Žampionový koláč

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 200
      g polohrubá mouka
    • 100
      g máslo
    • 500
      g čerstvé žampiony
    • 1
      lžíce rostlinný olej
    • 150
      g sýr niva
    • 150
      g zakysaná smetana
    • 100
      ml mléko
    • 4
      ks vejce
    • 2
      lžíce strouhanka
    • 1
      ks rajčata
    • sůl
    • tymián
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z mouky, tuku, 1/2 lžičky soli a asi 5 lžic studené vody připravíme hladké těsto. Necháme je asi hodinu odpočinout. Mezitím očistíme žampiony. Nakrájíme je na plátky a podusíme na oleji. Sýr rozkrájíme na kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Smetanu ušleháme s mlékem, vejci, špetkou soli, pepřem a tymiánem. Těsto rozválíme na placku. Kulatou dortovou formu vymažeme lehce tukem a vyložíme těstem. Nezapomeneme vytvarovat vyšší okraj. Dno několikrát propíchneme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou a poklademe dušenými žampiony. Zalijeme smetanovým přelivem a v předehřáté troubě pečeme dokud se nevytvoří kůrka. Ještě teplý koláč nakrájíme na dílky. Ozdobíme kousky rajčete a hned podáváme.
Zařazení: Pokrmy Z hub
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • nvjt6
    nvjt6 |

    8. 4. 2017 14:01

    Tak tohle bychom mohli :-)

  • rkadlecova
    rkadlecova |

    18. 6. 2013 00:10

    Výborný, zvlášť když jsem vyzkoušela variantu s česnekem a majoránkou místo tymiánu, díky za dobrý tip. Neměla jsem moc času, tak jsem použila hotové listové těsto a fungovalo jako vždy skvěle.

  • Ota
    Ota |

    5. 3. 2013 07:32

    Lidé jsou obdivuhodné dostanou recept a prostě budou propagovat to co mají rády tak do originál receptu naperou česnek a majoránku no a každý to co má rád až s toho bude bramborák nebo jitrnice. :'(

  • Kar♥lina
    Kar♥lina |

    20. 7. 2012 12:25

    Myslela jsem si, jak to bude divně chutnat, ale bylo to skvělé! Ještě hodinu jsem se olizovala ;-)

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    25. 12. 2005 21:43

    Je výborný. Neměla jsem kysanou smetanu - dala jsem normální, ale těsně před politím koláče jsem ji okyselila citronovou šťávou.Co se týče obměn - ráda bych ještě přidala česnek a místo tymiánu majoránku. Mám vyzkoušeno, že oboje je k houbám výborné.

  • Anonym
    Anonym |

    24. 12. 2005 22:28

    Ano něco jako quesche, je u nic se smetana zavárří do zhoustnuti a po mirném vychladnuti se do ni pridávají zloudky tak aby se hned nesrazily. Doplnil bych tento recept bud o cibulku at jarní nebo normální. jinak dobré,

  • Anonym
    Anonym |

    19. 12. 2005 04:39

    tohle mi pripomina francouzsky queche. je to moc dobre. akorat tam jeste pridavam rozslehane vajicko. a napln muzete delat z jakychkoliv surovin. davam jednicku.