Vánočka našich babiček

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hladká mouka
    • 200
      g moučkový cukr
    • 250
      g máslo
    • 80
      g droždí
    • 0,3
      l mléko
    • 3
      ks vejce ( jedno na potření )
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra
    • sůl
    • rozinky
    • mandle
    • 3
      ks špejle na uchycení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si uděláme kvásek z mléka droždí a trochu cukru.
2
Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru špetku soli, vejce a změklé máslo to vše pořádně propracujeme.
3
Potom přidáme hotový kvásek a vypracujeme těsto, přidáme rozinky a nasekané mandle. Promícháme a necháme kynout nejméně 3 hodiny, když těsto vylézá z mísy propracujeme a necháme dále kynout. Když je těsto vykynuté vytvoříme z něj klasicky (4,3,2) dvě vánočky, které dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, poklademe nasekané mandle, propíchneme špejlemi, aby se nám vánočka neskácela a necháme ještě asi 15 minut odpočinout.
4
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C asi 20 minut, potom teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme ještě asi půl hodiny. Jestli je vánočka hotová poznáme, když vytáhneme špejli a těsto se nelepí.
5
Tato vánočka je sice pracná, ale velmi chutná.
Zařazení: Moučníky Buchty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • destiny23
    destiny23 |

    23. 12. 2015 13:32

    Dělá tento recept již třetím rokem a každý rok jsem musela obratem dělat další,aby bylo na štědrý den.Vinikající ;-)

  • Alice
    Alice |

    15. 12. 2015 22:23

    Pekla jsem podobnou, váhově vše odpovídá této, ještě sem přidávala mleté vlašské ořechy, je pak sice tmavší, ale chuťově výborná. A tuk přidávám do těsta rozpuštěný. Těsto se musí dobře propracovat. Určitě je to na dvě vánočky....při pečení "jedné" mi skoro odešla i s troubou :-)))

  • Petra Obručová
    Petra Obručová |

    17. 12. 2010 12:41

    Výborná vánočka. Pokud použijete robot, není to nijak pracné, spíš jde o ten čas. Doporučuji všem a to nejen na vánoce.

  • Klára Horniačková
    Klára Horniačková |

    23. 12. 2009 21:43

    Tak právě peču vánočku.... až jsem měla vykynuto, kouknu, že mi na stole zbyly rozinky... kdy se tam měly dát? Jinak těsto dobře vykynulo, je toho bohatě na dvě vánočky a i v troubě to kyne, zrovna na to koukám, že jsou obrovské. Zítra ochutnáme, jak chutnají :))) jen z těsta se hodně těžko válely válečky na pletení... tak snad bude dobrá :))) děkuji za recept

  • Věra
    Věra |

    4. 1. 2008 10:10

    Ahoj Marti.Jsem poměrně zkušená kuchařka,ale s vánočkou nám také potíže.Peču ji hlavně dětem,mají ji moc rádi ,aproto se snažím,abych vychytala všechny špeky tohoto náročného receptu.Myslím si,že velmi záleží na droždí a potom i mouka hraje velikou roli.Pokud droždí špatně kyne již v začátku,tak je lepší je vyhodit zrovna.Mouka bývá někdy sušší a více jak se říká pije a někdy stačí méně mléka a je těsto akorát.Mám sice jiný recept na vánočku,ale moc se od tohoto neliší.Dávej si pozor ať těsto není příliš husté,musí jít zpracovat vařečkou ale tíž,než jsi zvyklá.Pokud je těsto moc tuhé,tak špatně kyne a vánočka se drobí.pozor ale,pokud uděláš těsto řídké,bude dobře kynout ,ale vánočka se rozjede.Zkrátka chce to majít na každou mouku jiné množství mléka.Mám to vyzkoušeno.Nedám droždí do všeho,ale jen do části mléka a pak přidávám,až je to akorát.Do trouby dávám hrneček s vodou,aby tam byla pára.V pekárnách to tak dělávají,mají parnou předpékací zónu.

  • Marcela Kottová
    Marcela Kottová |

    25. 12. 2007 23:45

    Recept na kynuté mám od své babičky a je hodně podobný .Letos jsem dělaal vánočku poprvé a byla vynikající je to o tom to dělat s láskou a pro milované.Zadělám v robotu několikrát po sobě to vždy zapnu na pár minutek .Potom nechám kynout bochánky pak výrobek a je to nádhera jen to dlouho trvá.1kg hladké mouky,20dkg cukru ,20dkg tuku míchám máslo a sádlo .4 žloutky ,vanilkový cukr ,jedno droždí a trošku prášku do pečiva,citronovou kůru a rozinky v rumu namočené i s rumem.paráda opravdu .

