Výborný narozeninový dort

moje hodnocení:

4,3

hodnotilo: 11
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Jana z VM

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 6
      ks žloutek
    • 210
      g moučkový cukr
    • 2
      lžíce voda
    • 2
      lžička citronová šťáva
    • 75
      g hladká mouka
    • 75
      g ořechy
    • 60
      g hrubá krupice
    • citronová kůra
    • 6
      ks sníh z bílku

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ušleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně přidáme vlažnou vodu a citronovou šťávu. Smícháme mouku, krupici, ořechy a citronovou kůru. Ušleháme sníh z bílků a střídavě jej s moukovou směsí zamícháme do žloutkového základu.
2
Dort pečeme ve formě, kterou vyložíme alobalem a vymastíme sádlem nebo jiným tukem. Pečeme asi 3/4 hodiny ve středně vyhřáté troubě - asi na 150 °C. Zkoušíme špejlí, jestli je dort uprostřed dost propečený. Plníme krémem, na jaký jsme zvyklí.
3
<BR>Dort je vynikající a pravidelně jej peču k narozeninám širokého příbuzenstva! Obvykle peču z dvojité dávky.
Zařazení: Moučníky Dorty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Uka
    Uka |

    13. 5. 2014 14:41

    Prosim o radu, kde jsem udelala chybu. Vse jsem navazila presne dle receptu, ale dort je velmi hutny a neni vubec nadychany...diky

  • paulca
    paulca |

    9. 5. 2013 09:34

    Dobrý den, mohu místo 75g ořechů přidat např. 75g kakaa ..... ořechový dort moc nemusím, děkuji za komentář :-)

  • Pája
    Pája |

    27. 3. 2013 22:18

    mám dotaz ty ořechy mají být vlašské ? :-! :-)

  • Pepa
    Pepa |

    7. 1. 2013 23:17

    Sylvo, mohl bych vás poprosit o foto toho dortu? Pokud ho tedy máte.. Na kvalitě nezáleží. Podle Vašeho popisu to vypadá báječně! Předem moc děkuji! Pošlete mi ho prosím na cooper11@seznam.cz Budu se revanžovat! :-)

  • Renata
    Renata |

    18. 11. 2012 11:49

    Tu "hnědost" způsobují mleté ořechy. Ale je to jen světle hnědé, spíš "melírované", na opravdu hnědý korpus byste potřebovala kakao nebo čokoládu.

  • Aneta
    Aneta |

    7. 11. 2012 17:24

    Dyť se to nedá žrát! :-D

  • Hanka
    Hanka |

    31. 10. 2012 20:00

    Zkoušel někdo péct tento dort na plechu? Z jaké dávky?

  • Jana
    Jana |

    17. 10. 2012 13:34

    Jen nechápu jak je možné aby byl korpus hnědý když není v receptu uvedeno kakao.

  • adélka skoro 9 let
    adélka skoro 9 let |

    27. 9. 2012 20:52

    budu to skouše :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-* trochu :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( ale :-[ :-[ :-[ :-[ :-[ :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

  • Andrea
    Andrea |

    15. 9. 2012 09:46

    věřím, že dort může být dobrý, ale není strašně vysoký těsto?

  • jarulina
    jarulina |

    14. 9. 2012 20:40

    Korpus je skutečně vláčný vynikající. Vřele doporučuji a už už abych pekla další dortík. Lepší korpus jsem ještě nejedla. Jen jsem pekla na 190 a za necelých 30 min. byl korpus hotový. Super, díky za receptík, fakt moc dobrý. <3 :-* ;-)

  • Sylva
    Sylva |

    31. 5. 2012 10:36

    Díky za skvělý recept! O víkendu jsem podle něj upekla dceři dvoupatrový dort k narozeninám a dopadlo to báječně. Těsto mi vystačilo na dva korpusy (průměr 23 a 14 cm). Oba korpusy jsem promazala višňovým džemem a vanilkovým krémem. Horní korpus jsem seřízla do tvaru srdce a potáhla růžovým marcipánem, dolní korpus jsem polila čokoládou a celý dort dozdobila ještě cukrářskými ozdobami. Dcera měla strašnou radost a dort byl vynikající. Už se těším, až podle tohoto receptu upeču další dobrotu. Díky za něj!

