Vánoční Kysucká kapustnice - kyselica

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: atlantick

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      l voda z kysaného zelí (nejlíp ze sudu, nebo slitá ze sáčku)
    • 2
      hrst kysané zelí
    • houby
    • 0,5
      kg maso (různé - uzené, klobáska, krkovice - jaké kdo rád, třeba od každého kousek)
    • 1
      kg brambory
    • 4
      vejce
    • sladká smetana
    • zeleninový vývar
    • černé koření
    • nové koření
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Brambory uvaříme v slupce, oloupeme a dáme stranou. Do velkého hrnce dáme kysané zelí, zalijeme vodou ze zelí, dáme maso, bujón, houby (když jsou sušené, tak je potřeba je předem vyprat), koření. Hrnec dolijeme vodou a dáme vařit dokuď není maso hotové (1 hodinu). Přídáme sladkou smetanu a necháme přejít varem (nehustíme moukou!). Odstavíme, vybereme maso a do horké polévky pustíme - vyklopíme vajíčka, která nemícháme a necháme je v polévce dojít tak 15 minut. Na talíř dáváme 1-2 brambory v celku, kousky masa a zalíváme polévkou - kdo dostane na talíř vejce - má štěstí :)
2
Tahle polévka se vaří na Kysuciach na Štědrý den úplně bez masa a na Silvestra s masem, tak jak je komu libo.
Zařazení: Polévky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Maruš
    Maruš |

    20. 12. 2006 14:07

    Moniko,je zajímavé číst,jaké kde jsou zvyky,co se týče jídla na Štědrý den.Jinak Kysuce je můj oblíbený kraj,naposledy jsme byli na Vychylovce,kde je skanzen a úzkorozchodná lesní úvraťová železnice.Zajímavé a krásná příroda.Zdravím Vás.

  • Monika Zmijarová
    Monika Zmijarová |

    20. 12. 2006 13:45

    Milá paní Katka, táto Kysucká kapustnica je dost bohatá na suroviny, pochádzam z Kysúc a Kysuce boli kedysi velmi chudobný kraj, tak tomu aj odpovedá zloženie jedál, avšak ako je v názvu je to vianočná kapustnica tak si doprajeme aj masko a klobásky, my však na štedrý deň dodržujeme post a podla receptov našej starej mamy, ktorá dohliadá na prípravu štedrovečernej večere, máme kapustnicu bez masa zahustenú smetankou - hovoríme jej biela kapustnica, k tomu oplátky s medom, varené vínko, krupicovú kašu a rybu so šalátom,takéto zloženie stále dodržujeme a vyhovuje aj mojmu manželovi ktorý je z Moravy a aj mojej 5-ročnej dcérke, prajem veselé vianoce....

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    20. 12. 2006 11:41

    Ak by ste mali nekonzervovanú kyslú kapustu, stačí ju dať do tepla a zaliať vodou, za 2-3 dni prekysne. Ale či to platí aj s tou sterilizovanou z konzervy, to neviem...

  • Marcela Hajdová
    Marcela Hajdová |

    20. 12. 2006 11:12

    Pani Katka, poradte mi prosím, cím sa dá nahradit stáva (voda) z kapusty, tu sa predává kapusta vynikajúcej chuti, velmi jemne pokrájaná (skoro ako spagety), ale je tak natlacená do konzervy, ze nielenze je umenie ju stadial dostat von, ale hlavne. ze nemá prakticky ziadnu stavu. Len zopár kvapiek. Co by sa stalo zmiesaním citróna a nejakého bieleho vína (kapusta je nalozená v bielom víne)?Dakujem