Autor:

Slaný krokodýl z majonézového těsta

90 minut PT0H90M
Porce: 8
Těsto
Hladká mouka 500 g
Majonéza 100 g
Mléko
vlažné
250 ml
Sůl 1 lžička
Cukr 1 lžička
Droždí
půl kostky nebo sáček sušeného
20 g
1. náplň
Vejce 4 ks
Točený salám 200 g
Pórek 2 ks
Sýr
tvrdý, strouhaný
150 g
Česnek 2 stroužek
Olej 1 lžíce
2. náplň
Brambory
- 4 vařené
3 ks
Šunka 200 g
Zakysaná smetana 150 g
Krenex 2 lžíce
Ingredience
Sůl
pepř, bazalka, oregáno - dle chuti
1 špetka
Vejce
na potření
1 ks
Slaný krokodýl z majonézového těsta

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky, Slané

Nejprve si necháme vzejít kvásek z vlažného mléka, cukru, trošky mouky a droždí. Poté přidáme majonézu, sůl, zbylou mouku a těsto propracujeme. Na teplém místě necháme těsto vykynout cca 50 minut. Můžeme ho samozřejmě připravit i v pekárně. Během kynutí si připravíme náplně. Na pánvičce na lžičce oleje usmažíme nepříliš pevnou míchanici z vajec. Přidáme rozetřený česnek a dobře promícháme, aby ho bylo všude stejně. Dále vmícháme na drobné kostičky nakrájený točeňák, na jemné kroužky krájené pórky a jemně strouhaný sýr. Druhou náplň připravíme smícháním strouhaných brambor s nudličkami šunky. Koření a křen zamícháme dobře v zakysance a pak vmícháme brambory se šunkou.

Po vykynutí rozdělíme těsto na dvě poloviny (budou tedy dva krokouši - každý s jinou náplní) a každou vyválíme do obdélníku přibližně velikosti plechu. Kousek těsta si necháme stranou pro pozdější zdobení. Ve směru delší strany dáme do střední třetiny vždy po jedné náplni. Náplně můžeme podle chuti dokořenit pepřem a italskými bylinkami. Jako náplň se dá použít i leccos jiného - dělala jsem krokodýly i se špenátem a anglickou slaninou, s plátkovým sýrem, plátky šunky a nakrájenými paprikami tří barev, s nivou, s olivami a pod. Prostě - co má kdo rád.

Po stranách náplně nařežeme těsto na šikmé pruhy a ty postupně přes sebe skládáme. Lépe pochopíte po prohlédnutí fotografií. Nyní přichází na řadu vaše výtvarné schopnosti: Z jedné strany, kam jsme dali trochu méně náplně, se vytvaruje tlama, na druhém konci ocas. Ten je pěkné zatočit.

Z předem odloženého kousku těsta dotvarujeme tlapičky (stačí 4 kuličky, které rádýlkem z 1/3 nařízneme). Z válečku těsta vytvarujeme jakousi trojku, která tvoří výrazné „obočí“, místo očí zasadíme olivy nebo kolečka okurky, Po těle krokodýla nůžkami nastříháme „bodliny“ a na bocích tlamy zuby. Celé zvíře potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme.

Z tohoto těsta je jeden velký krokodýl (na titulním obrázku, byl přes celý 40 cm dlouhý plech a musel být hodně zatočený), nebo dva menší (byli prohnutí jen do tvaru C a na plechu jsem je pekla společně - položené vedle sebe).

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 2x)

Komentáře k receptu: Slaný krokodýl z majonézového těsta

Komentáře

  1. janka   13.03.2014 | 13:25 | reagovat | závadný

    Tak jako těsto je naprosto luxusní, používám ho i na cibulový koláč. Krokouše jsem dnes dělala poprvé a z náplní cibulovou a úspěch jen z hlavou jsem měla problém ale to se časem vychytá :) super receptík díky :) <3 <3 <3 <:-)

  2. Gábina   15.10.2013 | 18:33 | reagovat | závadný

    Dnes jsem vyzkoušela poprvé a i při mé nešikovnosti vypadal výsledek jako krokodýl. Dělala jsem s náplní z brambor, šunky a sýru a chutnalo nám. Dík za super nápad :-)

  3. veronika   18.12.2012 | 10:39 | reagovat | závadný

    prosím jak dlouho se to peče a přibližně při jaké teplotě? děkuji

    1. pippiva   31.12.2012 | 14:19 | reagovat | závadný

      Veroniko, já je pečuje na 190 asi 30-40 minut.

  4. pippiva   05.02.2012 | 10:02 | reagovat | závadný

    Tentokrat jsem cerpaala inspiraci, delala jsem zdravejsi ;-) verzi testa-misto majonezy jsem dala olivovy olej a zloutek, cast mouky jsem nahradila moukou celozrnnou. Tvorila jsem zaviny na zpusob tela krokodyla, vypadalo to moc hezky, cast naplne z varenych brambor, brokolice, uzeneho syra a muskatoveho orisku. Opet dekuji za inspiraci <3

  5. pippiva   02.02.2012 | 15:06 | reagovat | závadný

    Delala jsem opet. V lednici se na me smal zbytek majonezy a varenych brambor, delala jsem polovicni davku s naplni brambory-sunka-syr-vejce, ocka jsem dala 2 liskove orisky. Krokodyl je trochu jiny nez predesli, moc jsem testo nevyvalela, takze je tlustsi oproti predchozim krokodylum :-D . Co by clovek pro deti neudelal, alespon maji radost a ja take <3

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout? Pacientů s HIV stále přibývá: V Praze hrozí epidemie! Jak se nemoci vyhnout?
Ideální dárek pro vašeho partnera – strojek na holení! Který je ten správný? Ideální dárek pro vašeho partnera – strojek na holení! Který je ten správný?
Rychle a jednoduše k dokonalému oblečení Rychle a jednoduše k dokonalému oblečení
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web