Ostatkové koblihy (masopustní)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • sůl
    • 150
      g moučkový cukr
    • 150
      g máslo
    • citronová kůra
    • 6
      žloutek
    • 3
      lžíce hnědý rum
    • 300
      ml mléko
    • sádlo
    • 540
      g hladká mouka Podle potřeby při zadělávání těsta přidáváme
    • 42
      g droždí
    • marmeláda Na plnění
    • vanilkový cukr s moučkovým cukrem na pocukrování

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V míse zaděláme řidší těsto - musí se při zpracovávání lepit na stěny mísy - zasypeme trochou mouky, zaděláme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Řidší těsto je důležité - lépe kyne, koblížky jsou jako měchuřinky!!
2
Během kynutí dvakrát propracujeme. Lžící nabíráme těsto, každý kousek rukou uválíme, dáme na posypaný vál. Až všechno těsto takto zpracujeme, plníme jednotlivé kousky marmeládou, nebo je necháme prázdné a před vložením do rozpáleného tuku je vprostřed roztáhneme - vzniknou kroužky, které smažíme z obou stran jako ostatní koblihy.
3
Smažíme v rozpáleném tuku, který zmírníme na střední teplotu, podle potřeby teplotu regulujeme. Koblížky vyděláme na talíř, necháme odkapat z tuku na ubrousku, pocukrujeme z obou stran a necháme vychladnout.
4
<BR>Jsou vynikající a většinou nezachráním ani na druhý den. Je to taková pochoutka na odpoledne a večer k čaji. Vyzkoušejte! Je to velice starý recept mé babičky.
Zařazení: Pokrmy Sladké

Komentáře k receptu

  • Eva
    Eva |

    16. 2. 2012 15:04

    O vikendu budu pect,pak se pochlubim :D

  • Petra Dokládalová
    Petra Dokládalová |

    30. 5. 2009 19:58

    Dobrý den, včera dopoledne jsem upekla tyto koblihy a odešla jsem na 3hodiny do práce. Když jsem se vrátila na míse se krčila poslední kobliha. Každý kdo je jedl říkal, že jsou opravdu výborný. Za sebe chci napsat, že se s těstem dělalo dobře a ani jediná kobliha při pečení nevytekla. Prostě dávám za 1.

  • jitka podarilova
    jitka podarilova |

    5. 11. 2008 16:06

    Dnes jsem se pustila do dělání těchto koblich. Těsto se mi povedlo trochu řidší ale stím jsem si poradila.Chutově jsou uplně jiné než jsem dělávala.Jsou chutnější. Velmi dobré. určitě ho budu dělat dále.

  • Vlaďka Daranská
    Vlaďka Daranská |

    23. 5. 2008 12:31

    Pustila jsem se dnes ráno do koblih,aby bylo co mlsat,než začně víkend...předpokládám totiž,že zmiznou ještě během dneška...:) Tenhle recept je bezvadný,zaslouží si 1 :c)

  • David Kraus
    David Kraus |

    17. 2. 2008 09:49

    To QTK: "Nepochopil jsem, jak se testo zadelava uterkou." - třeba u nás na ostravsku to znamená "přikrýt", to zřejmě měla paní Jana na mysli

  • Petra Bukovská
    Petra Bukovská |

    8. 8. 2007 13:24

    Paní Jano, děkuji za recept. Smažila jsem je k obědu z dvojité dávky. Děti jsou nacpané k prasknutí, ještě čekám až přijdou k obědu chlapi a uvidím, kolik zbude. Jsou vynikající, dávám 1.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    12. 2. 2007 07:23

    Každá kuchařka ví, že se těsto na kynutí zakryje (zadělá) utěrkou a koblihy plníme u nás tak, jak jsem napsala, t.j. jako buchty - vyválený kousek těsta se rozmáčkne, naplní marmeládou a pořádně zadělá, těsto přimáčkne. Nevím, co ja na tom k nepochopení. Ale, kdo nikdy neviděl doma u maminky dělat koblihy, nepochopí. Je ale spousta jiných postupů plnění koblihů, u nás je děláme tak, jak jsem popsala. Dělejte si je po svém, já si je budu dělat taky svým způsoberm.

  • QTK
    QTK |

    11. 2. 2007 18:58

    Nepochopil jsem, jak se testo zadelava uterkou. Ja testo zadelavam mechackou, pokud je tuzsi, tak rukou. Take jsem nepochopil, jak se plni ty kousky marmeladou. To se tam nacpava prstem, nebo strikackou?Ja osobne udelam placku, na tu nakladu kopecky vlozky (marmeladu, mak atd), tu prekryju druhou plackou a potom sklenickou vykrajuji, koblihy.P.S. Pokud se koblihy moc nasakaji tukem, tak je malo rumu v teste.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    3. 3. 2006 09:02

    Tak letos jsem je dělala dvakrát po sobě a zdá se, že jsem vychytala všechny mouchy - Propacovala jsem těsto jenom jednou, nechala kynout tak asi hodinu a půl: Do koblih jsem dávala marmeládu hned, ale nenechala jsem je ještě moc kynout, postupně jsem je smažila a nic nevyteklo !! Byly famózní a hned se snědly !!

