Žemlovka s jablky a tvarohem

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 11
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      plátek máslo (1 do tvarohové náplně, druhý na vymazání pekáče)
    • 3
      ks vejce
    • 1,5
      dl mléko
    • 100
      g moučkový cukr 80-100
    • strouhanka na vysypání pekáče
    • 250
      g měkký tvaroh
    • 5
      ks houska 4-5 starší, tzn. 2-3 dny staré (nebo žemle)
    • 6
      ks jablka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Trochu zatvrdlé housky nakrájíme na tenké plátky (3-4 mm), mléko nalijeme v nízké vrstvě na mělký talíř a 1/3 plátků housek v něm jednou stranou namočíme, hned vyndáme a klademe namočenou stranou dospod na vymazaný a vysypaný pekáč.
2
Jablka nastrouháme. Tvaroh rozmícháme s cukrem, žloutky, plátkem másla a asi 2 lžícemi mléka.
3
Na již pokladenou třetinu houskových plátků v pekáči rozetřeme polovinu připravené tvarohové směsi a přikryjeme 1/2 polovinou jablek. Na ně dáme druhou třetinu namočených houskových plátků, potřeme druhou polovinou tvarohového krému a poklademe zbytkem jablek. Vse zakryjeme poslední třetinou namočených houskových plátků (vždy namočenou stranou dolů).
4
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme asi 60g moučkového cukru.
5
Pečeme nejdříve bez sněhu ve středně vyhřáté troubě (150-180 st.) zhruba 1/2 hodiny, až jablka povolí a vrchní plátky housky zatvrdnou. Poté potřeme ušlehaným tuhým sněhem a krátce - stačí 5-8 min - zapečeme v troubě.
Zařazení: Pokrmy Sladké
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Štěpánka
    Štěpánka |

    28. 3. 2017 10:51

    :-* :-* Výborná byla. Je pravda, že jsem se ještě inspirovala komentáři, ale základ je hlavní. Super, děkuji <3

  • katka
    katka |

    26. 10. 2016 15:44

    Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne

  • katka
    katka |

    26. 10. 2016 15:44

    Delam jen z vanocky tvaroh rozinky cukr jak mi napadne

  • Majka
    Majka |

    3. 9. 2014 14:19

    Zemlovku jsem nikdy nemela rada.Ted sem tehu a prvni recept ktery sem zkusila byl tento.Se skorici uplne super.Mnamka opravdu doporucuju.Pani ktere se to nezda asi zrejmne neumi pect :-D

  • Martik
    Martik |

    15. 9. 2013 20:18

    Dělala jsem i se skořicí a byla výborná :-) :-) :-) díky za recept :-[ :-[

  • SKSandy
    SKSandy |

    28. 3. 2013 20:38

    skoro stejný dělám. Jen množství je trošku jinak. Přidávám ještě skořicový cukr, rozinky namočené v rumu. Do tvarohu přidávám citronovou kůru. Máslo do tvarohu nepřidávám, jen vymazávám formu - nebo spíš pečící papír a pak dám plátečky másla na horní vrstvu rohlíků. Máslo dodává výbornou chuť. Strouhanku tedy vůbec nepotřebuji. Do sněhu jsem přidala vanilkové aroma. Chutná pak lépe. Přidávám foto :-)

  • Jiřina Kokešová
    Jiřina Kokešová |

    22. 2. 2013 08:31

    já místo druhé vrstvy housek, dala plátky vánočky namočené v mléce. Mňamka <3

  • AliK
    AliK |

    20. 8. 2012 22:14

    Opravdu výborné! Já přidala ještě rozinky a skořici a nemělo to chybu :-)

  • rapaka
    rapaka |

    15. 4. 2012 19:53

    taky jsem to vyzkoušela a je to výborné, nevím jak si to dělala, jestli to nebude rukama :-D

  • mama
    mama |

    7. 3. 2011 10:30

    co to je za recept to se vubec nehodí ja jsem to zkoušela a je to nedobré