, tedy dobrými větry, u ústí La Platy Španělé, našli tu původní obyvatelstvo, Araukánce a Patagonce. Od roku 1536 je ovšem systematicky hubili. (Matnou ozvěnou indiánských jídelních zvyků je hojné používání luštěnin.) Dnešní Argentina patřila v 18. století k takzvanému místokrálovství Río de la Plata. Roku 1816 byla vyhlášena nezávislost Spojených provincií Río de la Plata, tak vznikl za diktatury Juana Manuela de Rosas jednotný stát.

Roku 1819 se Argentina stala federací a v roce 1880 k ní byla přičleněna Patagonie. Minulé století začalo pro Argentinu velkým hospodářským rozkvětem – z něhož hodně vytěžilo hlavní město, proměněné v elegantní metropoli evropského střihu, který ukončila až hospodářská krize ve 20. a 30. letech. Další rozkvět, ovšem s diktátorskými až fašizujícími rysy, pak znamenalo období vlády Juana Peróna. Po jeho smrti v roce 1974 přišlo dlouhé období politické nestability, vojenských režimů a represe, z nichž se země vymanila až v 80. letech.

Něco sladkého

Kromě klasických dezertů vycházejících z evropských kořenů je i v Argentině patrná všeobjímající láska k mléku, zejména v jeho kondenzované a slazené podobě. Patrně nejčastějšími dezerty je karamelový krém, v latinskoamerickém prostředí známý jako flan (připravuje se z kondenzovaného karamelizovaného mléka, dulce de leche, z něhož vzniká i famózní zmrzlina), a mlékem doslova přesycený třímléčný koláč, pastel de tres leches.

Jeho původ je sice situován do Mexika, ale odtud se jako mléčná vlna převalil přes celý kontinent. Základem je jednoduché piškotové těsto, které se ovšem po upečení přelije směsí ze tří mlék (čerstvého, kondenzovaného neslazeného i slazeného) a nechá nejlépe přes noc nasáknout. Pokud byste chtěli kalorické odlehčení, pak doporučujeme čerstvé ovoce. Kromě běžných druhů vyzkoušejte třeba mučenku či guavu.


(Foto: Shutterstock.com)

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

48
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
42
Smažená rýže Nasi Goreng
Smažená rýže Nasi Goreng
36
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
31
Fežoáda
Fežoáda
29
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří

Zajímavé články

Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho oblíbené těstoviny, které dodají mužnost
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
AHA.cz Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Bolestivé přiznání Korduly Stropnické! Kruté dětství

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

Survivor plný zvratů: Osudná zrada přítele!

SportRevue.cz 25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

První sedmerčata na světě: 42 lahví mléka a 52 plenek denně. Jejich táta nezvládl péči a opustil je, dnes jsou z nich premianti

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Cestování za jídlem
  • Buenos Aires - město vonných vánků
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact