Slaný krokodýl z majonézového těsta

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 2
90 minut
8
porce
neuvedeno
autor: Simča S.

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 100
      g majonéza
    • 250
      ml mléko vlažné
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička cukr
    • 20
      g droždí půl kostky nebo sáček sušeného
  • 1. náplň
    • 4
      ks vejce
    • 200
      g točený salám
    • 2
      ks pórek
    • 150
      g sýr tvrdý, strouhaný
    • 2
      stroužek česnek
    • 1
      lžíce olej
  • 2. náplň
    • 3
      ks brambory - 4 vařené
    • 200
      g šunka
    • 150
      g zakysaná smetana
    • 2
      lžíce krenex
    • 1
      špetka sůl pepř, bazalka, oregáno - dle chuti
    • 1
      ks vejce na potření

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nejprve si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru, trošky mouky a droždí. Poté přidáme majonézu, sůl, zbylou mouku a těsto propracujeme. Na teplém místě necháme těsto vykynout cca 50 minut. Můžeme ho samozřejmě připravit i v pekárně.
2
Během kynutí si připravíme náplně. Na pánvičce na lžičce oleje usmažíme nepříliš pevnou míchanici z vajec. Přidáme rozetřený česnek a dobře promícháme, aby ho bylo všude stejně. Dále vmícháme na drobné kostičky nakrájený točeňák, na jemné kroužky krájené pórky a jemně strouhaný sýr. Druhou náplň připravíme smícháním strouhaných brambor s nudličkami šunky. Koření a křen zamícháme dobře v zakysance a pak vmícháme brambory se šunkou.
3
Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě poloviny (budou tedy dva krokouši - každý s jinou náplní) a každou vyválíme do obdélníku přibližně velikosti plechu. Kousek těsta si necháme stranou pro pozdější zdobení. Ve směru delší strany dáme do střední třetiny vždy po jedné náplni. Náplně můžeme podle chuti dokořenit pepřem a italskými bylinkami. Jako náplň se dá použít i leccos jiného - dělala jsem krokodýly i se špenátem a anglickou slaninou, s plátkovým sýrem, plátky šunky a nakrájenými paprikami tří barev, s nivou, s olivami a pod. Prostě - co má kdo rád.
4
Po stranách náplně nařežeme těsto na šikmé pruhy a ty postupně přes sebe skládáme. Lépe pochopíte po prohlédnutí fotografií. Nyní přichází na řadu vaše výtvarné schopnosti: Z jedné strany, kam jsme dali trochu méně náplně, se vytvaruje tlama, na druhém konci ocas. Ten je pěkné zatočit.
5
Z předem odloženého kousku těsta dotvarujeme tlapičky (stačí 4 kuličky, které rádýlkem z 1/3 nařízneme). Z válečku těsta vytvarujeme jakousi trojku, která tvoří výrazné "obočí", místo očí zasadíme olivy nebo kolečka okurky, Po těle krokodýla nůžkami nastříháme "bodliny" a na bocích tlamy zuby. Celé zvíře potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme.
6
Z tohoto těsta je jeden velký krokodýl (na titulním obrázku, byl přes celý 40 cm dlouhý plech a musel být hodně zatočený), nebo dva menší (byli prohnutí jen do tvaru C a na plechu jsem je pekla společně - položené vedle sebe).
Zařazení: Chuťovky Slané
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • janka
    janka |

    13. 3. 2014 13:25

    Tak jako těsto je naprosto luxusní, používám ho i na cibulový koláč. Krokouše jsem dnes dělala poprvé a z náplní cibulovou a úspěch jen z hlavou jsem měla problém ale to se časem vychytá :) super receptík díky :) <3 <3 <3 <:-)

  • Gábina
    Gábina |

    15. 10. 2013 18:33

    Dnes jsem vyzkoušela poprvé a i při mé nešikovnosti vypadal výsledek jako krokodýl. Dělala jsem s náplní z brambor, šunky a sýru a chutnalo nám. Dík za super nápad :-)

  • pippiva
    pippiva |

    31. 12. 2012 14:19

    Veroniko, já je pečuje na 190 asi 30-40 minut.

  • veronika
    veronika |

    18. 12. 2012 10:39

    prosím jak dlouho se to peče a přibližně při jaké teplotě? děkuji

  • pippiva
    pippiva |

    5. 2. 2012 10:02

    Tentokrat jsem cerpaala inspiraci, delala jsem zdravejsi ;-) verzi testa-misto majonezy jsem dala olivovy olej a zloutek, cast mouky jsem nahradila moukou celozrnnou. Tvorila jsem zaviny na zpusob tela krokodyla, vypadalo to moc hezky, cast naplne z varenych brambor, brokolice, uzeneho syra a muskatoveho orisku. Opet dekuji za inspiraci <3

  • pippiva
    pippiva |

    2. 2. 2012 15:06

    Delala jsem opet. V lednici se na me smal zbytek majonezy a varenych brambor, delala jsem polovicni davku s naplni brambory-sunka-syr-vejce, ocka jsem dala 2 liskove orisky. Krokodyl je trochu jiny nez predesli, moc jsem testo nevyvalela, takze je tlustsi oproti predchozim krokodylum :-D . Co by clovek pro deti neudelal, alespon maji radost a ja take <3

  • pippiva
    pippiva |

    28. 1. 2012 21:33

    Krokodyli meli uspech ! Delala jsem 2, jeden s naplni z ricotty a spenatu, druhy plneny bramborovou naplni (varene brambory, emmental, vejce, olivy, kapary a rakousky spek ). Pred pecenim nakonec jeste oba kynuli (v troube jsem pekla jeste dalsi vytvor), pak nez se upekl jeden, nakynul i druhy, myslim, ze neni na skodu je nechat pred pecenim jeste kynout. Testo vyborne, majonezy jsem dala cca 150 gr. Samotne tvoreni bylo jednoduche, jen ty oci jsem zatlacila prilis, takze pak nebyly moc videt, ale to na efektu a chuti neubralo. Diky za super recept! <:-) ;-)

  • pippiva
    pippiva |

    22. 1. 2012 11:40

    Diky moc! :-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    21. 1. 2012 23:15

    Ne, když jsem ty rolády zatočila a pak stříhala a nazdobila, už jsem nenechávala kynout a šoupla krokouše do trouby. Ať se povede!!!!

  • pippiva
    pippiva |

    20. 1. 2012 14:36

    Technicky dotaz: po vytvoreni krokodyla jeste nechavate kynout nebo jej rovnou soupnete do trouby? Diky.

  • nnln
    nnln |

    13. 6. 2011 14:32

    já se s tím popravdě moc nepárala.. Brambory jsem vařila už loupané, hodně do měkka, dala do misky, přidala tu zakysanku a pálivý krenex (myslím že 3 nebo 4 lžičky) a rozmačkala vidličkou, pak jen nakrájela trochu šunky a vmíchala. Měla jsem trochu strach, náplň z brabor mi přišla docela zvláštní, ale vážně to bylo skvělé. už se na ty brambory ve šlupce a zakysankou s křenem těším:) ta opečená slanina bude určitě taky výborná, ale já raději nebudu zkoušet, ať se vlezu do kalhot:)

  • Simča S.
    Simča S. |

    13. 6. 2011 13:56

    Nnln - jak děláš tu náplň? Pomačkář vařené brambory? Vařené jak? Ve šlupce nebo bez? A přidáš nastrouhaný křen, předpokládám. Ajinak? Nějaké vajíčko? Nebo slaninku? Hmmm, to by asi nebylo marné... Osmahlá slaninka nakrájemná na proužky přidaná k pomačkaným bramborám se křenem a žloukem.... Hmm asi tak bych to viděla a vyzkouším :-)

  • nnln
    nnln |

    12. 6. 2011 22:46

    pekla jsem znova, opět s velkým úspěchem, tentokrát jsem dělala i náplň z brambor a křenu a byla tak výborná, že si někdy na oběd udělám jen ty brambory se zakysanou smetanou a křenem:) vážně výborné!

  • nnln
    nnln |

    4. 6. 2011 07:06

    no aby ne! dostali i kus s sebou a vůbec se nebránili:)) fakt dobrota a navíc zajímavá, možná by nebylo na škodu zkusit je i nasladko ;-)

  • Ladia
    Ladia |

    3. 6. 2011 23:23

    Já nemám slov... špička :-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    3. 6. 2011 23:11

    Nnln - gratuluji, krásní krorkouši!!!! Doufám, že i chutnali hostům.

  • nnln
    nnln |

    3. 6. 2011 21:24

    a to těsto je vážně výborné! měla jsem trochu strach, že jsem krokodýly přepekla, ale i pokud jo, těsto je pořád dobré, vůbec není suché, takže dobrota :-) jednu náplň jsem dělala z vajec, ale místo pórku dala papriky a druhou jsem dělala jen šunku, slaninu a dva druhy sýru, obě jsou dobré, ale krokodýl z té vaječné náplně vypadá lépe, bylo jí víc, tak je takový baculatější:) takže krokodýli výborní a nemluvě o tom jak se všem líbili ;-) určitě jsem nepekla naposled. díky moc za skvělý recept i rady!

  • nnln
    nnln |

    3. 6. 2011 21:15

    tak už jsou fotky tam:) trochu jsem bojovala, protože jsem je napřed ukládala, když jsem vložila, že jsem vyzkoušela, ale tam se nikde nezobrazují:(

  • Simča S.
    Simča S. |

    3. 6. 2011 13:06

    Doufám, že jsi vyfotila a pochlubíš se!!!!

  • nnln
    nnln |

    3. 6. 2011 10:43

    tak a už jsou na svetě:) jen jsem nevěděla, jak dlouho péct a pořád jsem měla strach, ať se udělají i uvnitř tak nevím, li jsem je nakonec trochu nepřepekla. spálení nejsou, ale opálení ano:) ale vypadají dobře, dokonce opravdu jako krokodýli:) ochutnáme až odpoledne, tak jsem zvědavá, co návštěva na to ;-)

  • nnln
    nnln |

    3. 6. 2011 08:09

    díky:) těsto už kyne, ale to samotné tvoření bude asi větší práce:) a ty oči z té šunky se mi i líbí více. Jsou takové.. opravdové :-! A děkuji, teď jsem se dívala a máš to tam i napsané, že je to obočí z válečku těsta, mohlo mi to dojít.. někdy to asi potřebuji říct dvakrát ;-) tak díky:)

  • Simča S.
    Simča S. |

    2. 6. 2011 22:53

    Nnln - nic jsem narozřezávala, ale NA zabalené naplněné těsto jsem nalepila váleček, vytvarovaný do takové jako ležaté trojky.... Nevím, jak to popsat - prostě to "obočí" je nalepené na hlavu. A ano, oči jsou plátky šunky, okraje jsem založila dospod a připla jsem to hřebíčkem (kořením). Většinou dávám olivu, ale tenkrát jsem je nějak opoměla koupit, tak jsem improvizovala.... Tak ať se korouš povede!!!!

  • nnln
    nnln |

    2. 6. 2011 20:17

    simčo, prosim tě, jaks dělala ty oči u toho velkého krokodýla? Rozřízlé a od sebe odtažené těsto a uvnitř je šunka a zapíchlý hřebíček? Pokud mi to malý dovolí, zítra se pokusím.. no, jsem zvědavá, li to toho krokodýla bude aspoň připomínat:))

  • Hubatá
    Hubatá |

    22. 5. 2011 07:58

    Jééj, ty si ale šikovná, obdivujem ťa ako si sa s tými krokodílami pohrala. Nebála si sa ich, veď sú ako naozajstní. 8-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    16. 5. 2011 16:53

    Prosím Tě, s Tvojí ochotně konzumující rodinkou to hravě zvládnete ;-) :-P :-D

  • recepty73
    recepty73 |

    16. 5. 2011 14:54

    ...už to chápu a můžu machrovat :-D :-D ;-) , takhle se mi to složité ani moc nezdá, ale je to kus ;-) :-D

  • Simča S.
    Simča S. |

    16. 5. 2011 13:39

    Tak jsem přidala foto-postup, Na titulní fotce je jeden veliký krokouš z celé dávky, na postupu jsem fotila výrobu polovičního (kdy z dávky vyšli dva). Určitě ho zkuste, na všech oslavách měl veilký úspěch :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    13. 5. 2011 14:24

    ...ten je :-)) ! Na postup si taky počkám, mozek mám jaksi mimo lebku už delší čas a jsem zvědavý, jak si tu potvoru tvořila :-D :-D ...

  • nnln
    nnln |

    13. 5. 2011 13:55

    hezky pojmenované.. dusivky:) často dávám do buchet jogurt, ať nejsou tak suché, ale podívám se teda i po reeptu s majonézou. dík za tip:)

  • karla
    karla |

    13. 5. 2011 12:19

    Ten krokodýl je nádherný a musí být i výborný,ale udělat bych to nezvládla ach jo....prosím o podrobnější postup díky mooc :-\

  • Zuzka
    Zuzka |

    13. 5. 2011 11:38

    Krokodýl je naprosto luxusní, nádherný, super tip! Nelko, dělávám majonézové svatební koláčky, jsou perfektní, vláčné a dlouho vydrží, i majonézová buchta s čímkoliv (ovocem, čokoládou nebo jen polevou) nemá chybu, nejsou to dusivky....

  • nnln
    nnln |

    12. 5. 2011 22:57

    aha. jo, je to vlastně jasné, ale fakt by mě to nenapadlo. a už vůbec ne ten krokodýl.. je fakt skvělý:) díky, nelka

  • Simča S.
    Simča S. |

    12. 5. 2011 22:41

    No nnin, jak jsem koupila, tak prodávám. Majonéza je v podstatě tuk a vejce, takže se do tohoto těsta nedávají vajíčka a tuk (někdy olej, jindy máslo/sádlo) a prostě se dá majolka... A není to můj nápad, kdysi (tak 4 - 5 let?) se o objevilo na nějakých ruských stránkách o pečení....

  • nnln
    nnln |

    12. 5. 2011 19:04

    ten vypadá úžasně!! vážně skvělý nápad. a jen, můžu se zeptat, proč ta majonéza v těstě? místo tuku? snad se neptám hloupě, ale takové těsto neznám.. díky!

  • Simča S.
    Simča S. |

    12. 5. 2011 18:18

    Jj, moje dcera měla vloni přímo "dračí hostinu" na narozeniný. Dort byl s drakem, k jídlu na slano dračí zuby, pečení hadí, želvy a zlatý hřeb - tenhle krokodýl.... Ale doma mi nejdou sem nahrávat fotky a zapoměla jsem si fotky postupu nahrát na flešku, tak je přidám až v pondělí....

  • pippiva
    pippiva |

    12. 5. 2011 16:39

    Simco, super napad ! :-D <:-) Davam do oblibenych, pro deti jak bych nasla !