Autor:

Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

60 minut PT0H60M
Střední
Ingredience
Polohrubá mouka 1,2 kg
Sůl 1 lžička
Moučkový cukr 200 g
Vanilkový cukr 2 balení
Žloutek 8 ks
Citronová kůra
(strouhaná)
1 lžička
Droždí 80 g
Anýz
(mletý)
2 lžička
Fenykl
(mletý)
2 lžička
Muškátový oříšek
(mletý)
1 špetka
Mléko
(teplé, na zadělání těsta)
 
Hnědý rum 3 lžíce
Máslo 250 g
Rozinky 4 hrst
Mandle - loupané
(nakrájené na nudličky)
1 hrst
Tuk  
Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Bábovky, Zákusky

Na 2 beránky ve formě o objemu cca 1,5l

Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v biokvalitě), vsypte koření a rozdrobte droždí (obrázek 1).

Nahrubo promíchejte, vlijte vlahé rozpuštěné mléko, rum a máslo tak, aby vzniklo tuhé, vláčné těsto (obrázek 2).

Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (obrázky 3 a 4). Je dobré, když těsto necháte vykynout aspoň dvakrát a pokaždé ho znovu propracujete. Do těsta se tak dostane více vzduchu a kyprosti beránka to velmi prospěje.

Při posledním hnětení vpracujte do těsta rozinky a mandle (obrázek 5).

Vykynutým těstem naplňte do dvou třetin formu, vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou nebo strouhankou (obrázky 6 a 7). Pro jistotu můžete formu svázat drátkem.

Pečte ve středně vyhřáté troubě 30 až 45 minut, záleží na velikosti formy – my jsme z uvedeného množství těsta upekli beránky dva (obrázky 8 a 9).

Po upečení nechte zchladnout, pak opatrně vyklopte a postavte na základnu, tu je někdy nutné opatrně seříznout, aby beránek stál rovně. Oči vytvořte z rozinek nebo sušených borůvek, okolo krku uvažte pentličku, do tlamičky zastrčte snítku něčeho zeleného…

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Reklama
Cukr - pochoutka, nebo bílý jed? A čím tedy vlastně sladit? Články z

Komentáře k receptu: Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Komentáře

  1. Eva   12.04.2014 | 20:05 | reagovat | závadný

    A kolik se tam dává toho mléka? Tato informace mi zde trochu chybí.

  2. Anetka   06.04.2012 | 20:03 | reagovat | závadný

    Beránka jsem dnes s dětmi upekla, jen jsem malinko zaimprovizovala, protože jsem neměla uvedené koření - dala jsem místo toho směs Perníkové koření a místo chybějících rozinek jsem použila želé bonbony nakrájené na kostičky. A byla to mňamka!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně. Objevte nový chrám krásy. VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně. Objevte nový chrám krásy.
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web