Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2x
1
5 2 Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D. 5 1
Autor:

Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

60 minut PT0H60M
Střední
Ingredience
Polohrubá mouka 1,2 kg
Sůl 1 lžička
Moučkový cukr 200 g
Vanilkový cukr 2 balení
Žloutek 8 ks
Citronová kůra
(strouhaná)
1 lžička
Droždí 80 g
Anýz
(mletý)
2 lžička
Fenykl
(mletý)
2 lžička
Muškátový oříšek
(mletý)
1 špetka
Mléko
(teplé, na zadělání těsta)
 
Hnědý rum 3 lžíce
Máslo 250 g
Rozinky 4 hrst
Mandle - loupané
(nakrájené na nudličky)
1 hrst
Tuk  
Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Bábovky, Zákusky

Na 2 beránky ve formě o objemu cca 1,5l

Do mísy prosejte mouku. Osolte ji, přidejte cukr, žloutky, nastrouhejte kůru z dobře omytého, nejlépe chemicky neošetřeného citronu (např. v biokvalitě), vsypte koření a rozdrobte droždí (obrázek 1).

Nahrubo promíchejte, vlijte vlahé rozpuštěné mléko, rum a máslo tak, aby vzniklo tuhé, vláčné těsto (obrázek 2).

Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě stranou průvanu kynout (obrázky 3 a 4). Je dobré, když těsto necháte vykynout aspoň dvakrát a pokaždé ho znovu propracujete. Do těsta se tak dostane více vzduchu a kyprosti beránka to velmi prospěje.

Při posledním hnětení vpracujte do těsta rozinky a mandle (obrázek 5).

Vykynutým těstem naplňte do dvou třetin formu, vymazanou tukem a vysypanou hrubou moukou nebo strouhankou (obrázky 6 a 7). Pro jistotu můžete formu svázat drátkem.

Pečte ve středně vyhřáté troubě 30 až 45 minut, záleží na velikosti formy – my jsme z uvedeného množství těsta upekli beránky dva (obrázky 8 a 9).

Po upečení nechte zchladnout, pak opatrně vyklopte a postavte na základnu, tu je někdy nutné opatrně seříznout, aby beránek stál rovně. Oči vytvořte z rozinek nebo sušených borůvek, okolo krku uvažte pentličku, do tlamičky zastrčte snítku něčeho zeleného…

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Oznámkujte recept jako ve škole 1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)
Reklama
Čokoládové cupcakes s krémem Články z

Komentáře k receptu: Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Komentáře

  1. Eva   12.04.2014 | 20:05 | reagovat | závadný

    A kolik se tam dává toho mléka? Tato informace mi zde trochu chybí.

  2. Anetka   06.04.2012 | 20:03 | reagovat | závadný

    Beránka jsem dnes s dětmi upekla, jen jsem malinko zaimprovizovala, protože jsem neměla uvedené koření - dala jsem místo toho směs Perníkové koření a místo chybějících rozinek jsem použila želé bonbony nakrájené na kostičky. A byla to mňamka!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Svěží, lehké i hříšné přílohy ke grilovanému masu Svěží, lehké i hříšné přílohy ke grilovanému masu
Ovoce při dietě: Pomoc, nebo prokletí? Víme, na co si dát pozor! Ovoce při dietě: Pomoc, nebo prokletí? Víme, na co si dát pozor!
Koho se bojíte? Ukáže to, jaké jsou vaše skryté vlastnosti Koho se bojíte? Ukáže to, jaké jsou vaše skryté vlastnosti
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web