  • Věra
    Věra |

    3. 12. 2011 15:40

    Ten dort je opravdu výborný.Právě včera jsem ho pekla a nemá chybu.Vřele doporučuji všem,kdo mají rádi dorty. V polovině jsem ho rozkrojila a naplnila světlou vanilkovo-rum. náplní z másla a pudingu a vrstvičkou višňového rosolu.Navrchu jsem pak dort stejným krémem ozdobila a je opravdu dobrý!!!! :-)

  • Dort
    Dort |

    12. 9. 2011 09:13

    Neni videt fotka u receptu

  • Jana Stehnová
    Jana Stehnová |

    2. 9. 2011 13:03

    Naprosto úžasné, děkuji za recept, přesně něco takového jsem hledala - oříškový piškot óóó. Pekla jsem dort poprvé v životě a ani jsem nečekala takový super výsledek. Všem doporučuji tento recept!!

  • Veronika
    Veronika |

    19. 8. 2011 19:28

    :-)

  • Z21
    Z21 |

    21. 4. 2011 11:39

    delikatesa

  • SoniaC
    SoniaC |

    11. 4. 2011 17:36

    Uzasny, vyzkouseny prosel i Kanadskou kontrolou...a ze se tady nesni jen tak neco Cesky dort prosel !! Fakticky uzasny. Diky za preceptik.S. :-)

  • Petra
    Petra |

    30. 3. 2011 17:15

    Je ten dort dobrý?Chtěla bych ho své mamce upéct na 46narozeniny a nevim jaký je :) pls odepište

  • Denča
    Denča |

    7. 1. 2011 09:26

    Tatínek má 50. narozeniny, tak zkusím podle Vašeho receptu udělat svůj první dort ;-).. Jinak co se týče těch dkg a g, je to stejné, protože 1dkg=10g :-)

  • Jana Řezníčková
    Jana Řezníčková |

    28. 4. 2009 07:14

    Jsem moc ráda, Violo, že jste taky "objevili" tento výborný narozeninový dort! Je to prastarý recept od mé maminky, ta ho měla od své maminky, atd.....

  • Viola Šrámková
    Viola Šrámková |

    27. 4. 2009 15:44

    Dortík jsme teď o víkendu upekli s manželem dceři ke 3.narozeninám a je úžasný :-) Právě si tu kousek dortíku přikusuji :-))

  • Peťka
    Peťka |

    25. 2. 2008 14:52

    Teď jsem ho dopekla a vypadá mooocc dobře, ještě ho nazdobim a dam ho příteli k narozeninám!!! :-)

  • Renata Dvořáková
    Renata Dvořáková |

    14. 1. 2008 22:45

    Paní Jano z VM-čím můžu nahradit mleté oříšky,aby dort zachoval tu správnou vláčnost a nadýchanost?A opravdu ze 6 vajec udělám poschodový,nebo musím přidat na ingrediancích?

  • fakír nemá rád fotra
    fakír nemá rád fotra |

    22. 10. 2007 20:22

    fotrovi bych neupekl ani hovno v housce

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    2. 8. 2007 09:55

    Fotografie k receptům nám můžete zasílat e-mailem na adresu foto@recepty.cz. Fotografie posílejte ve formátu JPEG (.jpg) max. komprese 6/10 nebo TIFF (.tif), min. rozměr fotografie 450x350px, max. velikost jednoho souboru 2MB.

  • jana gross
    jana gross |

    2. 8. 2007 08:43

    nevim jak :-(((

  • bramborka
    bramborka |

    1. 8. 2007 19:42

    Ale sem přece jde vložit fotka,tak sem s ní ať se pokocháme:-)))

  • jana gross
    jana gross |

    1. 8. 2007 12:56

    delala jsem ho dcerce na 1 narozeniny. z jedne a pul davky a poschodovy. nakonec jsem ho oblepila lentilkama. skoda ze tu nejde vlozit fotecka. byl opravdu nadherny :-)

  • jana gross
    jana gross |

    1. 8. 2007 12:54

    dort vynikajici krem vynikajici pochutnali jsme si narame. velika pochvala :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    1. 6. 2007 09:07

    Peťo, tak ať chutná! U nás vždycky zmizí hned, jak se nakrojí !! :)

  • Petra M
    Petra M |

    31. 5. 2007 14:21

    Zdravím,dnes jsem tento skvělí dort pekla.Musím říct,že nemá chybu.Je krásně vláčný,jde krásně rozříznout,netrhá se.Paní Jano,klobouk dolů.A ted hurá do zdobení.

  • Jáňule
    Jáňule |

    16. 3. 2007 20:13

    Právě ho peču taťkovi k narozákm, tak jsem zvedavá jak to dopadne ;-) Ale voní to krásně :-))

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    28. 2. 2007 16:45

    Leo, přečtěte si nový recept pí. Jarky Oumarové na Dělové koule - tam je výborný krém a celkem jednoduchý!!