  • Tamara Kindlová
    Tamara Kindlová |

    16. 12. 2007 17:33

    1 máte úžasnou vánočku mé dítě vážilo 50kg v 1 letech a konečně přibralováží 85 kg DĚKUJI

  • Anna Doležalová
    Anna Doležalová |

    22. 2. 2007 15:39

    Já dělám stejnou, ale dávám tam do ní navíc ještě 1 celou šlehačku a z vajec jenom žloutky. Celým vejcem potřu a nechám jen tak 10 minut kynout a propíchnu špejlemi. Potom peču 3/4 hodiny v plynové troubě. Vložím na prostřední rošt, dám misku z vodou. Na spodku trouby mám podložku. Dala se koupit v domácích potřebách. Peču na čísle 4. Takto peču již asi 20 let a dost často a vždy se mi podaří. Mám ráda, když se ukrojí plátek, utrhuji a ona se loupe. Zkusím se naučit uplést tu ze šesti. Snad to pochopím.

  • Blažena Halušková
    Blažena Halušková |

    22. 2. 2007 14:47

    Tak včera jsem ji pekla, jedničku už jsem dala. Vůbec jsem s tím nepárala; nechala jsem vykynout kvásek, všechno jsem naházela do mísy a ručním šlehačem zadělala. Vánočku upletla ze šesti copů (podle uvedeného perfektního videa), dala na pečící papír na plech, k tomu hrneček s vodou. Trouba předtopena na 220 °, po 5 minutách stáhla na 150 ° (ale já mám kamna stará už skoro 30 let, takže mají své mouchy) a když vánočka začala vonět, přikryla jsem ji alobalem (před vložením do trouby jsem ji samozřejmě potřela vajíčkem). A v chytré knize jsem se dočetla, že ze začátku se trouba nesmí otevírat, protože pak by vánočka "splaskla". Tak hodně úspěchů při pečení.

  • jaroslav wolowiec
    jaroslav wolowiec |

    25. 12. 2006 20:35

    Vánočka dle receptu výborná,jen mi praďte čím to je,že když vytáhnu vánočku z truby je vysoká a za chvíli vyndaná na plechu se rozplácne.Nedrží výšku,je placatá.Co stím ,aby mi držela stejnou výšku,jakou ji dávám do trubynebo aspoň podobnou.Děkuji za radu.Jarda

  • tereza
    tereza |

    23. 12. 2006 12:55

    Tak jsem tam nakonec vrzla vejce celá a už peču druhou várku, ta první je rozdaná:-))musím se připojit k názoru, že je sice pracná, ale námaha stojí rozhodně za to!! Dávám jedna a jdu zkontrolovat troubu(jako pec, ne manžela:-))Hezké svátky všem*

  • Anonym
    Anonym |

    22. 12. 2006 20:16

    prosím, poraďte, dávají se skutečně celá vejce a nejen žloutky? Mám podobný recept a v tom jsou jen žloutky. Nerada bych něco pokazila:-))díky

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 1. 2006 12:48

    Nejsem vůbec vychloubačná, spíš naopak, ale v této oblasti si klidně troufnu říct, že jsem opravdu zkušená a dobrá kuchařka a cukrářka. Nemusí všem všechno stejně chutnat, někdo je prostě větší gurmán....

  • pavel
    pavel |

    5. 1. 2006 10:51

    já teda nevím, ale mě těsto nakynulo, až opravdu lezlo z 8 litrové mísy. nechal jsem ho kynout v troubě, kde jsem nastavil teplotu na necelých 40 stupňů celé ty 3 hod. a kvásku byla plná 2l nádoba a při pečení se zvětšila skoro jednou tolik. a kdo jí má na povrchu tvrdou peče jí dlouho, každá trouba peče jinak, já jí pek 40 min a byla akorát.chutnala i babičce a ta toho už napekla. někteří kuchaři asi nejsou tak dobří jak si o sobě myslí a nebo neví kde se stala chyba

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    5. 1. 2006 07:16

    Minulý víkend jsem tuto vánočku taky zkusila. Těsto bylo perfektní, zpočátku vykynulo - dělala jsem jenom z poloviční dávky - postup jsem dodržela přesně, na plechu taky vypadala moc dobře, ale potom už nijak moc nenakynula, ani při pečení (což se mi jinak nestává). Byla dobrá, to teda jo, ale drobivější a trochu sušší. Ani nepřemýšlím, co jsem udělala špatně, protože si myslím, že jsem už dost zkušená kuchařka a především cukrářka, takže ta vánočka taková je.Je dobrá, ale myslela jsem, že bude něco výjimečnějšího. Trochu mě zklamala. V tomto případě zůstanu u svých vánoček :-))

