Vařená čokoládová poleva

Hodnocení:

Moje:

15 minut
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 50
      g máslo
    • 10
      g kakao co nejkvalitnější
    • 100
      g cukr krupice
    • 125
      ml voda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Máslo umícháme v misce s kakaem. Na plotně svaříme za stálého míchání na niť vodu a cukr. Až cukr dělá pěkné bubliny a táhne se, je teprve hotový. Lze vyzkoušet i tak, že máme porcelánový talíř chladit v lednici a když si myslíme, že ten cukr už je, tak kápneme na talíř. Mělo by to v mžiku utuhnout v "suchou" kapku.
2
Po částečném prochladnutí pomalu vkapáváme sirup do másla s kakaem a mícháme. Jakmile poleva začne na okraji misky tuhnout, dá se použít.
3
Polévám s ní jak drobné cukrovinky, tak dorty.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • janisko
    janisko |

    4. 10. 2016 16:45

    super poleva

  • Maja
    Maja |

    18. 9. 2016 08:53

    Vysledkem katastrofa, akorat spoustu nadobi se ztvrdlymi kucky cehosi... :-(

  • Anna
    Anna |

    16. 9. 2016 19:40

    Tento recept v trošku jiné podobě dělala moje maminka. Takže cukr svařit ne na nitku, ale na bublinu, tzn, že když se vaří, dělají se bubliny. Moje maminka dávala místo cukru krupice cukr kostkový a do takto svařeného cukru přidala rovnou kakao (asi tak půl až jednou tolik co je v receptu a přidala kousek másla, ale míň, a to asi tak třetinu, maximálně polovinu co je v receptu. Míchat neustále a zkoušet tuhost na talířku. Pozor neochutnávat horké, horký cukr je prevít a spálíte si rychle pusu. Poleva je vláčná, není tuhá, čili na cukroví se nehodí, ale na dorty určitě ano. Když do dortu zakrojíte, nepraská. Pouze pokud byste chtěli touto polevou polévat šlehačku, tak nechat dort zmrazit a pak polít vlažnou. Čili žádná vodní lázeň, normálně v kastrůlku a jde to. :-)

  • Kacule
    Kacule |

    12. 1. 2016 23:08

    Taky jsem skončila u vodní lázně a nakonec ok :) Ale sirup mi taky hned po odstavení totalně ztuhnul.. Nakonec jsem radši všechno dodělala na vodní lázni a v pohodě.

  • Gabka
    Gabka |

    21. 12. 2015 20:49

    Polevu jsem dělala trochu obráceně(do sirupu jsem dala rozpustit máslo a nakonec kakao), taky mi zhrudkovatěla, ale pár lžic horké vody a "koupel" v horké lázní vše zachránilo. Výsledek: dobrý.

  • žabik
    žabik |

    20. 3. 2015 11:42

    Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, tak bych řekla, že když se udělá poleva z kaka zkrátka čokoládová. Ale chápu. Chtělo by to prostě nasekat kvalitní hořkou čokoládu a 60 % kakaa :-$ a na vodní lázni ji rozpustit s kouskem másla. Když se má lesknout tak se musí máslo nahradit bohužel stuženým rostliným tukem. Tak je možná lepší jí nechat matnou.

  • jary
    jary |

    4. 12. 2014 21:07

    Ale to je recept na KAKAOVOU, nikoli čokoládovou polevu

  • renka
    renka |

    4. 12. 2014 13:44

    ;-) :-) je to dobre už som to skušala a je to velmi lahké :-)) 8-)

  • Td
    Td |

    14. 9. 2014 22:04

    Cukor stvrdol hned ako som ho nakvapkal a pomiesal....asi treba pomalsie kvapkat, momentalne katastrofa...

  • teta Ethel
    teta Ethel |

    28. 8. 2014 20:40

    NO na dort se dává občas krém a až pak poleva, málokdo to leje hned na těsto....že ano. :-D Chce to pozorněji číst nebo třeba myslet.

  • Monika
    Monika |

    3. 8. 2014 14:01

    Povedla se na první pokus. Polila jsem s ní perník, tak snad bude chutnat i ostatním. Děkuji za recept. 8-)

  • Iv
    Iv |

    11. 6. 2014 18:58

    Jaký krém? Je to recept na POLEVU, ne na krém!!!

  • Ani
    Ani |

    8. 6. 2014 13:25

    Jako domácí čokoláda dobré, ale na dort ne - rozhodně ne na krém. :-(

  • Iv
    Iv |

    6. 6. 2014 21:06

    Zkoušela jsem to a naprosté fiasko. Čokláda ztuhla takřka okamžitě po přidání cukrového sirupu na kost. Co dělám špatně?

  • Jolka
    Jolka |

    23. 4. 2014 15:03

    musíte vodu s cukrem vařit do zhoustnutí.

  • M.M.
    M.M. |

    2. 11. 2013 15:44

    Vynikající! ;-)

  • Stuchlínek
    Stuchlínek |

    6. 7. 2013 19:33

    Bohužel, mně se vůbec nepovedla, přestože jsem vše dělala podle návodu. Máslo s kakaem mělo hodně slabě hnědou barvu, ne jako na fotce. A cukr s vodou zůstal tekutý, nezhoustlo to. Tak nevím, kde je chyba :'(

  • Anna F
    Anna F |

    1. 7. 2013 12:43

    Recept na tuto polevu mi kdysi poradila teta, od té doby ji dělám. Je výborná.

  • Markét S.
    Markét S. |

    23. 6. 2013 19:29

    opravdu dobrý, překvapilo!

  • hanabrozova
    hanabrozova |

    3. 6. 2013 17:02

    skvele...

  • WeeBear
    WeeBear |

    8. 4. 2013 17:37

    Díky moc, přesně takový recept jsem hledala. Je boží. :-)

  • Zuzana V.
    Zuzana V. |

    15. 12. 2011 21:11

    Poleva je naprosto skvělá!!! Zvládne ji i kuchař amatér - jako jsem já. :-P Děkuji moc za recept! ;-)

  • Baruš
    Baruš |

    1. 10. 2011 15:26

    TAk jsem tedy opravdu nečekala že tato poleva budu fungovat,alezkusila jsem a je vyborna...diky moc za inspiraci..:-)

  • Z21
    Z21 |

    21. 4. 2011 11:23

    fak supr :-D

  • recepty73
    recepty73 |

    11. 11. 2010 14:44

    :-D :-D doporučuje 9 z 10-ti kuchařů ;-) :-P

  • Simča S.
    Simča S. |

    11. 11. 2010 14:26

    Jo, to víš, je to orginál Sandtnerka, takže osvědčená kvalita....

  • recepty73
    recepty73 |

    11. 11. 2010 08:19

    Dělám prakticky stejně,jen z cukru moučky ;-) a mám jistotu,že se mi povede ;-) :-)