  • Vlasta Vejvodova
    Vlasta Vejvodova |

    28. 2. 2007 16:41

    Ještě vanilkový krém:1 hrnek vody,1 hrnek cukru,štávu z jednoho citronu,1 vanilkový pudink-uvaříme.Po částech vychlazený pudink šleháme s 1 změklým máslem.Tak doufám,že vám bude nějaký vyhovovat a vyzkoušíte :0)

  • Vlasta Vejvodova
    Vlasta Vejvodova |

    28. 2. 2007 16:35

    Čokoládový krém:2 čokol.pudinky,1/4l mléka-svaříme na velmi hustou kaši.Necháme vychladnout!Vyšlaháme celé máslo s cukrem (asi 200g moučky)a po částech zašleháváme studený čokol.pudink.Libovolný krém:30g polohrubé mouky,30g másla,1/4 l mléka-do této směsi dáme dle své chuti a potřeby např:trest,rum,romačk.banány.Uvaříme hustou kaši a dáme vychladit.Mezi tím si vyšleháme 220g změklého másla s 200g mouč.cukru a po částech zašleháváme kaši z mouky.

  • leona
    leona |

    28. 2. 2007 14:36

    Moc prosím nemohla byste mi někdo poradit nějaký tip na krém,ještě jsem nikdy klasický pečený dort nedělala a teď bych ho chtěla zkusit,ale nevím si rady jak udělat nějaký ten krém.Děkuji

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    24. 4. 2006 07:13

    Já myslím, že musí být větší forma, tato klasická 26 cm nestačí, těsto by vytíkalo ven. Nebo můžete udělat poschoďový dort! Někdy to tak dělám - dám těsto do formy - tak do 3/4 a zbytek do kastrolku a mám poschoďový dort. Je to bezva !!

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    22. 4. 2006 00:58

    Pani Jano, myslite ze z te dvojite davky to bude do formy 26 cm?

  • Týna
    Týna |

    21. 4. 2006 16:33

    Děkuji za opravu receptu, zkusím znova, teď už to vypadá reálně :-))

  • Kuchařka on-line
    Kuchařka on-line |

    8. 2. 2006 13:43

    Recept opraven.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    8. 2. 2006 13:33

    Já koukám jako blázen, to snad si někdo pohrál, ale takto jsem skutečně suroviny nenapsala. Je to celé popletené - já totiž píšu množství v dkg a zde se píše v gramech. Při přepisování se z toho stal paskvil - patří - 21 dkg cukru, 7,5 dkg hladké mouky, 7,5 dkg mletých ořechů, 6 dkg hrubé krupice. Moc se omlouvám, ale skutečně jsem to nezavinila. Mrzí mě to. Ostatní suroviny jsou v pořádku. Já bych nechala dkg, podle mě je to normálnější, ty gramy už udělaly nejednu PASEKU v receptech. Ale dort určitě vyzkoušejte, je výborný, vyzkoušený léta a léta v celé naší rodině, jde dobře rozkrojit na tři pláty, je vláčný a moc chutný.

  • Romana
    Romana |

    7. 2. 2006 22:39

    Paní Zděňko, jestli dort vyzkoušíte, dejte, prosím, vědět, jak to dopadlo. Já mám špatnou zkušenost s hladkou moukou, dort je pak takový sražený.

  • Zdeňka z O.
    Zdeňka z O. |

    7. 2. 2006 20:24

    Paní Jana to určitě uvede na pravou míru,já si myslím,že cukru má být 210g.Určitě vyzkouším.Podle receptú paní Jany peču a vařím ráda,zrovna jsem vytáhla z trouby koláč sestřenice Květy a voní úžasně po celém bytě.

  • eva
    eva |

    7. 2. 2006 16:32

    podla mna su tam chyby v gramoch....

  • Romana
    Romana |

    7. 2. 2006 15:33

    Paní Jano, používáte velkou dortovou formu a jde korpus rozkrojit na tři pláty? Ptám se, protože v ingrediencích postrádám prášek do pečiva a mám obavy, aby dort nebyl nízký. Ostaní suroviny jsou uvedeny ve správném množství? Děkuji za odpověď.

  • Týna
    Týna |

    12. 10. 2005 16:28

    Opravdu je tam tolik mouky a ořechů? Nechala jsem se nalákat, že dort děláte opakovaně a že je vynikající, bohužel jsem měla jen šíleně tuhou hmotu, která nebyla k požití :-((.