  • Marti
    Marti |

    4. 1. 2006 16:44

    mam prosbu, delala jsem vanocku presne dle postupu uz dvakrat, poprve uz pri zpracovani byla strasne tvrda a nevykynula, vyhodili jsme ji, nedala se jist a byla tvrda jako sutr, a podruhe testo bylo skvele, ale zase mi to nevykynulo, byla mnohem lepsi, hodne se drobila, ale snedli jsme ji skoro celou, ale zase to nevykynylu, poradi mi nekdo co delam spatne. Dekuji

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    3. 1. 2006 10:10

    Vánočku přikrývám alobalem, nebo můžete dát do trouby kastrolek s vodou. Ale spíš si myslím, že pokud máte tvrdý povrch, že jste jí přepekla - usušila.

  • Dahiba
    Dahiba |

    3. 1. 2006 10:04

    Proti hroucení vánočky v troubě se mi osvědčilo, vykynuté těsto pořádně prohníst, uplést vánočku, zpevnit ji špejlemi a nechat ještě minimálně hodinu kynout na plechu, teprve potom potřít rozšlehaným vejcem, posypat mandle a hned dát do vyhřáté trouby péct. No a aby nebyla nahoře suchá a moc tmavá, nechám vánočku (z půl kila mouky) péct 15-20 min a pak ji přikryji alobalem a dopékám dalších 25 - 30 min. Jestli je hotová poznáte klasickým způsobem, vezmete novou špejly, propíchenete vánočku a v případě, že se těsto nelepí, je upečená.Peču v horkovzdušné troubě. Dobrou chuť.

  • Iva
    Iva |

    2. 1. 2006 22:33

    Vánočku peču často nejen na Vánoce, ale vždy je na povrchu velmi tvrdá a vysušená. Poradí někdo, jak se toho zbavit? Teplotu trouby nastavuju přesně podle receptu.

  • Vanda Králová
    Vanda Králová |

    2. 1. 2006 21:19

    Ano, vánočka je strašně dobrá, ještě na silvestra jsme si půlku vyndali z mrazáku a olizovali se až za ušima. Taky bych vyjádřila účast všem, kterým se vánočka po upletení zhroutila. Já jsem udělala jednu obrovskou třípatrovou a teprve po pěti minutách pečení jsem si všimla, že je celá rozpadlá na plechu. Tak jsem jí ještě vytáhla, znovu přehnětla a udělala dvě menší vánočky každou ze šesti pramenů (tzn. udělá se takový ten normální tvar, co se prodává v obchodě, a nemá se co zhroutit, mně se to líbí i takhle, i když je to obyčejná vánočka), no a taky se to nakonec povedlo, i když už těsto bylo docela překynuté.

  • Margita
    Margita |

    28. 12. 2005 14:33

    Vianočka je výborná, ale musí sa robiť presne z tých ingrediencií ako je napísané. Urobila som 2 chyby: 1/ Tiež som si nevšimla, že je to na 2 vianočky a až keď som mala haldu cesta, tak som si uvedomila, že to nemôže byť len jedna vianočka a podľa vlastnej intuície som urobila dve a boli výborné. 2/ Kvásek som dávala spolu hneď zo začiatku, pretože som nevidela pochopiť to spojenie prísad, ktoré sú na začiatku napísané, lebo sa mi spojiť nedali. Prvá vianočka aj keď som tam dala špajdle sa trošku zviezla, ale druhá bola na jedničku. Čo sa týka chuti dávam 1. Pre druhýkrát to bude snáď lepšie.

  • Iva Kindlová
    Iva Kindlová |

    25. 12. 2005 12:41

    pro pana Jaoslava:toto množství je na dvě vánočky,je to tam i napsané.To jste musel mít asi opravdu stašně velikou vánočku,protože i ty dvě vánočky jsou dost velké.

