Pravé chilli con carne

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g hovězí maso
    • 40
      g sádlo
    • 1
      l hovězí vývar připravený z části masa
    • 1
      špetka kmín
    • 2
      ks chilli papričky pálivá
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      ks cibule
    • 2
      ks zelená paprika
    • 4
      ks rajčata
    • 150
      g fazole i konzervované ve slaném nálevu
    • 200
      g šunka nebo jiná uzenina
    • 1
      lžička gulášové koření
    • 1
      špetka oregáno

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso nakrájíme na malé kostky, opečeme na části sádla, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky (i sterilované), sůl, rozetřený česnek a dusíme. Na zbytku tuku zvlášť podusíme drobně nakrájenou cibuli, zelené papriky a rajčata. Přidáme k masu společně s fazolemi, které jsme den předem namočili nebo s těmi konzervovanými, přimícháme drobně nakrájenou šunku nebo jinou uzeninu a udusíme doměkka. Okořeníme kořením a oreganem. Dusit je nutno celé hodiny, dokud nebude chilli rozvařené a chuť nádherně konzistentní.
2
Většinou tuto krmi připravují muži.
Zařazení: Maso Hovězí

Komentáře k receptu

  • Luke
    Luke |

    14. 10. 2013 13:57

    Já sám jsem po x letech různých pokusů dospěl k tomuto receptu http://tvvona.wordpress.com/2013/10/14/chili-con-carne-potreti/ který se inspiruje originálními recepty z USA . Pokud chcete jít po originálu a mluvíte anglicky, podívejte se na web http://whatscookingamerica.net/History/Chili/ChiliRecipes.htm A souhlasím s jinými diskutujícími, že i v USA je každé chili (píše se mimojiné s jedním "L") jiné a i vt Texasu (hlavním státě chili) např. panují velké rozepře ohledně fazolí a toho, zda do chili patří či nikoliv. :-)

  • nikola
    nikola |

    17. 7. 2012 13:27

    s panem tomasem urcite nesouhlasim, uz je po tom co jsem zila tri roky v americe a pokrm jsem jedla, ale chili con carne se vždy dělá zkostek masa,a vždy tam je římský kmín!! info pro pana michala nereknu ,s osta´tnim souhlasim, ale nemam rada jak se vscihni predhaneji jak vedi a pritom keckaji nesmysl

  • jana
    jana |

    10. 4. 2012 12:56

    Název je zavádějící : " Pravé Chilli con carne" . Lépe by mu seděl název " Falešné Chilli con carne", s gulášovým kořením !!! :-D :-D :-D

  • kucerik
    kucerik |

    19. 11. 2011 06:33

    Dobré,opravdu dobré.Dělám to trošinku jinak, ale podle Vašeho receptu se musím přiznat, že mi to líp chutnalo.

  • Lukas
    Lukas |

    17. 1. 2011 18:59

    Vzdyt nazev je uplne fuk, hlavni je ze to tomu kdo to podle daneho receptu vari CHUTNA ;-) - nebo??? A to jestli, jestli prave nebo neprave????!!!! To je jako rict, ze je jen jeden "pravy" recept na gulas a kazda miniaturni zmena je uz jen napodobenina...... Co urcite v zakladnim cilli nebylo jsou fazole, pridali se pozdeji jako uspora masa :'( Ve skutecnosti je cilli v "gulas" ala mexiko-texas. Jinak o puvodu receptu se prou mexiko a texas - kazdopadne obe varianty rikaji ze ten "vynalezli" honaci krav pri jejich cestach.

  • LuKla Team
    LuKla Team |

    31. 12. 2010 16:26

    Velmi souhlasím se Soňou, Janou H. Michalem, Di a překvapivě i s pane Tomášem. O rozdílu kmínu a cumin asi nemá cenu polemizovat, tam je to jasné. Přirovnání k českému guláši je zjevně také trefné, protože co dům to jiný guláš. A k panu Tomášovi: Toto jistě není to internacionální Chilli con carne, ale proti gustu žádný dišputát. Poté ho ale nesmíme nazývat "Pravé chilli con carne"! Ps.: Milý pane Tomáši. U Vás jsem hlavně nepochopil reakci na dvou task paní Soňi, který byl pravdivý a věcný. Tolik zloby, za vyjádření sváho názoru jsem dlouho neviděl. Zkuste občas popřemýšlet o tom jestli někdo jiný nemůže mít také pravdu a pobavte se o tom. Bw. Píši to doma ve svém volném čase.

  • michal nereknu
    michal nereknu |

    30. 1. 2010 10:33

    Tohle neni prave chilli con carne ani nahodou..... To se vzdycky dela z mleteho. Nevim co tam dela kmin, fazole jedine cervene a gulasova smes??? :-D myslim ze v Mexiku to tam rozhodne nedavaj. :) A urcite tady neni napsana kukurice, ktera tam rozhodne patri. :)

  • jana h
    jana h |

    4. 11. 2009 02:11

    Jen bych rada (zcela neagresivne a mirumilovne) potvrdila z vlastni zkusenosti, ze kmin a "cumin" se chutove opravdu VELMI lisi, takze diskuze na toto tema je velice relevantni. Zadne urazky jsem od Sony nezaznamenala, to spis pan Kucerik jaksi neunesl jiny nazor ;) Tak vsem doubrou chut!