  • Jana P.
    Jana P. |

    24. 2. 2006 11:49

    Dobrý den, tak jsem z VM, ale těchto měst máme hodně. Jo na tu marmeládu. Prodávám tupperware věci a úplně super je "kouzelnice" díky které vstříknete marmeládu až po usmažení. Je to super - pokud máte někde někoho poblíž co to taky prodává tak si to kupte a nebo to zkuste s cukrářským sáčkem, ale musíte mít správnou hubičku - delší a úzkou.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    23. 1. 2006 07:44

    Taky se mi někdy stane, že z některých koblihů marmeláda vyteče - musí se dobře zadělat Ještě, než je vložím do rozpáleného sádla, je znovu přimáčknu, kde se mi zdá, že leze marmeláda. tady je důležité rychle je smažit, aby moc nenakynuly a marmeládu používat co nejtužší. Já ji do koblih kupuji, protože kupované jsou hodně tuhé. Svoje mám spíše jako džem.

  • Anonym
    Anonym |

    22. 1. 2006 01:17

    muzete mi ,pani Jano , blize vysvetlit , jak "plnite jednotlive kousky marmeladou" pred pecenim?mam problem - marmelada mi vyteka pri smazeni.dekuji.S.

  • nissi
    nissi |

    4. 8. 2005 20:00

    Zkousela jsem tyto koblihy pred tydnem, v patek - nikdy jsem s kynutym testem nepracovala, natoz delat koblihy. A vzhledem k tomu, ze jsem momentalne v Anglii, kde neexistujou kvasnice, delala jsem to z instantniho mnozstvi. Vsechno od oka, jak maslo, tak mouka... Dopadlo to skvele!!! Koblihy memu priteli velice chutnaly. Velmi dekuji za vyborny recept. Budu je delat cim dal casteji.

  • Xym
    Xym |

    12. 5. 2005 11:10

    vyborne!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    18. 2. 2005 10:08

    Paní Mílo, jsem ráda, že Vás malý nezdar neodradil, mně se to stává taky a pořád se vrhám do nových receptů. Je pravda, že jsou taky takové, které zkusím jenom jednou, protože nesplní to očekávání, nebo rodina ohrne nos! Ale to už tak je. Těší mě, že máte moje recepty ráda. Zkuste sachrův dort - psala jsem jej včera a předtím ve středu dělala, je opravdu výborný, není náročný na přípravu a je takový vláčný , měkký.Včera jsem večer dělal opět koblihy, sice jenom z jedné dávky, ale moc se povedly. Opravdu je zase zkuste!! :)) Zdravím !!

  • Mila
    Mila |

    17. 2. 2005 12:20

    Diky za odpověď. To těsto bylo opravdu dost řídké a někde jsem četla, když je právě na koblihy moc řídké tak sají hodně tuku. Bylo to asi tím. Jinak mám právě vaše recepty moc ráda, tento byl asi prvni ktery se trochu nepoved. Ale určitě je zkusím znova.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    15. 2. 2005 09:48

    Omlouvám se za zpoždění, byla jsem nemocná.Nevím, jak poradit. Snad jste dělala těsto příliš řídké, musí se mouka přidávat tak, aby se sice těsto lepilo, ale aby se dalo zpracovávat. to musí člověk zkoušet, chybami se učíme. Taky se mně poprvé nepovedly! Ale zkuste to znovu z malé dávky a mouku přidávejte, postupně zapracovávejte a taky, když vykrajujete lžící kousky, taky pomoučete - prostě - těsto nesmí být tuhé, ale tak řídké, aby se s ním dalo pracovat a plnit marmeládou. Já dávám jenom hladkou mouku, nemám zkušenosti s polohrubou moukou, ale asi nic nezkazí, když to paní Pavla zkusila namíchat.Paní Mílo, zkuste je zase někdy a jakmile se Vám koblihy povedou, nebudete také dělat jiné!! Smažení zdar!!

  • Mila
    Mila |

    7. 2. 2005 10:47

    Ja jsem je taky o vikendu zkousela, taky je¨sem dala část polohr. mouky ale nevim co jsem udelala špatně, to těsto bylo opravdu řídké a špatne se tvarovalo natož aby se dalo plnit a po usmaženi a částečnem schladnuti se smrskly a navic mě přišly dost tučné. Dělala jsem to přesně podle Vašeho receptu. Dik za odpověď.

  • Pavla
    Pavla |

    7. 2. 2005 08:55

    o víkendu jsme je s babičkou zkoušely.Jen jsme daly část polohrubé mouky. Byly výborné, na masopust už nebudeme dělat jiné, než tyto. Děkujeme