  • Jaroslav
    Jaroslav |

    25. 12. 2005 09:45

    Dekuji za recept a za navod jak uplest vanocku ze ctyr copu. Delal jsem vanocku poprve a nadherne se mi skacela ackoli tam byly ty spejle napichane. Ale nevadi. Z toho mnozstvi je to vsak poradna vanocka, je proste obrovskaaaaaaaa :o)

  • Jana Louny
    Jana Louny |

    24. 12. 2005 08:06

    Pro p.Jitku hhh.Taky ji delam jen z poloh.mouky,ale vyzkousela jsem i tuto.Mouku hl. jsem namichala z poloh.moukou,a rekla bych,ze je nejlepsi jen z mouky polohrube.Z te hladke to testo je takove buchtove,takze ja pouze poloh.mouku.Ale kazdemu chutna neco jineho.Kazdy si to musi vyzkouset.

  • jIŘÍ Tureček
    jIŘÍ Tureček |

    23. 12. 2005 16:40

    Díky díky veselé vianoce všem!!

  • Anonym
    Anonym |

    12. 12. 2005 07:31

    Díky Ivo, s tím vanilkovým cukrem je to dobrý nápad. Nějak mi totiž neseděl moučkový cukr do kvásku, vždycky ho dělám z krupicového.

  • Iva Kindlová
    Iva Kindlová |

    10. 12. 2005 00:52

    Pro Květu:já ohřeji na kvásek celý 1/4l mléka a dám do něj trochu vanilk.cukru,který pak dosypu do těsta.

  • pavel
    pavel |

    6. 12. 2005 12:43

    ve všech receptech na kynuté těsto co jsem kdy viděl, byl kvas z 1/4 l mléka, kostky droždí a cukru, takže se dá předpokládat, že nic navíc než je uvedeno nepotřebujete.

  • Květa Pelcová
    Květa Pelcová |

    5. 12. 2005 08:15

    To mléko a cukr na kvásek se ubere z napsaných surovin nebo jsou navíc? V tom případě - kolik cukru a kolik mléka?

  • Barca
    Barca |

    29. 11. 2005 14:49

    Ja ji ale vcera pletla a uvedomila jsem si chybu u toho ctyrdilneho copu. Ma to byt druhy zleva tahnu doprava, ale pod poslednim zprava... omlouvam se!

  • Marta Hajkova
    Marta Hajkova |

    29. 11. 2005 10:32

    Dekuju moc Barce i Andymu za tipy na pleteni vanocky

  • Barca U
    Barca U |

    28. 11. 2005 13:54

    Pro Martu: testo rozdel na devet dilu, vezmi ctyri a uplet z nich cop (druha zleva az nakraj doprava, druha zprava az nakraj doleva atd az nakonec), pak tri a cop z nich dej na ten ze ctyr. Pak smotej spiralu ze dvou a poloz to az nahoru, okraje - ty couhaci konce - zahrn pod vanocku a je to :)

  • jitka hhhhhh
    jitka hhhhhh |

    28. 11. 2005 11:03

    Měla bych dotaz ohledně té hladké mouky, všechna kynutá těsta včetně vánočky dělám z mouky polohrubé, ráda bych letos zkusila tuto vánočku, ale trochu mě tam mate ta hladká mouka, v čem je to jiné s tou hladkou, nerada bych to pokazila děkuji

  • Jana P
    Jana P |

    27. 11. 2005 23:13

    Děkuji Anndy za uvedení adresy na pletní vánočky,je to tam velice dobře popsáno.Jsem na tom jinak stejně jako Marta.

  • Marie M
    Marie M |

    27. 11. 2005 01:54

    Dekuji Andy za vysvetleni ohledne toho drozdi.ja to vzdy delam odhadem a co delam stale, (jako houskove knedliky) tak uz nic nevazim,ale na tuto vanocku to nechci zkazit, nekdy ho tam dam moc a nekdy zase malo, no znate to! . Jinak na knedliky z hladke mouky uz jsem prebornice. lol

  • Anndy KV
    Anndy KV |

    26. 11. 2005 17:29

    JAK SE PLETE VÁNOČKAhttp://www.fiserasynove.cz/video

  • Anndy KV
    Anndy KV |

    26. 11. 2005 17:22

    42g čerstvého droždí by mělo být 7g sušeného. Já jiné, než sušené nepoužívám, ale máme tu dva druhy. Jeden pytlík je na 500g mouky a druhý na 1kg mouky, je to na nich napsáno. Ale jinak 42g=7g

  • Marie Moravec
    Marie Moravec |

    26. 11. 2005 04:42

    Ziji ve Statech. Manzel je taky cech , tak samozrejme miluje tradicni ceske vanoce.. pecu kazdy rok ja zbesila, ale mam tu jeden problem! Nemam tady cerstve drozdi, pouzivam jen susene, a nikdy nevim, kolik ho pouzit. Muzete me poradit?