  • Michaela Honzíková
    Michaela Honzíková |

    31. 10. 2009 10:32

    Báječné dávám za jedna a šoupu do oblíbených, přidala jsem kukuřici a vařila snad sto let :) a výsledek za to opravdu stojí. Vřele doporučuji

  • Di
    Di |

    22. 3. 2007 08:51

    S nadávkami a urážkami pryč, naprosto s Vámi Tomáši souhlasím. Ale s odstraněním polemik rozhodně ně. Ty přece k životu patří. Nové se často rodí z polemiky a diskusí a někoho mohou právě vášnivé spory kuchařů inspirovat. Ale jen ty opravdu odborné, osobní invektivy sem nepatří!!

  • Tomáš Kučeřík
    Tomáš Kučeřík |

    22. 3. 2007 08:37

    Přátelé, už prosím nediskutujme a vařme.Přidávejte recepty, každý si může vybrat co bude vařit a co bude jíst.Když se mi recept líbí, tak ho vyzkouším, když mi to nechutná, tak to podruhé nevařím.Ale nebudu nadávat autorovi receptu,nebudu ho urážet,nebo s ním polemizovat.Co nechcete, nevařte,nebo nedělejte.Pa a Dobrou chuť.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    17. 3. 2007 16:58

    Paní Marie, ale já si také myslím, že uvádět omyly na správnou míru je důležité. Když je rozdíl mezi oběma kmíny patrný, omyl by zbytečně způsobil někomu špatný dojem z receptu. Soňa mohla asi zvolit mírnější tón, ale obsahově má pravdu.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    17. 3. 2007 16:42

    Sono, díky za komentář, opět jsem o něco chytřejší.

  • Marie Tomečková
    Marie Tomečková |

    17. 3. 2007 16:02

    Komentáře čte každý, kdo chce vyzkoušet recept. Hledá v ních rady, informace apod. Z Vašeho komentáře jsem přečetla 5 vět a to mi stačilo. Tohle není žádný odborný server. Osobně si myslím, že je to každého věc, jaké suroviny použije.

  • Sona
    Sona |

    17. 3. 2007 15:49

    Vazena pani Tomeckova, Jestli Vam to vadi tak to nectete.

  • Marie Tomečková
    Marie Tomečková |

    17. 3. 2007 10:04

    Paní Sono, je mi z Vás špatně. O co Vám jde??? Vaší přednášku o kmíně .... dělejte doma Vaším strávníkům. Tady je recept a normálným lidem je přece jedno, jak se jmenuje. Kdo chce, tak recept vyzkouší a je mu to šuma-fuk, jestli v Mexiku do jídla dávají kmín, šunku apod. Pan Tomáš nikomu recept nevnucuje.

  • Sona
    Sona |

    17. 3. 2007 04:28

    Mily priteli Tomasi, ja vim ze je to s chili stejne jako u nas s gulasem. Co domacnost to jiny recept, taky se do nej nekde dava cokolada nebo kakao, protoze i to se v Mexiku pouziva do masnych pokrmu. Clovek si zvykne na leccos, kdyz musi.Ale co se tyce toho kminu, tak to je zamena, je to cumin co se v Mexiku pouziva. Casto dochazi k zamene protoze je u nas nazivan take kminem ale rimskym. Proc to tom pisu, vyzkousela jsem kmin, jelikoz jsem neznala rozdil a opravdu to neni ono.Tohle je z Wilkipedie.Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného (Carum carvi). Je to jedno z nejstarších používaných evropských koření. Jeho použití je doloženo už ze starověku. Používá se ke kořenění chleba, brambor, pečení, omáček, salátů, a mnoha dalších jídel. Kumín neboli římský kmín je druh koření druhu Cuminum cyminum.V indonéské kuchyni se nazývá djintan. Je obvykle drobnější než kmín, ale hlavně má úplně jiné aroma, takže se jím nedá nahradit. Je však už v Česku běžně k sehnání.

  • Tomáš Kučeřík
    Tomáš Kučeřík |

    14. 3. 2007 18:43

    Milá přítelkyně Sono, jsem rád, že si Tykáme, i když se neznáme, asi si jeden z těch pisálků co rádi místo práce chatují.No nic, ke Tvým poznámkám.Chilli se v Mexiku vaří asi na sto způsobů.Záleží od lokality, financí, blízkosti k USA a pod.Co se týče kmínu, ten se do Mexika dováží už asi 300 let.Je v Mexiku oblíben a mexická, stejně jako každá jiná světová kuchyně, se vyvíjí a přizpůsobuje globalizaci.Co se týče kukuřice, je to skutečně domácí plodina a doopravdy se do chilli přidává.Vynechal jsem ji záměrně, protože u nás není běžně dodávaná do jídel a chilli ji vysloveně nevyžaduje.Mimochodem, víš jak se kukuřice v latinské Americe podávala ? S drceným vápencem.A nyní k šunce - nechceš mi říct, že šunka, coby uzenina není náhradou za místní uzeniny?Jinak se měj hezky a při vaření jenom nekritizuj, ale taky přemýšlej.Můj švagr je Mexičan a tento recept mi věnoval.

  • Sona
    Sona |

    13. 3. 2007 05:42

    To asi delal Czechsican. Nevim kde mexicani prisli ke kminu, ktery tam neroste, navic se do nej nedava sunka. Co do chilli opravdu patri je kukurice.

  • Kamil Krybus
    Kamil Krybus |

    12. 3. 2007 21:07

    Dobrý recept! Můžeš to zkonfrontovat s originálními mexickými recepty na adrese: www.manana.cz