Zapečená cuketa

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 15
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Nimue

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1,5
      kg brambory
    • 2
      ks cuketa
    • 3
      ks rajčata
    • 200
      g anglická slanina
    • 6
      stroužek česnek
    • 250
      g sýr niva
    • 200
      g eidam sýr
    • olej
    • sůl
    • bazalka
    • pepř mletý
    • chilli
    • provensálské koření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme v osolené vodě. Pekáček vymažeme olejem, dno vyložíme slaninou a pokud se povede, dáme trochu i na boky pekáčku. Uvařené brambory slijeme a promícháme s třemi nadrobno nasekanými stroužky česneku a trochou oleje. Poté je rozprostřeme na dno pekáčku. Na brambory rozdrobíme asi tak polovinu nivy. Omytou a nejlépe oloupanou cuketu nakrájíme na kolečka a poklademe na brambory. Posolíme, popepříme a můžeme přidat další rozličné koření. Dále nakrájíme na kolečka i rajčata a opět je rozložíme do pekáčku - na cuketu. Rajčata posypeme zbylým, opět nadrobno nasekaným česnekem, bazalkou přidáme opět sůl, pepř i další koření. Troubu rozpálíme na 200 °C a necháme péct asi tak půl hodiny. Mezitím nastrouháme eidam a smícháme s rozdrobenou nivou, čímž po půl hodine pečení pokrm posypeme a necháme ještě několik minut zapéct, sýr by měl dostat zlatavou barvu. Nakonec ještě můžeme posypat sladkou paprikou.
2
Všechny suroviny můžeme samozřejmě přidávat dle chuti i dostupného množství.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Honza
    Honza |

    26. 8. 2015 12:44

    Velký výběr zapékacích mís: http://www.az-domacnost.cz/c/zapekaci-misy

  • Hanka
    Hanka |

    17. 7. 2014 08:53

    U nás by to asi neklaplo bez masa :) Tak jsem na brambory prvně ještě dala mleté maso... A výborné!!! Myslím, že budu dělat často ;) Děkuji za recept :-*

  • Mari.Majda
    Mari.Majda |

    20. 3. 2014 13:52

    Dělal manžel, jsem pouhým konzumentem, ale jako ňam, výýýýborný, ještě kdyby se prodávali brambory jako za mýho dětství....nemoučnou bramboru aby člověk pohledal. Moc mi to chutná, a náročnost asi nula.

  • nikke
    nikke |

    30. 4. 2013 20:27

    Spoustu nápadů na cuketová jídla naleznete třeba zde http://recepty-z-cukety.cz/

  • laydee
    laydee |

    28. 9. 2011 18:57

    výborný, doma mají rádí tu šťávu okolo, super!!! O:-)

  • tonca
    tonca |

    20. 12. 2010 17:38

    http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU

  • Alena Hreusová
    Alena Hreusová |

    4. 8. 2008 14:00

    Vcelku dobrý recept. Cuketa aj rajčiny pustili dosť šťavy, takže to trošku "plávalo". S tým korením radšej opatrne, pretože provensálske korenie aj bazalka sú dosť aromatické koreniny.

  • Miroslava Severová
    Miroslava Severová |

    9. 8. 2007 09:38

    Díky za další námět, co s cuketou.