Mazanec nebo vánočka

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg polohrubá mouka část se dá nahradit hladkou moukou
    • 4
      ks vejce
    • 220
      g tuk Hera nebo Omega
    • 220
      g cukr krupice
    • 0,5
      l mléko necelý
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • citron z jednoho citronu
    • 1
      špetka sůl
    • rozinky
    • mandle
    • oříšky

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Uděláme tradiční kvásek. Cukr, žloutky, tuk utřeme do pěny a postupně se přidává mléko, mouka a naposledy kvásek. Trochu osolíme.
2
Důkladně promícháme hmotu, do které jsme přidali rozinky. Vše se dělá jako na české buchty, také to necháme pod utěrkou kynout.
3
Po vykynutí děláme vánočky nebo bochánky a necháme je asi 1 hod. odpočinout. Potřeme je bílky a sypeme mandlemi (oříšky). Péci dáme do vyhřáté trouby (170-180 °C) a po 15 min. stáhneme na 145 °C a ještě pečeme asi 1 hodinu.
4
Pletení vánoček je předváděno v různých receptech. Začíná se 4 hady potom 3 a 2 a může být nahoře i 1. Jak kdo chce.
Zařazení: Moučníky

Komentáře k receptu

  • to nevím
    to nevím |

    24. 4. 2011 23:01

    A co ti tam bude kynout?! Myslel jsem, že kyne droždí....ale že by rum také ?!?