  • Marta Hajkova
    Marta Hajkova |

    25. 11. 2005 14:15

    prosim prosim a jak se to plete ? co to je 4,3, 2 vim ze jsem aso internatni blb ale vanocku jsem opravdu jeste nikdy nepekla - vzdycky jsem ji dostala od maminky ...

  • Iva Kindlová
    Iva Kindlová |

    24. 11. 2005 01:13

    Pro Evu:já se s tím taky nedřu,vše dám do robota a jakmile vznikne žmolenka přibám kvásek.Takhle mě to učila babička(samozřejmě,že ona dělala vše růčo).Moje tchýně mě učila trochu jinou vánočku,právě z rozpuštěného másla,ale ta nebyla tak dobrá jako ta od babičky,připadala mi taková hodně drobivá.

  • eva kovářů
    eva kovářů |

    23. 11. 2005 21:39

    Pro Ivu, potažmo jitku: Jitce rozumím, také pro jistotu nejdřív vrznu do šlehače máslo, pak přihazuji žloutky, cukr a pak ostatní vč.kvásku. Ale vzhledem k tomu že ten šlehač všechno zvládne (nanejvýš vyměním v závěru metly), není to až taková dřina. Myslím že to má svůj význam a v tom, že pokud by se použil rozpuštěný tuk do mouky jako u jiných, nebude vánočka držet tvar (ale nezkoušela jsem neb by to byla celkem drahá zkouška). Navíc František asi vyzkoušel...:-)

  • Iva Kindlová
    Iva Kindlová |

    21. 11. 2005 22:39

    Pro Jitku:Když se smíchají všechny ingredience bez mléka a droždí,nevznikne těsto jak má být,ale je to jak žmolenka a až se tam přidá ten vzešlý kvásek(který dělám z celého 1/4l mléka) teprve pak vznikne těsto.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    21. 11. 2005 12:21

    Mám a znám několik druhů opravdu výborných vánoček - jedna z nich je tvarohová (i zde vyzkoušená) , tak tuto ještě neznám, určitě vyzkouším před Vánocemi a budu ji střídat s těmi našimi oblíbenými. O Vánocích totiž peču jak zběsilá jednu vánočku za druhou, to je totiž to nejlepší "cukroví"!!

  • František Brusák
    František Brusák |

    20. 11. 2005 22:37

    Víte mě babička učila opačný systém než je u buchet a běžných kynutých těst tuk šlehat s cukrem a vejci přidat kvásek mouku,kynout přes noc.Když dáte mouku kvásek a pak přidáváte tuk tak ta vánočka má uplně jinou chuť,né že by nebyla dobrá,je taková obyčejná nevánoční.

  • marie Jiroušková
    marie Jiroušková |

    18. 11. 2005 12:19

    Přesně tento předpis užívám již 20 let mám ho od mé babičky . Jenom mouku dávám 75 dkg hladké a 25 dkg polohrubé. Při pečení se mi osvědčilo nejdříve dát těsto na 150 st na 5 min. ono ještě krásně nakyne potom na 175 st.na 30 min a opět stáhneme na 150 st a dopečeme.

  • Di
    Di |

    18. 11. 2005 08:36

    Já dělám kynuté těsto vždy ručním šlehačem - hnětacími metlami, a vše dávám do jedné mísy. Mouku, vajíčka, tuk rozpustím, přidám kvásek a vše najednou prohnětu.

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    17. 11. 2005 14:18

    Prosím Ivu o upřesnění, vánočku taky peču, ale ještě nikdy jsem nedávala kvásek až do vypracovaného těsta. V mém receptu se musí utřít máslo s cukrem a žlouty, není to zybtěčné ? Tento postup se mi zdá rychlejší.

  • Lambi Lehovcová
    Lambi Lehovcová |

    3. 10. 2005 23:46

    I TUTO VÁNOČKU JSEM MĚLA MOŽNOST OCHUTNAT PŘÍMO OD AUTORKY DOKONCE MĚ NA VÁNOCE DVĚ UPEKLA PRO MOU PRACOVNÍ VYTÍŽENOST (JE TO MÁ KAMARÁDKA,NEPEČE PRO JINÉ ) A MUSÍM ŘÍCI , ŽE DEN PO JEŽÍŠKU NEZBYL ANI DROBEČEK.JÁ I MOJE RODINKA JSME SE OLIZOVALI AŽ ZA UŠIMA.DOPORUČUJI TA VÁNOČKA JE FAKT SKVĚLÁ.